click click


بسم الله الرحمن الرحيم
Ya Allah,
Jadikanlah anak kami anak yang soleh dan solehah ya Allah. Yang menyejukkan mata kami memandangnya ya Allah. Jadikanlah anak kami ahli syurga ya Allah. Dorongkanlah hati mereka untuk melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke syurga Mu ya Allah. Jauhkanlah hati mereka daripada melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke neraka Mu ya Allah. Tetapkan lah hati mereka untuk menunaikan solat. Janganlah Kau melalaikan mereka dengan perkara perkara yang tidak berfaedah ya Allah.

Ya Allah,
Kami tidak mampu untuk mengawasi anak anak kami setiap waktu ya Allah. Kami serahkan anak kami untuk berada dibawah penjagaan Mu ketika mereka tidak bersama kami ya Allah. Gerakkanlah hati mereka untuk berada di tempat tempat yang Engkau redhai. Dan jauhilah mereka daripada berada di tempat tempat yang Engkau murkai.

Ya Allah,
Perkenankanlah doa doa kami ini. Kami memohon kepada Mu kerana Engkaulah tuhan kami. Kami meminta kepada Mu kerana Engkaulah yang menciptakan kami. Kami merayu kepada Mu kerana Engkaulah yang Maha Mengkabulkan doa doa kami ini. Jika Engkau tidak memakbulkan doa kami ini, siapa lagi yang akan memakbulkannya. Jika Kau tidak mendengar doa kami ini, siapa lagi yang akan mendengarnya.
Bantulah kami ya Allah. Ya Rahman. Ya Rabbul Alamin.
......................... ..........................

Monday, November 14, 2011

Persediaan Untuk Hamil..tak sabar nak try

sejak-sejak tahu dop ngandung, n frust sebab dop ngandung n tengok orang len ngandung.....duk chitchat dengan sedare mare, bertukar pendapat.....surfing untuk cari kesahihan..jumpelah info nie....

perlu consume :

Vitamin untuk persediaan pregnant - FOLIC ACID

dia water soluble, terlebih akan dikeluarkan melalui sistem perkumuhan.. jgn risau..

Folic acid is a B vitamin. It helps the body make healthy new cells. Everyone needs folic acid. For women who may get pregnant, it is really important. When a woman has enough folic acid in her body before and during pregnancy, it can prevent major birth defects of her baby's brain or spine.

Foods with folic acid in them include leafy green vegetables, fruits, dried beans, peas and nuts. Enriched breads, cereals and other grain products also contain folic acid. If you don't get enough folic acid from the foods you eat, you can also take it as a dietary supplement.

Vitamin during pregnancy - OBIMIN (multivitamin)

yes, u have to plan to start taking the folic acid already. Nie utk elak kan proper brain development of the baby & to to avoid birth defect risk.

Kalu tak boleh amik dlm bentuk pil, y not u try to drink milk for maternal like Anmum or Enfamama. Senang nak consume.

pastu petua untuk yang kurang subur



Saya ada beberapa petua untuk sesiapa yang kurang subur (ovum takkeluar dari ovari), iaitu masalah yang sama macam saya. Kawan saya adaamalkan, dan alhamdulilah dah berjaya.

Cara - caranya :-

Ambil segenggam kacang hijau dan rendam dalam air selama 2 jam.
2. Biarkan ia menjadi taugeh yang tak panjang (taugeh yang pendek). ianya ambil masa kira-kira 3 hari sahaja.
3. Rebus taugeh tersebut (air sebanyak 2 gelas) selama kira-kira 10 minit sahaja.
4. Minum air tersebut pada setiap pagi sebelum sarapan selama waktu datang period.

Ini kerana taugeh mengandungi hormon estrogen & progesterone semula jadi. Ia juga baik untuk penyakit kanser.

Petua ni saya yang suggest pada kawan saya. Sebabnya saya ada terbaca dalamsebuah artikel kesihatan. Tapi saya tak amalkan lagi sebab tak ada masa(selalu travel). Tapi kawan saya kata, bila dia makan, period tak sakitdan 2 bulan dia makan, setiap kali waktu subur, ada vaginal discharge,sebelumnya tak ada langsung. Masuk bulan ke 3 dia dah pregnant. Sayajuga yang hampa sebab tak cuba. (nie penulis kat blog tu r yang tulis)

Dlm artikel yang saya baca tu,taugeh yang sedang bercambah mengandungi hormone estrogen &progesterone dan agen antioksida. Sebab tulah taugeh yang cambah kecilsahaja yang bagus. Yang panjang tu tak ada banyak hormone tu.

Ina: cubalah..saya cuba cara ni alhamdulillah CM saya banyak bulan ni...CM yg banyak bagus untuk sperma hidup lama ...so peluang nak preggy cerah sebab sperma tak cepat mati...saya pun baru buat macam cara yg saya bagi link kat atas tu...apa yg saya dapati selalunya bila saya BD air mani cepat jer keluar balik or meleleh...tapi sejak saya minum air kacang hijau ni bila saya ber BD tak de pun lelehan air mani hubby keluar balik ...kalu gelak, batuk baru la keluar sikit2...seolah2 CM yg banyak tu memerangkap sperma suami supaya tak mudah keluar balik. so sangat2 positif kesannya utk saya.

CM: cervical mucus
BD: body dance

Salam,

Nak kongsi sikit cerita tentang jiran saya. Dia cuma amalkan makan taugeh untuk hamil.

Jiran saya ni berkahwin dlm usia hampir 40 tahun. Tahun pertama kahwin lekat tapi gugur. Selepas tu tak lekat-lekat lagi. Dia tak berubat dekat mana2 pun sebab doktor pun dah bgtau dia yang dlm usia dia ni agak sukar nak mengandung. Kalau dapat pun mungkin baby tak sihat dan lain2 masalah. So apa yang dia buat cuma amalkan makan taugeh je sebab dia dapat info makan taugeh bagus untuk nak hamil. Tak lama lepas tu dia mengandung and baby dia normal & sihat. Selang setahun lekat pulak anak kedua. Anak pertama dia dapat selepas 5@6 tahun kahwin. Maknanya umur dia masa tu dalam awal 40an la.

Satu lagi kisah kawan biras saya(saya namakan Kak A). Dalam 2 tahun kahwin belum ada rezeki lagi. Dia berubat dengan makcik dia yang juga tukang urut @ pengamal perubatan tradisional. Makcik dia suruh banyakkan makan taugeh. So dia amalkan dan alhamdulillah hamil.

Saya pun jumpa makcik Kak A. Makcik Kak A pun suruh saya banyakkan makan taugeh. Lagi bagus taugeh yang buat sendiri sebab segar. So, saya pun belajar la buat taugeh sendiri. Kali pertama tak menjadi saya giveup. Tapi minggu ni saya cuba buat lagi dan nampaknya menjadi.

Kalau tak lalu nak minum air kacang hijau, apa kata terus jadikan dia taugeh. Jom kita amalkan sama2..


Bell: lps dh tuai taugeh tu sy ambik segenggam rebus dgn 2gelas air.rebus sampai airnya jd segelas then minum la. Sy kdg2 bubuh bnyk2 air blh simpan utk mlm disebabkan mls nk rebus bnyk kali.taugeh selebihnya simpan la utk hari2 seterusnyer. Sy xde pun guna yg lebih tu masuk dlm mee sbb sy taugeh tu just utk wt rebus jer.air rebusan tu diminum, taugeh yg direbus tu plak blh la nak mkn mentah2. Kalu makan jer xwat air cm tu xbnyk mana.mmg kena minum air rebusannya utk bnykkan vaginal discharge.

kacang hijau tu tak akan tumbuh panjang kalau rendam dalam air jer berturut2 hari...saya dah buat macam tu dia akan jadi busuk airnya. saya ada bagi link kat atas2 tu camner nak buat taugeh dgn betul... kali kedua saya buat alhamdulillah jadi... just rendam semalaman jer, then cari laci locker yg tak guna bentangkan sapu tangan , taburkan kacang hijau yg dah ditoskan airnya then lapik satu lagi saputangan...atasnya hempapkan dgn benda berat....setiap 5-6 jam renjiskan saputangan tu biar basah...buat macam tu selama 2-3hari inshaAllah cepat taugeh tu panjang...pasti kan locker tu di tutup supaya gelap...cubalah....saya dah try alhamdulillah jadi segar2 taugehnya...sepanjang minum air rebusan tu...cevical mucus mmg bnyk...

minum just start period till waktu subur...pastu stop...next month wat lagi...

yang penting..kene pantang makan kacang hijo tu~~

sumer nie gather article from macam-macam website..

salah satunyer forum dari blog nie...

tak sabar nak try ..like wanna to try it right now...


pastu, pesanan mak sedare untuk period tak lawas..amik saffron(kalo kat kedai orang india, die panggil kome-kome)..rendam dalam segelas air suam...tarus secubit jea...then minum time period sebab dia akan cuti every single line of our blood vessel yang kat rahim tu..kire macam cuci secara semulajadi r..

5 comments:

  1. Salam,nk tnye.. sbb sy konfius ni..sy br stat amalkn mnum air kcg hjau tu utk period kali ni. Tp wonder la air rebusan segelas tu kite kne mnum sket2 smpai wktu subur or buat setiap hari,supaya setiap pagi boleh @ kena mnum abes segelas?.. hihi faham x soklan berbelit ni.. hrmm hope bole reply scpt mngkin ;).. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo yang sy paham, kene minum segelas sehari kan... ade yang org kat atas citer, dia minum 2 bulan direct kan? sy rase itulah the best practice

      Delete
    2. Sorry i juz read diz one..air rebusan tu bley simpan dlm fridge x? N air tu bau dia..ishh..br ja nk start mnum nie.. ;)

      Delete
  2. Saya pin nak tanya. Kena minum tiap2 hari, minum air rebusan yg pertama kitta rendam tu? Atau pon, tiap2 hari kena rendam kacangnhijau, ?

    ReplyDelete
  3. Thanks berkongsi... ;)

    Boleh cuba yang ni jugak ye..
    Saya ada menjual set ingin hamil, bersalin, menyusu & set kecantikan :)
    http://thevitamom.blogspot.com
    http://facebook.com/vitamom

    ReplyDelete

tQ :D