click click


بسم الله الرحمن الرحيم
Ya Allah,
Jadikanlah anak kami anak yang soleh dan solehah ya Allah. Yang menyejukkan mata kami memandangnya ya Allah. Jadikanlah anak kami ahli syurga ya Allah. Dorongkanlah hati mereka untuk melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke syurga Mu ya Allah. Jauhkanlah hati mereka daripada melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke neraka Mu ya Allah. Tetapkan lah hati mereka untuk menunaikan solat. Janganlah Kau melalaikan mereka dengan perkara perkara yang tidak berfaedah ya Allah.

Ya Allah,
Kami tidak mampu untuk mengawasi anak anak kami setiap waktu ya Allah. Kami serahkan anak kami untuk berada dibawah penjagaan Mu ketika mereka tidak bersama kami ya Allah. Gerakkanlah hati mereka untuk berada di tempat tempat yang Engkau redhai. Dan jauhilah mereka daripada berada di tempat tempat yang Engkau murkai.

Ya Allah,
Perkenankanlah doa doa kami ini. Kami memohon kepada Mu kerana Engkaulah tuhan kami. Kami meminta kepada Mu kerana Engkaulah yang menciptakan kami. Kami merayu kepada Mu kerana Engkaulah yang Maha Mengkabulkan doa doa kami ini. Jika Engkau tidak memakbulkan doa kami ini, siapa lagi yang akan memakbulkannya. Jika Kau tidak mendengar doa kami ini, siapa lagi yang akan mendengarnya.
Bantulah kami ya Allah. Ya Rahman. Ya Rabbul Alamin.
......................... ..........................

Monday, April 29, 2013

Confinement Set

salam frens.. 

haaaa... e semangat sket kali nie.. seawal 18 minggu dah survey set berpantang.. hahahaha... 
bia la.. kali nie nak berpantang lagi gigih dari first hari tu... hahahaha...

 oh.. nie jadual yang sy buat dari web PaMa.. yang asim pon ade... 
walaupon sy tak bagitaw misi tarikh last period saye bile, sy masih ade guideline sy sdri..hehe

nie barang yang saya tengah survey dan masih bertimbang tara untuk beli ke tak :

1- haruan tablet.. 

kegunaan : 
untuk sembuhkan luka dalam.. 
masa first pregnancy, tak lalu nak telah pati ikan haruan.. 
so tablet lagi ok la kot.. telan je kan...

cadangan :
HarOne tablet : RM 25.00
Tablet Haruan Leesa Formula : RM 49.00


2- postnatal set

kegunaan :
penjagaan lengkap sepanjang tempoh berpantang

cadangan :
Nona Roguy (kene cek stok last year dulu)
Tanamera ( ade 11 item)
Jamu Mak Dara ( plan nak amik yang kapsul jea)





 bile member bagi testi best pasal JMD.. macam nak try satu set plak

3- minyak Herbanika

kegunaan :
untuk urut badan sepanjang tok ade nanti

takde cadangan lain sebab memang best minyak herbanika nieh..


4- bengkung

kegunaan :
mengembalikan bentuk badan selepas bersalin

cadangan :

Set PB (kene tunggu badan kuat sket baru boleh start pakai)
zip type : boleh pakai siang dan malam
bengkung jawa : lilit kuat2 sampai punggung
high waist slimming panty : kuruskan perut lagi

my own experience :
memang sepanjang tempoh pantang pakai bengkung.. even tido pon..
until now, read before i preggy again, memang sy bersama set PB





 oh.. yang nie cadangan untuk barang baby.. jatuh hati mase bau yang mak sedare punye...
n guess what? it is organic


yang nie set pengurusan uri..
i had no idea how my husband handle this thing last year...

yang lain-lain : (more to peringatan actually)

1- pesanan tok yam la :
       rebus air span kederang + saffron + manjakani + kulit serapat + cengkih + seulas bawang putih
       Minum hari2.. tak payah makan set2 ubat herba yang dijual kat kedai tu
       orang zaman dulu takdenyer makan sumer tu..

2- perlu dan wajib berbengkung siang dan malam without fail

3- perlu berstokin dan mandi air panas setiap mase

4-minum air herba




Prediction



haha..
tergatal nak try sebab terbace sorang sis nie share kat FB dia..
nie Babycenter cakap la...
kite tunggu lepas keluar nanti k...


tp.. yang pasti...
ngandung kali nie memang berbesa sangat dengan ngandung asim...

leher dah start hitam2...
badan gatal2...
muke meriah dengan butiran-butiran...
suke pakai jubah...
morning sickness..
kurang selera makan...
malam xmo makan...
vitamin takmo makan....
haish....
susu boleh minum ok.. tp takde la minum sangat lagi..
suke makan buah mangga...
suka minum air buah...
suka barang pinky pink...
hmmmm......

mungkinkah GIRL?
i hope so...
but we must wait k..
scan pon takde la nampak lagi...

btw..
semalam dah check up kat KKST..
alhamdulillah.. 
Dr. dah diagnose that im FREE FROM GDM..
YEAH!!!!
so lepas nie check up 1 bulan sekali je kat klinik...
sticker buku pon dah tukar...
jadi trafik lite dah haa kat buku tu...
hijo sebab USOD.. kening sbb GDM..hijo sebab USOD semula..hehe
must repeat MOGTT in 28 weeks of pregnancy...
 hmm..nie hari tu same gak..memang kene minum gak kali kedua..
tp yang i tak puas hatinyer..
misi nie duk pertikai sebab ape aku sebok2 tanye Dr. pasal result MOGTT hari tu..
ey.. memang la..im concern bout my health.
n i must know n understood on what u all do for me kan..
it is my right...
 kan...
lepas Dr. withdraw aku dari GDM group pon masih tak puas hati sbb dia kate tak penah jadi kes macam nie....
eish.....
sakit hati mak...
seb bek laa lepas nie tak cek dah dengan dia..
bajet macam Master Holder...
wey.. u have Diploma too..just same as me..
n please talk politely....
haaa..same thing goes with their JMTL yang gred U32 rasenyer....
eish.. no manners at all.. ( for me laa)

i think KKM shud do something laaaa....
 

Thursday, April 18, 2013

Batuk

have u ever experience the very very bad cough... it is worst when it infect ur baby... oh my asim..

giving syrup? 
not an option for me sebab asim masih kecil.. n for me, my pregnancy in early stage n the syrup will affect my baby inside.. 
so.. a really big NO here.. 

so... me myself made some survey... 
what is the natural remedies for asim n for me.. the best solution...


 
ramai mencadangkan sy makan madu.. 
ok.. for me.. sy boleh makan... plus lemon katenyer..
 tp for asim.. i wont take any risk...
y? honey is the best food stated in Quran right...
but i still wont take any risk 
because of clostridium botulinum that can cause Botulism for baby under 1 year...
can read article here

so.. honey is whitdrawn... ape lagi yang boleh yea?
e ade try sapu minyak bawang putih.. baru start semalam.. n akan buat lagi sampai asim baik.. 
cara senang jea..
perlu ade bawang putih

bakar

lenyek dalam minyak

ade jugak orang suggest untuk wat steaming dgn percussion...
e penah wat skali hari tu..memang mewah gile hasil kohok dgn hingus 
tp asim nanges mcm kene dera...
e pon ade sapu vicks setiap malam dgn jerslin oil... tp masih blom baik lagi la...

nie antara kaedah lain yang e survey sakni..

stim limau dgn garam

aroma therapy plus..sapu jee


 nie barang shud have di dapur one of my fren... 
dia dah free vacc anak dia which i dint have any intention to do that for now...
 tp untuk support natural remedies.. yaa.. i will support...

tQ for reading..
feel free to drop comments ya...
doakan kami jugee
 

Sunday, April 14, 2013

Happy Story

salam semua...  e happy sangat hari nie.. tahu sebab ape happy? meh bace cerita e hari nie..

hari nie 14 April.. e kene attend appointment dengan Dr. di Klinik Kesihatan Seberang Takir(KKST).. sebab ape kene ari nie? bukan minggu lepas dah g ke?

yeeaa.... yeeaa...bulan nie sy kije di klinik... hari tu 8 April 2013 ke KKST dah minum air gula kan.. pastu repeat BSP  11 April 2013.. haaa..pastu next monthly check up sepatutnya 24 April tp sebab dah berada di dalam golongan MENGANDUNG BERISIKO TINGGI nie.. memang kene check up every 2 weeks.. i like what? ingat e nie takde kije ke nak g ulang alik ke klinik sokmo?? very mad at that time...

then, sebab dah berada di golongan special nie, dari check up dengan Jururawat Masyarakt(JM) E diupgrade kene cek dengan Jururawat Kesihatan (JK)... JK nie misi la.. yang pakai line biru tu.. tunggu punye la lame kot.... dorg nie macam kije main2.. geram je...

oh.. sabar ye.. blom sampai bab gembira lagi nie... 

ok.. pas g cek dgn JK nie.. kene jumpe Dr.. sebab GDM kan...

ok..bab jumpe Dr nie yang best nie... bersama-sama nie ade seorang JM..  

nie dialognyer.. (plus minus)

E : assalamualaikum wbt
Dr : waalaikum salam.. puan Faidza ye.. meh duduk meh..
E : baik Dr.
Dr : awak nie GDM mase ngandung yea?
E : ye Dr.
Dr : awak tahu kan bile dah GDM mase ngandung nie, awak akan diselia lain dari yang lain?
E : tahu Dr. tadi SN dah brief saya
Dr : ok.. tapi kalo tgk rekod kesihatan awak nie..macam dok saboh awak GDM.. awak baru pregnant tahun lepas with no problem at all.. n all sudden, lepas minum air gula result awak tinggi..sampai 10.2 sedangkan result before minum hanya 3.7 jea.. awak baru 14 weeks..
E : so Dr.. ape saranan Dr.? minum air gula lagi skali la yea?
Dr. : ok ke kalo saya bagi cadangan gitu?
JM : biase kalo patient lain, kite suruh  repeat MOGTT, dorg am
E : oh..kak..sy lagi suke.. sebab sy pon dok caye sy GDM.. kalo berdasarkan corak pemakanan dgn cara hidup saye, memang dok saboh la saye GDM Dr.
Dr : ok.. kite repeat MOGTT next week k
JM : ke nok minggu nie slalu?
E : cepat ngak minggu nie JM..
JM : mesti awok nak kontrol makan lu nie opp..
E : JM nie macam tahu2 jea..hehe
Dr : ok.. kite akan repeat MOGTT next week.. awak cek jadual dengan SN kat lua k..
E : ok Dr. TQ

* MOGTT = Modified Oral Glucose Tolerance Test
GDM =  Gestational diabetes Melitus

waaaa..berbungeeee nyer hati..... amo GDM mase preggy...

Tahu dok mase e g repeat BSP hari tu..JM nor kate nape...
kalo kite GDM mase preggy.. kite kene masuk wad seawal 38 minggu tanpa alasan.. 
kalo Dr. cek adok masalah dari segi air ketuban or even baby heart beat ok... akan dilepaskan semula..
tapi perlu kembali semula seminggu kemudian.. 
so.. time kembali tu... kene la pakse beranok...
OH NO.. 

i dont want INDUCE.. i want NATURAL LABOR this time...
tolongla YA ALLAH....

so.. ape tindakan yang saye harus buat nie?
  1. perlu jaga makan
  2. tidak boleh makan buah anggur banyak-banyak
  3. no more fasting a day before MOGTT
  4. must drink a lot of water
  5. must consume Green Tea ( my sister advice)
nie nak sharing some info on GDM :
  1. Part One
  2.  Part Two
  3. Part Three

and i also made some research on NATURAL INDUCER :
  1.  walking during pregnancy may help draw the baby down into your pelvis (sumber)
  2. consume Castor Oil irritate your uterus and cause it to start contracting ( sumber )
  3. nipple stimulation (massaging and twisting) for a few hours a day can cause your body to release the hormone oxytocin, which brings on contractions (sumber)
  4. take Rasberry Leaf Tea (sumber)
  5. take Cumin Tea (sumber)
i figured out some of these listed things  melalui satu group di Facebook..
dorg diskuss sini -------> link

FB The Gentle Birthing Group Malaysia

hari tu e ade g join class dia.. dapat pencerahan yang nyata... dan fakta2 baru...
best... sangat membuka mata..
n that's y nak go for natural birthing..

doakan saya yea.....

tQ for reading..... feel free to drops comments yaa...

Sunday, April 7, 2013

Kesah Buku Merah

al kisahnyer...
kan aku termengandung... bile dah termengandung nie, kene g buka buku merah kan.. buku pemeriksaan ibu mengandung.. yang macam nie..


haaa....nampak kan kemalasan mengupdate blog sebab ade tarikh di situ... hahahaha...

ok.. saye jangka akan kene marah dgn misi-misi dan JM kan.. tapi.. tak rupenyer.. fuuhh..lege...
dah yang paling best skali... sy sengaje merahsiakan tarikh piyed...hahahahaha.... 
so..kat buku dapat tagging hijau sebab USOD (unsure of date)..

pemeriksaan first...
test urine...
timbang berat...
cek tekanan darah...
amik darah...
cek dada takot ade ketulan...
yang paling penting.. cek perut...

JM yang cek e memang JM yang g rumah mase bersalin hari tu.. so dah mesra molek la kate orang.. takde la segan sangat dah..... so.. instead of expecting being scold.. im receiving a compliment lak.. sebab buka buku awal... alasan awal bagi JM tu sebab baby masih blom bergerak dan blom rase ketulan badan dia... YEAY.. tq JM... hehe

pastu sebab Dr. tak free pada hari tersebut, terpaksa la datang hari lain untuk pengesahan Dr.

balik cek up tu dapat vitamain as below n then dapat Garam sebungkus..

iron tablet, acid folic, vit b complex plus vit c

i also done with 2nd check up with Dr. Dr dah scan baby n bagi tarikh jangkaan bersalin on 7 Oktober 2013... it was 2 weeks post date based on my own prediction and calculation using Android software.. so plannye... kalo lewat terberanak macam asim..mungkin la tak kene induce... i hope so....

n dapat plak tarikh untuk MOGTT on 7 April and another date for 2nd scan... next 22 April monthly checkup... boring right... bulan nie sampai 3 kali kene g KKST.... adoiii... dah le kije agak banyak skrg... hari nie 7 April will not go for MOGTT but will go araound this week not later than Thursday...

so now.. dah masuk trimester kedua... alhamdulillah.. but simptom takde selera masih berleluase.. my JM said.. kalo takde penambahan berta badan memang kene cek balik la... sebab bahaye kan... takot jadi mende lain lak... for supplement.. e dah consume Obimin tablet, Neurogain for Pregnant mummies, Spirulina dgn Goat Milk Tablet.. same je mase pregnant asim hari tu.....





this time tak consume lagi calcium tablet yang nie sebab macam rase sehat lagi n boleh minum susu sket-sket.. n bio oil.. sokmo nusuk.. hari tu dah jumpe tp hilang plak dah... aiseyyy..... malas la nak mintak baru dgn Dr. Ana.... owh.. e masih folo up check dgn Dr. Ana.. rasenyer memang Dr Ana nie dah sebati dengan diri dah.... check up asim pon ok... Klinik dia kat Manir je...

so, setakat nie..kesihatan alhamdulillah.. cume 2 3 hari nie didatangi batuk.. same goes with asim... n perut asik sakit je belah kanan haa.. runsing gak la sebab 2 3 kalo kene macam nie.. harap takde ape-ape la.... yang lain... baby kali nie banyak g jalan... mula dengan g Nilai, N.9 pastu KL pastu Langkawi pastu Cameron Highland pastu Pahang..hahahaha.. lagi banyak dari asim tp alhamdulillah..dikurniakan kesihatan yang gagah....sebab bleh jalan-jalan kan.. kalo tak memang tak larat la....

last but not least, last week dapat 2 orang anak sedare baru.. both girl... introducing..

Baby Nur Dhia Rania.. anak ain, adik Yoe

Baby F.. Mia Sara... Anak abg mie dgn kak faz

ohh.. yang nie baby saya... Asim.. mase g cameron hari tu


 ok bai... tq for reading.. feel free to drop comments yaa..