click click


بسم الله الرحمن الرحيم
Ya Allah,
Jadikanlah anak kami anak yang soleh dan solehah ya Allah. Yang menyejukkan mata kami memandangnya ya Allah. Jadikanlah anak kami ahli syurga ya Allah. Dorongkanlah hati mereka untuk melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke syurga Mu ya Allah. Jauhkanlah hati mereka daripada melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke neraka Mu ya Allah. Tetapkan lah hati mereka untuk menunaikan solat. Janganlah Kau melalaikan mereka dengan perkara perkara yang tidak berfaedah ya Allah.

Ya Allah,
Kami tidak mampu untuk mengawasi anak anak kami setiap waktu ya Allah. Kami serahkan anak kami untuk berada dibawah penjagaan Mu ketika mereka tidak bersama kami ya Allah. Gerakkanlah hati mereka untuk berada di tempat tempat yang Engkau redhai. Dan jauhilah mereka daripada berada di tempat tempat yang Engkau murkai.

Ya Allah,
Perkenankanlah doa doa kami ini. Kami memohon kepada Mu kerana Engkaulah tuhan kami. Kami meminta kepada Mu kerana Engkaulah yang menciptakan kami. Kami merayu kepada Mu kerana Engkaulah yang Maha Mengkabulkan doa doa kami ini. Jika Engkau tidak memakbulkan doa kami ini, siapa lagi yang akan memakbulkannya. Jika Kau tidak mendengar doa kami ini, siapa lagi yang akan mendengarnya.
Bantulah kami ya Allah. Ya Rahman. Ya Rabbul Alamin.
......................... ..........................

Tuesday, January 31, 2012

Tips mengetahui jantina anak dalam kandungan

Soalan paling popular yang diajukan kepada ibu mengandung selepas pertanyaan bila due? ialah dah scan dah baby apa? hehe.. betul kan? Teruja sungguh orang sekeliling kita nak tahu baby yang kita kandung kan? kan? hehe.. tak kurang juga yang teruja nak meneka-neka baby apa dalam perut tu..

Baru tadi saya terserempak dengan member pompuan yang dah lama tak jumpa. Sebagaimana yang dinyatakan di atas, soalan pertama yang ditanya adalah bila due? Secondly..macam yang saya cakap gak..dah scan dah baby apa? Saya jawab.. dah scan..tapi encik asben tak kasi bagitau..surprise! hehe.. mungkin tak puas hati dengan jawapan saya..dia pun meraba la perut ni.. lagaknya macam mak bidan kampung..hehe.. pompuan katanya! Huyooo.. betul ke? kita tunggu jawapannya lebih kurang 4-5 minggu dari sekarang..hehe..

Macam mana dia bleh teka macam tu ek? Si mummy yang penah mengandungkan anak lelaki dan anak pompuan ni pun tak bleh nak teka baby apa yang dikandungkannya..hihi.. Buat ultrasound baru tahu baby apa..

Agak-agaknya petua apa yang dia ikut bagi meneka jantina dalam kandungan saya ni ye? Meh sini kita baca petua orang tua-tua dalam meneka jantina anak dalam kandungan..maklumla dulu kan takde kemudahan ultrasound ni.. Mungkin salah satu petua ni yang member saya ikut kot..

1) Melihat kepada perut si ibu. Kalau perut ibu kelihatan tajam iaitu meruncing ke depan, maka anak dalam kandungan tu lelaki. Kalau perut ibu bulat bundar / melebar ke tepi, itu kemungkinan anak perempuan. (Masa saya mengandungkan Rayyan dulu, ada member opis tegur.."perut ko ni akak tengok sekejap macam anak pompuan..sekejap macam anak lelaki pulak.." hehe..pandai sungguh perut ku ini mengaburi pandangan mata orang.. saje nak bagi orang pening meneka-neka)

2) Melihat kepada nipple breast si abang atau kakaknya. Kalau nipple abang atau kakaknya terbelah..maka anak yang dalam kandungan tu anak pompuan. Sebaliknya, kalau nipple tu bulat / timbul maknanya anak dalam kandungan adalah lelaki. Ingat..nipple abang atau kakak kepada anak dalam kandungan tau. Bukan nipple ibu ataupun kakak atau abang si ibu..hehehe... (Nipple Rayyan..unik skit. Sebelah timbul dan yang sebelah pulak terbelah. Atok dia kompius skit nak teka..adik dia lelaki ke pompuan..hehehe.. Yang Rania pulak nipple dia terbelah. Masa umur sebulan wat check up kat klinik kesihatan..nurse yang check tu siap cakap lagi yang adik Rania ni nanti pompuan.. Hhuhu..sperm ngan ovum blum jumpa lagi dia dah tahu kromosom mana yang menang ye..)

3) Melihat arah tidur si ibu. Kalau si ibu suka tidur mengiring ke kanan.. maka kemungkinan anak yang dikandung adalah lelaki. Sebaliknya, kalau suka mengiring ke kiri..hah mungkin anak pompuan.

4) Merasa arah berat perut. Kalau si ibu merasa bahawa anak dalam kandungan suka duduk kat sebelah kanan..mungkin anak lelaki. Sebaliknya..kalau baby tu suka dok sebelah kiri..mungkin pompuan.

5) Melihat perangai si ibu. Kalau si ibu semasa mengandung suka bersolek, bergaya.. hah kemungkinan anak dalam kandungan tu pompuan. Sebaliknya kalau malas nak bersolek, bergaya ni..anak lelaki la tu. (Masa pregnenkan Rania dulu.. saya tak la suka bersolek..sebab bukan jenis yang suka bersolek. Pakai pelembab dengan bedak je. Pun bukan jenis yang bergaya. Cuma berkenan kat kaler pink. saya beli maternity dress kaler pink. Blouse pun kaler pink. Masa pregnenkan Rayyan..takde langsung beli kaler pink. Encik asben siap cakap kat Rayyan..nampak gayanya adik Rayyan pompuan la ni..hehe..)

6) Melihat garisan pada perut ibu. Kalau garisan tegak dari bawah ke atas tu terang dan tak putus-putus maka anak dalam kandungan tu kemungkinan lelaki tapi kalau terputus..kemungkinan pompuan.

7) Melihat pada wajah si ibu. Kalau wajah ibu berseri-seri orang kata anak lelaki tapi sebaliknya kalau muka tak berseri orang kata anak pompuan..sebab anak pompuan tu telah menarik seri wajah ibu dia..sebab tu muka ibunya tak berseri..

8) Melihat kepada buku lali si ibu. Kalau kelihatan licin dan putih berseri, kemungkinan anak lelaki. Jika kelihatan kehijauan mungkin anak perempuan (ni dapat kat http://aidura.blogspot.com)

9) Melihat kepada response baby lelaki atau perempuan terhadap ibu yang mengandung. Katanya, kalau baby pompuan tu suka kat ibu mengandung ni..anak dalam kandungan kemungkinan lelaki. Tapi sebaliknya kalau baby pompuan tu tak suka kemungkinan ianya sama jantina dengan dia..pompuan. Begitulah sebaliknya..

Ni hanya petua orang tua-tua. Hanya ramalan mereka aje. Janganlah percaya bulat-bulat.. Tak kisah la anak lelaki ke pompuan..yang penting sihat. Apa jua jantina..itulah ikatan kasih sayang antara suami isteri..kan?

sumber

15 minggu

copy dari BabyCenter Malaysia

kelopak matasak amnionkaki
Anda mungkin tidak sedar ianya berlaku, tetapi penghuni kecil anda kerap tersedu-sedu, satu perlakuan yang dikuasai bayi sebelum bernafas. Bayi tidak mengeluarkan sebarang bunyi sebab trakea mereka bertakung air dan bukan udara.

Walaupun badan anda telah naik berat antara 5 ke 10 paun / 2.2 ke 4.5 kilogram, berat fetus anda hanya sekitar 2.5 auns / 70 gram. Panjangnya dari mercu kepala ke punggung hampir 4 inci / 11 sentimeter. Kaki membesar sehingga lebih panjang dari lengan, kuku sudah terbentuk sempurna dan semua sendi dan anggota boleh bergerak. Anda mungkin dapat mengetahui jantina bayi anda dengan ujian ultrasound, sebab genital luarannya sudah berkembang sehinggakan doktor sudah dapat memberitahu anda samada anak itu lelaki ataupun perempuan.

Jika sebelum ini idea yang anda akan mendapat seorang bayi itu belum begitu nyata, anda akan betul-betul sedar yang ini satu hakikat apabila bayi anda bergerak untuk pertama kali. Ramai bakal ibu merasakan pergerakan (diberi nama "gerakan pertama" di antara minggu ke-16 hingga minggu ke-20. Jika anda sudah biasa hamil, anda akan menyedari perkara-perkara seperti ini lebih awal lagi. Yang anda sangkakan perut berderam-derum mungkin bayi anda bergerak tunggang terbalik. Rekodkan bila anda mula merasakan pergerakan bayi dan beritahu doktor anda apabila berjumpa dengan dia nanti. Kehamilan di tahap pertengahan ini adalah masa yang baik untuk anda mula bersenam.

• Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan - walaupun semasa dalam kandungan. Muka surat-muka surat di bahagian ini disediakan untuk memberi maklumat umum mengenai perkembangan fetus dalam rahim.

Thursday, January 26, 2012

14 minggu

copy dari BabyCenter Malaysia

lenganuterus
Dari mercu kepala ke punggung, panjang bayi anda adalah sekitar 3 setengah inci / 9 sentimeter, dan beratnya satu setengah auns / 43 gram. Sekarang, badannya membesar dengan lebih cepat daripada kepala. Di minggu ini, kulitnya yang halus senipis kertas itu menutupi badannya dengan lanugo (bulu halus dan lembut yang lazimnya gugur sebelum kelahiran). Walaupun bulu kening mula timbul dan rambut di kepala pun tumbuh, ianya boleh bertukar tekstur dan warna sebelum kelahiran.

Di masa ini, fetus boleh memegang, mengecilkan mata, mengerut dahi dan menyeringai. Ia juga mungkin boleh menghisap jarinya. Penyelidik percaya bahawa pergerakan-pergerakan ini dan yang lain mungkin berlaku beriringan dengan perkembangan impuls dalam otak. Baca lebih lanjut mengenai pergerakan bayi anda semasa kehamilan.

Jika anda belum lagi membuat janji temu untuk pemeriksaan serum maternal (juga dikenali sebagai ujian tiga serangkai), eloklah dilakukan sekarang. Ujian ini menyediakan informasi lanjut tentang bayi anda, dan menapis bagi sindrom Down dan kecacatan lain. Juga, doktor anda mungkin mengesyorkan amniosentesis antara minggu ke-15 hingga ke-18 bagi wanita berumur lebih dari 35 tahun dan mereka yang mempunyai sejarah kecacatan kelahiran. Jika umur anda lebih dari 35, lihatlah artikel kami mengenai bagaimana umur mempengaruhi kehamilan.

• Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan - walaupun semasa dalam kandungan. Muka surat-muka surat di bahagian ini disediakan untuk memberi maklumat umum mengenai perkembangan fetus dalam rahim.

Tuesday, January 17, 2012

Check-up 16 Januari 2012

last night(16 Januari 2012), mama n papa g cek perut kat klinik panel UniSZA..ye lah..papa dop sabo-sabo nop tengok baby lam peyut nie....papa kan dop penoh tengok life....sian papa kan baby...

so, g klinik sebab demam n scan skali lah..... so bile Dr. cek kan..masyaAllah...baby..tahu ye duk gane....

haaa...gitu lah kedudukan baby smalam....siap duk head bagging n tangan duk gerak-gerak....ei...comell..papa excited da sama adik majdi....walaupon dop rase lagi pergerakan baby tu, tapi nampak pergerakan die tu dah suke sangat dah...

then, duk ralik2 orang duk gelak-gelak, skali bleh plak die pusing tunjuk punggung die yang comel tu...holoh3~~~ tapi kejap jea...memang sepanjang scan tu, baby duduk jea..Dr pon kate...baby duduk nie...tak baring melingtang..huhu..puah baring, duduk lak baby yea...ke duk praktis duk lam stroller yang papa tunjuk tadi?(earlier we go to Anakku tengok stroller...)

then, pas balik tu..adik amik buku then bercerita lah dia kat mok n Qilah...kat tok yang menanti cicit nie, papa yang ceritakan...

so, the summary for check-up last night :

- baby alhamdulillah..sihat..heart-beat ok...laju....ikut saiz kepala, baby dah 14W4D now.. :D
- next appointment 25 Januari 2012 dengan Klinik Kesihatan untuk minum air gula...
- mama kene makan ubat yea...smalam dapat vitamin baru...obimin n calcium chewable..
(ubat yang kat bawah nie sumer makan kecuali Bio-Oil, kene sapu untuk elak strechmark.. :D )

ok.. EDD Dr. Ana 12 Julai..tapi mama n papa harap baby kua mase anniversary mama n papa pada 8 Julai 2012... :D

membersar dengan sehat ye sayang..mama n papa dop sabo nop tunggu baby nie... :D

ok..walaupon malu nak mengaku tapi smalam memang mama termimpi-mimpi baby nie..... mama nak mimpi lagi lah malam nie..baby mimpi sama-sama yea :D

Sunday, January 15, 2012

13 minggu



Sekarang panjang fetus hampir 3 inci / 7 hingga 8 sentimeter dari mercu kepala ke punggung dan beratnya hampir satu auns / 23 gram - agak separuh pisang. Sidik (garis-garis) jarinya yang unik telah terbentuk. Dan jika anda menusuk perut anda dengan perlahan dan dia merasakannya, bayi anda akan menunjukkan refleks mengakar - iaitu bertindak seperti mencari-cari puting.

Jika kandungan anda perempuan, dia sekarang mempunyai lebih kurang 2 juta telur dalam ovarinya; dia hanya mempunyai satu juta pada masa ia dilahirkan. Jumlah telur akan berkurangan semakin dia membesar, dan menjelang umur 17 tahun, jumlah ini akan turun kepada 200,000.

Bagi anda pula, seandai kata, kabus beransur reda. Untuk kebanyakan wanita, kesan sampingan kehamilan awal - kerap kencing, terik keletihan, mual - beransur reda di trimester kedua. Uterus anda pula, yang sudah cukup besar untuk menyiarkan kepada sesiapa yang melihat yang anda sememangnya hamil, tidaklah begitu besar sehingga mengganggu pergerakan anda. Walaupun masih banyak bulan lagi sebelum melahirkan, payudara anda sudah mula mengeluarkan kolostrum, iaitu cecair yang akan membekalkan makanan untuk bayi anda untuk beberapa hari pertama sebelum susu mengalir dengan baik.

• Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan - walaupun semasa dalam kandungan. Muka surat-muka surat di bahagian ini disediakan untuk memberi maklumat umum mengenai perkembangan fetus dalam rahim.

sumber

Cameron Highland-Part 2

sambungan

cabaran subuh..ok..mama kan tepon koo 6.30 am suh bangun kan..kami nie gagahkan diri la untuk bangun walaupon tido baru bape jam kan...

so, bebudak sumer dah bangun...dah g surau pon...e nie..konon rileks r kan..pergi jugak ke surau..dah pakai baju sejuk bagai dah nie...kire sebab sejuk kan....

so, mase nak amik air smayang tu..ya Allah..sejuknye Tuhan je yang tahu..macam amik air smayang dengan air batu kowt....adoi...dah terketar-ketar nie naik ke surau...lom leh smayang lagi...ai..rase nak terkencing lak aih....tengok toilet ramai lah student duk MANDI....yee...mandi ok..dengan air sesejuk tu...e terpikir lah kan..camne la dorg leh mandi kan....pening pk...

skali e pk, rase nak je cek in hotel terus..sejuk kot nak mandi tu.....kan kat hotel ade water heater...kire mandi air panas,ok lah kot.....konon....tapi sebab program student dah pack, folo je la dulu program dorg....

breakfast roti canai kat Tanah Rata...bawah sket dari Brincang,tempat berenti tadi....then, pegi ke Kelab Golf untuk perjumpaan dengan pihak pengurusan Anak Pahang....kami just drop je student kat situ then g cek in hotel sebab tak mandi lagi kan...so habis program sampai tengah hari....

so, program petang pulak....bebudak dah balik hostel untuk solat jumaat, makan n so on...sebab program bebas petang tu...me n husband amik peluang untuk berjalan-jalan kat Strawberry Park....kami makan n minum kat situ skali...

then, kami melepakkan diri di Bharat's Plantation...duk kat kebun teh..hijau je pemandangan...
dihujani dengan air hujan renyai-renyai..wahhh....so amazing lol...hehe...tapi memang al maklum lah...sejukkkk~~

petang tu gak, student datang Bharat's Plantation...tapi yang sebelah bawah lagi...sebenarnye, nak ajak hubby g kat BOH..kire-kire nak layan perasaan Ombak Rindu gitu..tapi hubby takmo..jauh katenyer....so, makan hati je lah ye dek non...

dah habis sepetang di ladang teh, pergi lah plak ke Pasar Malam Brincang..ala...pasar malam yang selalu disebut-sebut orang tu....

ok..sambung di part 3 lak ok :D

Kewajipan

Tanggungjawab anak lelaki terhadap ibu bapa adalah sepertimana tanggungjawab kepada mertuanya. Namun, disinilah amat diharapkan ibubapa dan mertua dapat memahami akan keperluan anak lelaki itu menjalankan tanggungjawabnya terhadap isteri dan anaknya. Janganlah meminta sesuatu yang boleh mengganggu pengurusan rumahtangga si anak lelaki.

Tentang tanggungjawab anak perempuan terhadap ibu bapa itu terputus, pada saya agak “kasar” untuk mengatakan begitu. Ini kerana, keutamaan isteri apabila sudah bernikah adalah suaminya, bukan lagi ibu bapa ditempat pertama. Saudari boleh rujuk kepada artikel yang telah dinyatakan tadi.

Secara dasarnya, ia terletak kepada komunikasi dan toleransi pihak yang terlibat. Jika ibubapa dan mertua menghormati rumahtangga anak menantunya, tidak mungkin rumahtangga akan bergolak kerana campurtangan orang tua suami isteri tersebut. Begitu juga toleransi dan komunikasi antara suami dan isteri perlu untuk memastikan urusan dan tanggungjawab masing-masing dapat ditunaikan.

Mentua mesti dimuliakan seperti kita menghormati orang tua sendiri. Kalau mereka kecil hati, samalah seperti tersinggungnya hati emak. Kita sayang anaknya kenapa tidak sayang orang yang melahirkannya juga? “Saya tahu, ada menantu kecil hati dan pendam perasaan terhadap mentua yang terlalu ambil berat tentang anaknya. Bersabarlah dan jalin hubungan baik kerana taraf mereka sama seperti ibu bapa kandung,” jelasnya.


Kewajipan anak lelaki,
pertama kepada Allah,
kedua rasul,
ketiga emak dan emak mentua,
keempat bapa dan bapa mentua dan
kelima baru isteri.
Isteri kena faham, kalau dia sayang dan melebihkan ibu bapa, itu memang wajar. “Sebaliknya anak perempuan,
yang pertama Allah,
kedua rasul dan
ketiga suami.


Jalan pintas ke syurga bagi anak-anak selain Allah adalah emak dan ayahnya.


“Perasaan mentua perlu dijunjung kerana mereka berhak ke atas menantu.

Buat si suami dan si isteri.. Tazkirah kali ini ingin berkongsi pesanan berikut:

Seseorang yang hendak mendirikan rumahtangga hendaklah menginsafi bahawa kewajipan dan tanggung-jawab sedang menantinya. Membina keluarga bertnakna bertambahnya tanggungjawab tediadap isteri dan anak-anak. Di sini digariskan beberapa tanggungjawab penting suami dan isteri di dalam rumahtangga.

Kewajipan Suami

1. Suami adalah ketua kelualga, pelindung isteri dan anak-anak. Sebagai pelindung keluaiga dan ketua unit masyarakat yang kecil ini, suami berkewajipan mangawal, membimbing, menentukan tugas, menyelaraskan ke@a, berusaha mencari keperluan hidup keluarga dan berusaha menyediakan faktor-faktor kebahagiaan dan keselamatan keluarganya.

2. Dia wajib menyediakan rumah kediaman, pakaian dan makan minum keluarga. Dia wajib mengajar anak isterinya dengan hukum-hukum agama. Kalau tidak mampu mengajar sendiri dia wajib menanggung biayanya. Dalam hal ini suami yang bijak awal-awal lagi akan memilih isteri yang beragama. Dengan itu dapat meringankan beban dan kewajipannya mengajar agama kepada isterinya. Isteri yang beragama itu, pasti dapat beke@asama mendidik anak-anak dalam kehidupan beragama.

3. Pentadbiran suami di dalam iumahtangga hendaklah berdasarkan rahmah (kasihan belas) berakhlak dan contoh yang baik. la bertanggungjawab di hadapan Allah S.WT. terhadap keluarganya. Bersikap baik dan adil di dalam mengendalikan nunahtangga adalah penting. Rasulullah s.a.W mensifatkan orang yang baik ialah orang yang baik kepada ahli rumahnya.

4. Suami hendaklah mengasuh isteri dengan baik. Rasulullah s.a.w. menyifatkan kaum wanita sebagai amanah Allah S.W.T. Amanah itu hendaklah dijaga dengan cermat. Misalnya jika kita diamanahkan sesuatu barang dan barang itu rosak di tangan kita, tentulah ia akan melibatkan nama baik kita. Sebab itu Rasulullah s.a.w. berpesan supaya bersikap baik terhadap wanita dan sentiasa memesan mereka supaya berkelakuan baik.

5. Tanggungjawab suami adalah penting di dalam membina keluarga. Tidak sah pernikahan orang yang tidak boleh mengendalikan urusan rumahtangga seperti pernikahan kanak-kanak dan orang gila. Adapun orang yang bodoh (safah) yang ditahan dari mengurus harta benda dan dirinya, tidak sah berkahwin melainkan dengan izin walinya. Orang yang mempunyai keinginan berkahwin tetapi tidak sanggup menyediakan mahar dan nafkah tidak digalakkan berkahwin, kata AI-Syafiyyah, sunat tidak berkahwin bahkan hendaklah berpuasa kerana puasa itu penahan keinginan.

Demikian juga orang yang tidak mempunyai keinginan dan hendak menumpukan perhatian kepada ibadah tidak digalakkan berkahwin. Ulama berselisih pendapat mengenai orang yang tidak mempunyai keinginan yang mampu menyediakan makan dan nafkah dan tidak Dula hendak menumpukan seluruh hidupn-y-a- kepada ibadat sahaja. Menurut satu pendapat, tidak disunatkan. Menurut pandapat lain sunat ia berkahwin.

Kita dapat melihat dengan jelas bahawa perkahwinan itu hanya digalakkan bagi mereka yang sanggup menunaikan tanggungjawab. Apabila berkahwin, menunaikan tanggungjawab kepada keluarga adalah wajib.

Kewajipan Isteri

Apabila suami sebagai ketua di dalam lumahtangga, maka isteri itu timbalannya yang mempunyai tugas dan tanggungjawab tertentu. Di antara tanggungjawab isteri ialah:

1. Bergaul dengan suami secara baik. Menuiut ulama Mazhab As-Shafie, wajib bagi isteri menggauli suaminya dengan baik.

2. Mengendalikan kerja-kerja rumah. Menurut riwayat Janzani, Rasulullah s.a.w menentukan kewajipan anaknya Fatimah mengurus rumah dan Ali mengurus kerja-kerja di luar rumah. (AI Mar’ah fi Tasawwuri Islam, m.s 105, oleh Abdul Muta’al AI Jibry).

3. Berhias untuk suami. Isteri hendaklah sentiasa berada di hadapan suami dalam keadaan menarik dan kemas. Dengan itu suami menjadi terhibur ketika di sampingnya. Tugas ini tidak dapat dilaksanakan dengan baik oleh isteri kecuali mereka yang faham dan benar-benar perihatin.

4. Pujuk memujuk adalah penting dalam kehidupan rumahtangga. Ibn al-Aswad AI-Dualy berkata kepada isterinya:

“Apabila kamu melihat aku marah, tenangkanlah aku. Apabila aku melihat kamu marah, aku pula menenangkan kamu. Jika tidak janganlah kita bersama-sama. “

5. Isteri hendaklah taat kepada suami. Di dalam sesuatu tindakan, jangan sekali-kali membelakangkan suami, kerana dia ketua rumah-tangga. Jika hendak keluar rumah mestilah mendapat izin dari suami terlebih dahulu. Isteri pula hendaklah memahami tugas dan kewajipan suami di luar. Sekiranya ke@a itu untuk Allah S.W.T. dan RasuINya, ia mestilah menyokongnya, memberi galakan dan semangat dan menasihatinya supaya tidak berputus asa.

6. Wanita hendaklah sentiasa menjaga kehormatan diri dan nama suami. Wanita yang menjaga kehormatannya dianggap oleh Rasulullah S.A.W. sebagai wanita yang baik dan patut menjadi ukuran bagi lelaki yang hendak memilih isteri.

Inilah di antara kewajipan isteri terhadap suami. Apabila setiap pihak menunaikan tanggungjawab, akan berkembanglah mawaddah atau kasih sayang. Batas-batas dan tanggungjawab suami isteri ini ditetapkan oleh Islam sebagai peraturaif yang bertujuan mengukuhkan kehidupan dan hidup di dalam suasana ibadah kepada Allah S.WT. Rumahtangga akan hancur jika sekiranya setiap pihak mengabaikan tanggung-jawabnya. Dengan mengamalkan prinsip agama dengan betul, akan wujudlah keluarga bahagia yang merupakan tahap pertama pembentukan masyarakat Islam.



Cameron Highlands-Part 1

Trip yang tidak dirancang...hanyalah sebab tuntutan kerja sahaja...Namun sebab dah berbadan 2 dan berhari minggu, maka diheret hubby bersama...weee~~~

haha..skema plek je kan....

program hari jumaat..so malam khamis tu dah gerak...macam kebiasaan..kalo dah berjanji nak gerak awal..harap maap lah yea..memang takde maknenyer.... so... dalam 10.00 jugak lah bergerak dari bumi UniSZA ke bumi Cameron Highland...

konon, status kat fb nak g oversea...koya je aih...nak travel gane dengan keadaan gini..konon je lah..ngoyalah katekan...

so, perjalanan menggunakan laluan Felda Sungai Aring...ye ye...saye lalu aring...dekat kenyir tu..memang jalan die..masyaAllah..memang teruk sangat-sangat-sangat....tak nak lalu situ dah...tapi hubby kate shortcut..lagipon, dah kije kan..kene iring budak..so kene folo bas lah nak lalu kat mana-mana pong...dengan kawasan gelapnyer....dengan kiri dan kanan hutan...takde kenderaan pon selisih.....ya Allah...memang istighfar je aku manjang....last-last dalam kol 1 gitu memang aku tewas jugak lah..tidor kroh kroh..huhu..seb bek duk blakang....selesa sket..dengan bawak bantal nyer, dengan totonyer...hubby dah membebel masa amik barang kat umah tadi..namun sebab keadaan bini die yang tidak mengizinkan, die angkut jugaklah barang-barang tu..ngeee~~ sayang hubby saye~~

terbangun dari lenaku saat bas berenti kat R&R Gua Musang...(ceehhh..baik punyer intro..)

mulut kate nak makan daging burger jea..so hubby memang beli daging burger je lah..minum air milo....keadaan cuaca...sejuk...ye lah..hujan je sepanjang perjalanan....berharap agar di Cameron Highlands ekgi dop hujan....

perjalanan diteruskan lagi....mencabar jugak lah mendaki bukit Cameron nie...takde lah same macam Genting tapi quite dangerous untuk pemandu yang tak cekap lah......for me, my hubby cekap jugak lah sebab die drive ok.....so aku memang tido je lah...takde nak nyampuk2 dah...pas tu, ade potong kereta Picanto Oren nie skali....bile dah potong tu, tengok dah tak nampak dah lampunyer...scary kan....bile duk cakap ngan hubby mase balik, hubby kate saje kot kete tu nak say Hi...sebab E kan 1st timer...hoho.....

then, berhenti mengencingkan diri berjemaah kat surau area before nak sampai Brincang tu..sedar tak sedar, dah kul 5 pagi rupanye..... selepas menyedari kenyataan itu, kami menidurkan diri kami dalam kereta sahaja.....kejut dop kejut, mama tepon kol 6.30 pagi.....

so, bangunlah diri kami untuk bersembahyang subuh...

CABARAN SUBUH......to be continue~~~~ huuuu

Monday, January 9, 2012

panduan untuk bakal bapa: Trimester Kedua

kandungan: 3-6 bulan

paling selesa
Alhamdulillah sekiranya tidak minggu 12, menjelang minggu 16 adalah waktu selesa di mana badan ibu telah stabil dengan perubahan fungsi dan hormon. Menjelang waktu ini, kebanyakan ibu tidak lagi mengalami morning sickness

risau & ragu
Memandangkan trimester ini adalah waktu yang paling selesa dalam seluruh kehamilan, ambil kesempatan untuk:
- membeli belah bagi persediaan barangan bayi dan yang penting juga – BARANGAN IBU
- hadiri kelas² persediaan antenatal, penyusuan susu ibu, penjagaan bayi dan sebagainya
tips untuk bapa:
- ibu lazimnya kuat semangat dan naluri keibuan akan menjaga bayi mereka dari sebarang ancaman, namun setiap ibu perlukan sokongan moral, material dan fizikal untuk menempuhi tempoh mengandung, melahirkan dan seterusnya mendidik serta membesarkan anak. Bantulah isteri anda menghilangkan risau dan ragu di hatinya :)

selera makan & nikmatnya kentut!
Walaupun morning sickness tidak lagi ketara, namun ada ibu yang masih bermasalah untuk makan. Fasa ini merupakan fasa penting untuk bayi anda membina organ² dan fungsi tubuh badannya, maka pemakanan ibu sangat penting!
Pada masa ini system penyahtinjaan ibu semakin baik, menjelang minggu 16 ibu akan merasa nikmatnya kentut! Anda tidak akan memahami perkara ini sehingga anda sendiri mengalaminya!
tips untuk bapa:
- terus bekalkan ibu dengan buah²an berserat tinggi dan pastikan ibu makan makanan berkhasiat terutama susu rendah lemak, telur, sayur²an hijau, kekacang dan minum air secukupnya.

mimpi seksi
Perubahan bentuk badan menyebabkan ramai ibu berasa tidak seksi dan kadangkala ragu untuk berhadapan dengan orang ramai.
Perkara ini boleh terbawa² ke dalam mimpi di mana manifestasi seksi boleh terjadi dengan ibu bermimpi lelaki kacak, bekas teman lelaki atau lelaki yang tidak pernah terlintas di fikirannya.
Apa ‘bahaya’ mimpi ibu mengandung?
Berbeza dengan orang lain, ibu mengandung kerap terjaga di malam hari kerana perlu ke tandas atau posisi tidur yang tidak bagus untuk kandungan (badan akan mengejutkan ibu dari tidur supaya ibu dapat membetulkan posisi tidur demi menjamin kandungan mendapat oksigen yang cukup).
Apabila terjaga, ibu lebih cenderung mengingati mimpi mereka berbanding mereka yang tidur nyenyak sehingga pagi.
tips untuk bapa:
- layanlah isteri anda dengan baik - lazimnya isteri tidak meminta lebih selain daripada layanan lemah lembut, perkataan yang baik² dari suami tersayang dan sedikit perhatian.
- sekiranya anda tidak memahaminya sekali pun, dengarlah cerita² dan bebelan isteri anda, jangan cepat memotong atau bercakap kasar
- sekiranya suami tidak prihatin kepada isteri, bagaimana pula dengan lelaki yang hadir mimpinya? Jangan beri peluang kepada isteri untuk melayan emosi yang karut².

p/s: tidak semua ibu mengalami simptom kehamilan yang sama, malah kehamilan pertama dengan kehamilan seterusnya adalah berbeza. Rajin²lah bertanya khabar pada isteri anda

sumber

12 minggu


Muka bayi anda lebih mirip rupa manusia, walaupun panjangnya dari mercu kepala ke punggung hanya sekitar 2 inci / 5.5 sentimeter dan beratnya kurang sedikit dari setengah auns / 14 gram. Matanya, yang pada mulanya muncul di sisi kepala, telah berganjak dan lebih rapat. Telinga hampir sampai ke posisi normal di sisi kepala. Hati mengeluarkan hempedu dan ginjal mengalirkan kencing ke dalam pundi kencing.

Jika abdomen anda ditusuk-tusuk, fetus akan bergeliang-geliut, walaupun anda tidak akan terasa pergerakan ini. Sel-sel saraf fetus sedang giat membiak dan sinaps-sinaps (penghubung saraf dalam otak anda) sedang terbina. Fetus telah memperolehi lebih banyak refleks: jari tutup jika tapak tangan disentuh, jari kaki bergulung ke bawah jika tapak kaki disentuh dan jika disentuh kelopak mata, otot mata akan menggenggam.

Pada masa ini, doktor anda sudah dapat merasakan bahagian atas uterus, juga dikenali sebagai fundus yang terletak rendah di bawah abdomen.

Apabila anda memasuki trimester kedua, anda akan mula memakai baju yang lebih longgar yang tidak menghalang pergerakan. Tak lama lagi, pakaian biasa anda tidak muat dan tak dapat dipakai lagi.

Anda mula menyedari bahawa selera anda pun kembali semula setelah perasaan "mabuk" menghilang. Rujuklah bagaimana hendak makan secara baik pada minggu-minggu berikutan.

• Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan - walaupun semasa dalam kandungan. Muka surat-muka surat di bahagian ini disediakan untuk memberi maklumat umum mengenai perkembangan fetus dalam rahim.

p/s : tadi g cek perut kat klinik kesihatan..alhamdulillah..baby sehat..baby dengan happynyer duk bergolek-golek dalam perut mama nie haa.....siap tunjuk tangan ke langit lah...cucuk tangan ke langit ke ape nie baby mama nie...then, dengan adanya tarikh period, maka pengesahan EDD pada 10 Julai 2012...(mama harap baby kua masa anniversary papa n mama ye sayang..amin~~)...

tapi agak frust sebab dr tak print pon gambar ultrasound...dah la Dr. Adam nie tego macam kenal aku dah lame...terkejut mama..sampai nop tanye soalan, jadi lidah kelu gilew...adoooiii..

Sunday, January 8, 2012

hupdate gambo 3 bulan sket~~

baru lik kije wit hubby

muka yang meriah dipenuhi jerawat

aktiviti wiken kami di kuala ibai

last but not least
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
peroot moncitt~~ :D



Amalan Orang Yahudi Ketika Mengandung

bukan mahu meniru yahudi laknatullah namun..perkara yang buruk dan baik boleh dipertimbangankan dengan akal fikiran yang rasional....

petikan dari sini..

persiapan awal melahirkan zuriat.

Di Israel, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, pertama kali saya perhatikan ialah, sang ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama suami, saya sungguh hairan kerana teman saya yang mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya kepada saya beberapa soalan yang beliau tak dapat menyelesaikanya, oleh kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau. Saya bertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu? Beliau menjawab, “ia, ini untuk anak saya yang masih didalam kandungan, saya sedang melatih otak beliau, semuga ia menjadi genius apabila dewasa kelak” Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya. Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa merasa jenoh beliau membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak.

Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan beliau, sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan korma bersama susu, dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang, menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak didalam kandungan. menurut beliau ini adalah adat orang orang yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.

Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka.. Setiap undangan yg sama perhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam.

Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah Yahudi anda akan dihidangkan buah buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan, ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.

Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dam merokok diluar rumah mereka. Menurut saintis di Universiti Israel , siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh atau lembab). Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang genes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian.


(Ironi nya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah …… tekalah sendiri..!)



Thursday, January 5, 2012

FROM US WITH LOVE 1ST GIVEAWAY!YAY!(^_^)


How to enter ???(^-^)

1) Must be a follower to this blog! =)

DONE

2) Like our FB here!=)

DONE

3) Write an entry entitled: " I LOVE SMELLING DELICIOUSLY GOOD BECOZ...." (don't worry, you can write your words in Malay & English as well!=p) and post it under this entry!

I Love Smelling Delicious Good Becoz it built self-confidence in me..
smelling delicious which is good is what i really need right now :D

4) Must link your entry to this site so I can visit your page.=)

DONE

5) Tag at least 3 person for this giveaway!

1) atirah
2) maria
3) fatin liyana


Contest ends on 8 January 2012 @ 9 pm!
The best entry will be announced as the winner!

Hurry up!! Grab your chance to win this sexy Victoria's Secret Fragrance Mist for the new, sexier you in year 2012!!!=)

Monday, January 2, 2012

Surah Semasa Mengandung

Tambahan kepada amalan surah yang diamalkan semasa mengandung..ini surah yang Ibu amalkan..

Dari 0 hingga 3 bulan

Surah Yusuf

Untuk memperoleh anak yang cantik rupa dan cantik akhlak..waktu ini paling sesuai kerana fetus baru membentuk..

Dari 4 hingga 6 bulan

Surah Luqman

Untuk memperoleh anak yang cerdik akal dan cerdik jiwa..

Dari 7 hingga 9 bulan

Surah Maryam

Untuk memudahkan ibu bersalin..

sumber-terbuang plak..hehe

p/s : dah amalkan dari awal..cume pasang mp3 sokmo2..pasnie kene amal baca lah plop..