click click


بسم الله الرحمن الرحيم
Ya Allah,
Jadikanlah anak kami anak yang soleh dan solehah ya Allah. Yang menyejukkan mata kami memandangnya ya Allah. Jadikanlah anak kami ahli syurga ya Allah. Dorongkanlah hati mereka untuk melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke syurga Mu ya Allah. Jauhkanlah hati mereka daripada melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke neraka Mu ya Allah. Tetapkan lah hati mereka untuk menunaikan solat. Janganlah Kau melalaikan mereka dengan perkara perkara yang tidak berfaedah ya Allah.

Ya Allah,
Kami tidak mampu untuk mengawasi anak anak kami setiap waktu ya Allah. Kami serahkan anak kami untuk berada dibawah penjagaan Mu ketika mereka tidak bersama kami ya Allah. Gerakkanlah hati mereka untuk berada di tempat tempat yang Engkau redhai. Dan jauhilah mereka daripada berada di tempat tempat yang Engkau murkai.

Ya Allah,
Perkenankanlah doa doa kami ini. Kami memohon kepada Mu kerana Engkaulah tuhan kami. Kami meminta kepada Mu kerana Engkaulah yang menciptakan kami. Kami merayu kepada Mu kerana Engkaulah yang Maha Mengkabulkan doa doa kami ini. Jika Engkau tidak memakbulkan doa kami ini, siapa lagi yang akan memakbulkannya. Jika Kau tidak mendengar doa kami ini, siapa lagi yang akan mendengarnya.
Bantulah kami ya Allah. Ya Rahman. Ya Rabbul Alamin.
......................... ..........................

Friday, December 17, 2010

i had to move oN

lame dah dop mencoreng di sini...sangat bz dengan kerja...yang akhirnya membawa ke ending yang khabarnye agak baik.....and im glad to hear that...mendapat ucapan CEMERLANg dari big big boss sangat mengumbirakan hati ini..tak sia-sia usaha yang dicurahkan..dengan ilmu yang dituntut..terima kasih kepada guru-guru yang sanggup menurunkan ilmu tu..really appreciate that...namun website opisku masih perlu di make up lagi sedikit untuk menampakkannye menarik..bermain dengan coding membuatkan aku menjadi seperti seorang nerdy yang gilew komputer tapi hakikatnyer..im a fast learner man..boleh blaja je kalo ade kemahuan tu..end of that story..

for other story is.....well..the best part is.....i think...i wanna to fall in love again....but in fully komitment where ties the knot things....mencari adalah satu hal yang amat merumitkan dan sangat memerlukan penelitian yang khas kerana ade due jiwa yang terlibat di sini..i found them...but yet..was not yet impressed me much..and i expect much from them.....sape dapat touch my heart, u might b the luckiest i guess....i wish u gud luck..walaupon i noe they dont read my blog..hihi...

Friday, October 8, 2010

dengki mendengki merupakan perkara tidak sihat

aku bengang betolla..isu ym ngan fb yang tak mengganggu kerja pun boley dijadikan bahan bualan untuk menjatuhkan orang..agak-agak la kan...masing-masing de kije masing-masing..buat la kije masing-masing..nie nak dengki-dengki..ape kes??bikin marah jea....eish....teruk betolla....

kadang-kadang dop paham sikap manusia yang drasticly bertukar bile duk depan org yang die kutu..tak rase bersalah langsung..ntah pape..kang kalo org bekeng,kate org bekeng..tapi perangai org tu..sendiri mahu ingat lah....

Monday, September 13, 2010

sangat menyakitkan hati

bile........ade orang yang bother hal org...eish..tak suke betol la....
tapi semalam..dalam-dalam ngah mood raye nie...de plak yang cube menyakitkan hati,......
duk mengungkit something yang dah lame aku lupakan....n i hope those memories be gone forever tapi it will never happen as simple as that..
nape lah mesti ade org yang mulut cam bajet bagus..mulut macam longkang..nak kate kat org men sesedap bahase jea....
cannot tolerate la dengan this fella....macam gam uhu...eish3.....
sometimes...we also need space n privacy for ourselves...
nie sampai sharing sgale ngan budak yang ntah pape n duk menyembur kate2 yang tak sepatutnyer.....hmm......it shud not b like this la.....
it ruins everything..mende yang dah ok..
n tQ to zul coz sudi mendengar n menenangkan seorang rakan yang tengah emotional semalam...
eish...i hope i can forget but i couldn't..i not that strong....tapi mesti cube lagi..
Allah tahu siapa yang dizalimi n He alwiz noe everything...n i hope u will noe the truth later or maybe not....

6 PERKARA MENDORONG SESEORANG MENGUMPAT MENURUT IMAM AL-GHAZALI

Sikap suka mengumpat atau menceritakan keburukan dan kelemahan orang lain
dilaknat oleh Allah.

Mereka yang bersikap demikian, secara disedari atau tidak mencela dan
mengaibkan orang lain yang hukumnya berdosa besar.

Ketika berbual, sama ada secara sengaja atau tidak, mereka menceritakan
keburukan ketuanya jiran, saudara mara dan orang yang lalu di hadapan mereka.

Firman Allah bermaksud : “ Hai orang yang beriman, kalau datang kepada kamu
orang jahat membawa berita, periksalah dengan saksama supaya kamu jangan
sampai mencelakakan suatu kaum yang tidak diketahui, kemudian kamu menyesal
di atas perbuatamu itu. “ (Surah al-Hujurat, ayat 6)

Sabda Rasulullah saw seperti yang diriwayatkan oleh Al- Thabrani daripada Abu
Hurairah bermaksud : “ Yang paling dikasihi Allah antara kamu ialah mereka yang
baik akhlaknya, merendah diri, suka pada orang dan disukai orang. Dan yang
paling dimarahi Allah ialah mereka yang membawa fitnah, mencerai beraikan di
antara sesame saudara dan mencaci orang yang tidak bersalah.

Imam Al- Ghazali ada menyebut enam perkara ayng mendorong seseorang itu
mengumpat :

1) Ingin memuaskan hati disebabkan kemarahan yang memuncak hingga
sanggup mendedahkan keaiban dan kesalahan orang lain.Jika kemarahan
tidak dapat dikawal, ia boleh menimbulkan hasad dan dendam

2) Suka mendengar dan mengikuti perbualan orang yang menyerang peribadi
dan kehormatan seseorang

3) Mahu bersaing dan menonjolkan diri dengan menganggap orang lain bodoh
dan rendah

4) Disebabkan dengki, iri hati dengan orang lain yan lebih beruntung dan
berjaya, ia seperti dinaikkan gaji dan pangkat

5) Bergurau dan suka melawak untuk mencela dan mengatakan kelemahan
dan kecacatan hingga mengaibkan orang lain dan

6) Sikap suka mengejek dan mencela disebabkan rasa bongkak dan sombong
kerana memandang rendah orang lain.

Harus sedar dan insaf mengumpat dan memburuk-burukkan orang lain itu berdosa
besar serta hendaklah berasa malu apabila memperli kecacatan orang lain. Ini
kerana mencela kecacatan fizikal seolah-olah mencerca Tuhan yang menciptakan.

Friday, August 27, 2010

mahu beli ini



seteleh sekian lamenyer....hati nie tergerak kembali untuk memiliki sebuah gadjet baru....hmm..nokia c6......

sebenarnye citer die gini...asal-asalnye nak belikan gps untuk ayah tersayang...bile survey2 harge...yang molek lam RM500 n above..n ayahku kate beli gps pon bukannye gune sokmo...then, aku berilah cadangan untuk beli henset..ayoh aku kate proceed jea lah....

survey punye survey,mule2 nak beli nokia e72 tapi kecik sangat skrin die...macam dop best r...pahtu ade satu hari tu,g Mydin nge farah alwani..g keda henpon..die tanye sal henset Nokia c6 nie...bile tengok jea henset nie..macam tertawan la plak....skrin beso..touch screen..ade wifi....macam sume lengkap r..sembang punye sembang..original set lam 1k..mmg nak beli tapi fulus ngak cukup pula....n ayahku berkata,kalo nak pakai duit die lu dakpe..waahhh~~~~suke bangak nie.....

stapi,sampai skrg..masih belom beli lagi...

nokia c6..idamanku(sekarang nie lah)

n spesifikasinye adalah seperti berikut..

General & Hardware
Date Announced 2010, 1Q
Network Technology GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
HSDPA 850/900/1900/2100
Hardware/Processor ARM 11, 434 MHz
Dimensions (mm) 113.4 x 53 x 16.8
Weight (g) 150
Available colours White
Screen Size 360 x 640, 3.2 inches (Touchscreen)
Screen Color TFT, 16M colors
Type Blok
QWERTY-Keyboard Yes
Soft Keys Proximity sensor for auto turn-off
Other Keys Accelerometer sensor for UI auto-rotate
Antenna Fixed Internal
Phonebook Unlimited
Internal(MB) 240
Memory Slot microSD, up to 16GB, 2GB card included
Battery Type Li-Ion 1200 mAh (BL-4J)
Stand-by (hrs) 384
TalkTime(min) 420
Entertainment
Polyphonic
MP3 Yes
FM Radio Yes
TV Receiver Null
Video Record Yes, 30fps
Video Support H.263, Flash Video, H.264/AVC, MPEG-4, RealVideo 7,8,9/10, WMV 9
Audio Support AAC, AAC+, AMR-NB, AMR-WB, AU, AWB, eAAC+, M4A, MIDI Tones (poly 64), MP3, MP4, RealAudio 7, 8, 10, RMF, SP-MIDI, WAV, WMA, WVE
Messaging
SMS Yes
MMS Yes
EMS No
Email Yes
Connectivity
HSDPA Yes
WIFI/WLAN 802.11 b/g
3G Yes
EDGE Class 32
GPRS Class 32
Bluetooth Yes , v 2.0 (A2DP)
USB Port Yes
Infrared (IrDA) No
Data Cable Micro USB
Software
Platform / OS Symbian v9.4 - S60 5.0
Java (J2ME) Yes
WAP Yes Ver 2.0
Browser xHTML, HTML, RSS feeds
PIM Application Voice command/dial
Other Application A-GPS. Ovi Suite, Ovi Maps 3.0, Google Talk, Document viewer (Word, Excel, PowerPoint, PDF), Flash Lite 3.1
Personals
Themes Yes
Caller ID Photocall
ProfileID Yes
Camera Specifications
Lens Type CMOS, 5.0 Megapixel
Digital zoom
Max. Resolution 2560х1920 (secondary camera: 320x240)
Flash Yes
Night Mode Yes
Extra Features Auto Exposure, Auto Focus, Exposure Compensation, Flash, Full Screen Viewfinder, Geotagging, Self Timer
Photo Format
Video Yes, 30fps
Video Format 640 x 480

Disclaimer : The Nokia C6 specifications is just for reference only. We can not guarantee that the information on this page is 100% correct. If you see any mistake in Nokia C6 specifications, please LET US KNOW.

Friday, August 13, 2010

ramadhan

hari nie..dah masuk hari ketiga berpuasa....menu yang terhidang masih sesedap as usual...
aku nie asik makang jea tak brenti...macam dop penoh jupe makanan..hehehe...
hari ni e g bazar paso gareb ngan farah alwani.....aku beli kue nekbak ngan popia jea...
maren dah makang kue feveret time pose iaitu agar tembikai merah..dap woooo......
esok makang ape la plop...cannot wait..hikhikhik

p/s : selamat berpuasa kepada yang beragama islam...

Tuesday, July 13, 2010

today is my birthday

sangat suke bile tengok fb yang penuh dengan beday wish...terase diri ini sudah tue.....intermediate boss pon wish mase kat opis tadi..terase agak malu di situ....huhuhu.....
tadi bawok kek black forest g opis....makang ramai2.....suke coz abis kan.....
macamne la life aku pas pade nie??tertanye2 sendiri........solan tak ley jawab dekpon....kalo ade multiple choice ke boleh gok pilih..cume yang adenye..fill in the blank when the moment comes.....sendiri mau pk la kan...
dah 24 tahun idup..banyok perkara doh lalui..suke,duke........
perkara yang mahu dilupakan......perkara yang mahu diingati.........perkara yang harus terpadam dari memori...perkara yang sesali.....
sume ade......pengalaman baru sentiasa ade selagi bernyawa kan.......
kan senang kalo otak macam hard disk...simpan banyak2 pahtu bile takmboh buang jea.....
tapi otok kite dop gitu la pada hakikatnya......
ade kebaikan dan keburukan setiap ape yang dah berlaku....itu harus diakui...
perjalanan idup dah diatur....kite cume mencoraknye jea.....
n aku harap aku tak tersilap langkah lagi after dis.......
tQ again to all of my friend......hope we r blessed by Allah ever after..... Amin~~~~

Friday, June 25, 2010

kawen oh kawen


nie la wedding yanga ku attend tadi n akan terlibat secara langsung untuk majlis menghantarnye pada esok hari..letihh wooo......mak ayah aku lagi letih...aku nie dah lah demam..makan ubat payoh..mane nop baek demam nie..huhu....

untuk kawanku yang cantik ini..aku doakan semoga jodoh kalian berdua berkekalan sampai bile-bile.....

p/s : kawan aku nie dah 2 kali kawen..aku nie kawen skali pon dop lagi..ape cer.....??
huhuhu

Saturday, June 19, 2010

inside my bag



hmm..orang lelaki besenye plek kan bile tengok napelah org pompuan suke sangat bawok beg yang besor-besor..sebenonye..ade isi lah..jom selongkar bag saye.. .



.: 2 batang pen :.



.: beg pitis, spek itam, spek putih :.


.: 3 bunch of keys :.


.: matrix card :.


.: set makeup, pad, perfume, rexona, olay :.

Thursday, June 17, 2010

hidupku..gayaku..

kadang-kadang kita rasa macam dop puas hati kat orang kan..kadang-kadang kite rase macam nak maroh orang..kadang-kadang rase macam bosannye idup nie kan..hmmm..semua yang berlaku adalah ketentuan tuhan kan....bagi aku....idup mesti enjoy..dalam semua hal..kalo kite siyes sepanjang masa,dop lame lagi nanti stress,migrain pown menjelma...kalo kite enjoy life nie...senyum2,gelak2..dop la kate adop penyakit tapi still kite mampu tersenyum kan...aku rase ade sesetengah hal yang kite bley tolerate..ade jugak yang dop..slagi kite mampu bersabor..buatlah pertimbangan yang terbest untuk diri kite sendiri kan..perkara yang lepas..dop perlu nop kenang lagi..mende dah berlaku,biarkan berlalu....ade agenda tersembunyi yang kite dop tahu kan..doh name pon tersembunyi....n i hope i can enjoy my life and may design it in own style..

Tuesday, June 15, 2010

...meeting..meeting....

nape lah ade banyak sangat meeting nie..1st time masuk meeting hari ini..best word to describe me that moment..."kuca ramba"..berat nanang sungguh lah..jahat sungguh la sape2 yang ngene ke saye as staff baru....walaupon indirectly...however..everything under control except terpaksa tebal muka n masuk lewat lam bilik meeting coz ade few thing incomplete...after that..no problema....mintak2 lah after this everything will be just fine and smooth.........takutnye........what ill happen to me then??hope everything will be just fine.....Amin....

wish me luck.....

Monday, June 14, 2010

hari-hari istimewa dalam islam

Sahabat-sahabat Nabi SAW telah bertanya akan hari-hari yang tujuh.
Sabda Nabi Muhammad SAW,

Jumaat

Hari Jumat adalah hari yang baik untuk mengadakan perhubungan dan pernikahan.

Sabtu

Hari Sabtu adalah di namakan sebagai hari tipu daya, kerana pada hari itu orang-orang kafir Quraish telah mengadakan tipu daya pada perjanjian Darrun Nadwah.

Ahad

Hari Ahad adalah hari yang baik untuk bertanam dan membuat binaan, kerana pada hari Ahad Allah memulakan menciptakan dunia dan membangunnya.

Isnin

Hari Isnin adalah hari yang baik untuk musafir dan untuk berniaga, kerana bahawasanya pada hari Isnin Nabi Syith telah musafir dalam urusan perniagaan dan beliau banyak mendapatkan keuntungan dari perniagaannya.

Selasa

Hari Selasa adalah hari berdarah, kerana pada hari itu, bermulanya Siti Hawa berhaid, dan pada hari itu pula mula-mula terjadinya pembunuhan anak Nabi Adam iaitu Qabil membunuh Habil.

Rabu

Hari Rabu adalah hari kebinasaan yang berkekalan, kerana pada hari itu Allah SWT menenggelamkan Fir'aun bersama kaumnya. Kaum Samud dan kaum 'Ad yang mereka itu adalah kaum Nabi Saleh, juga di binasakan oleh Allah pada hari Rabu.

Khamis

Hari Khamis adalah hari yang baik untuk menuntut sekalian hajat, kerana bahawasanya Nabi Ibrahim AS pergi ke istana raja Mesir, maka raja Mesir menunaikan hajatnya dan mengembalikan isterinya Siti Sarah.

Sunday, June 13, 2010

nop jadi ke cerite

nak dijadian cerita..tengoh duk d kelas jahitan,tetibe tepon berdering..ingatkan mama kol..rupe2nye..Dr Arnie kol,offer kije kat Pusat Kesihatan Universiti Malaysia Terengganu..walaupon ditawarkan jawatan N27 sambilan sahaja,kalo nop jadi ke rezeki,takkan ke mana kan?org sekeliling plek..macamne lah aku dapat kije sini..duk kate2,aku pakai kabel(sangat dop puas hati org kabo gitu..wase panas jea)..tahu dop..gua usaha sendiri nie beb...bangun pagi2..g interview..dohla kene bratur panjang..kene terrok lagi..ingat senang ke open interview hari tu??doh la ramai gilew mari interview..dop napok nde lain doh..sekeliling nie oran jea..n nie lah nak dijadikan rezeki aku..aku terpilih..Alhamdulillah..unbelievable..macam aku sendiri pown dop caye bley kije ditu wey...

ade se g cite nop share..sempena aku dapat kije kat UMT nie..ade lah orang v aku hadioh..ske sangat dapat set makeup elianto..walaupon basic jea,tapi kire bersyukur lah dapat..kak pon ade share juge..doh nop wat gane...make up expired lake oh..huhu..dengan menggunakan background recycle bag die yang sangat cantik...gambar hadiah itu diambil seperti di bawah...




.: blusher,eyeshadow,lipstick,eyeliner,foundation :.


.: baked eyeshadow,baked blusher,forever duo lip,eyeliner :.


.: 2 way cake ( bedak muka ) :.



.: set brush :.

adop kije cari kije

bile dang puas duk surfing..jupe la sebutir website yang macam bijok ah..se tu,predict muke kite 20 tahun akan datang..n hasilnye..jeng..jeng..jeng......inilah hasilnye...






cam dop muke nie kalo jupe 20 tahun akan datang??

jatuh hati lagi..



tertawan saat kamera ini dikeluarkan oleh saing lame....die punye finishing..pergh...cantik betol la....bestnye kalo dapat nie sebutir....nak yang DSLR,dop reti paka se hal lah..lagi se,harge mahal sangat..banyok ngak funtion lak tu..dapat hok nie sebutir jadilah...

nie antara spec yang aku dapat dari website nikon...
( http://www.nikon.com/about/news/2010/0203_coolpixp100l110_03.htm )

Effective pixels : 12.1 million
Lens : 15x zoom NIKKOR; 5.0-75.0mm
(35mm [135] format picture angle: 28-420mm); f/3.5-5.4;
Digital zoom : up to 4x (35mm [135] format picture angle: 1680mm)
Focus range (from lens) : 50cm (1 ft. 8 in.) to infinity (∞);
Macro mode: 1cm (0.4 in.) to infinity (∞)
Monitor : 3-in., approx. 460k-dot, TFT LCD with anti-reflection coating
Storage media : Internal memory (approx. 43 MB), SD memory cards *1
ISO sensitivity : ISO 80, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200*2, 6400*2,
Auto (auto gain ISO 80-800)
Power sources : Four FR6/L91 (AA-size) lithium batteries (supplied),
four LR6/L40 (AA-size) alkaline batteries (optional),
four EN-MH2 rechargeable Ni-MH batteries (optional),
AC Adapter EH-67 (optional)
Battery life*3 : Approx. 840 shots with lithium,
or 270 shots with alkaline,
or 500 shots with EN-MH2 battery
Dimensions (WxHxD) : Approx. 108.9 x 74.3 x 78.1 mm (4.3 x 3.0 x 3.1 in.)
excluding projections*4
Weight: Approx. 406 g (14.4 oz.) with battery and SD memory card*4
Supplied accessories*5: Four FR6/L91 (AA-size) lithium batteries,
USB Cable UC-E6,
Audio Video Cable EG-CP14,
Strap AN-CP21,
Lens Cap LC-CP20,
Software Suite CD-ROM

*1 Not compatible with Multi Media Cards (MMC).
*2 Setting is available only for image sizes of 3M (2048 x 1536) or smaller.
*3 Based on CIPA industry standard for measuring life of camera batteries. Measured at 23° C (73° F); zoom adjusted with each shot, built-in flash fired with every other shot, image mode set to Normal.
*4 Method of noting dimensions and weight is in accordance with CIPA DCG-005-2009 guideline.
*5 Supplied accessories may differ by country or area.

doa dibaca tika diri stress..

gemokkah aku??



nie gambo semalam mase g umoh husin kawen..congratez husin..jadi org gok mu akhirnye..hahaha...beberapa org duk tegur aku gemok..gemokkah aku??hmm...sagat lok men kate " beza..memang berbeza.."beze mane tu sagat?heran aku..hmm..need to diet,n kene jage makan la nampaknye....

Saturday, June 12, 2010

same ke?

introduction

hmm..its been a while..dah lame tak memblogkan diri nie..blog lame dah tak amik pot..stahun lebey dah pown..dulu takde tenet..mane nak blogging kan..skrang senang sket..tQ to celcom broadband(tQ to acik ika)..no other choice..quite frustrated coz streamyx tak bley kat kg aku nie..ade ke??siap kene duk lam waiting list dulu..law streamyx ade,best la sket..laju semacam aje..kalo broadband gak..hmm..paham2 aje lah....nak2 peak time..Tuhan jea tahu..n now..i'm welcoming myself to new blog and also for those who visit my blog..tQvm...jangan lupe tinggal comment yea..chow~~ (*v*)