click click


بسم الله الرحمن الرحيم
Ya Allah,
Jadikanlah anak kami anak yang soleh dan solehah ya Allah. Yang menyejukkan mata kami memandangnya ya Allah. Jadikanlah anak kami ahli syurga ya Allah. Dorongkanlah hati mereka untuk melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke syurga Mu ya Allah. Jauhkanlah hati mereka daripada melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke neraka Mu ya Allah. Tetapkan lah hati mereka untuk menunaikan solat. Janganlah Kau melalaikan mereka dengan perkara perkara yang tidak berfaedah ya Allah.

Ya Allah,
Kami tidak mampu untuk mengawasi anak anak kami setiap waktu ya Allah. Kami serahkan anak kami untuk berada dibawah penjagaan Mu ketika mereka tidak bersama kami ya Allah. Gerakkanlah hati mereka untuk berada di tempat tempat yang Engkau redhai. Dan jauhilah mereka daripada berada di tempat tempat yang Engkau murkai.

Ya Allah,
Perkenankanlah doa doa kami ini. Kami memohon kepada Mu kerana Engkaulah tuhan kami. Kami meminta kepada Mu kerana Engkaulah yang menciptakan kami. Kami merayu kepada Mu kerana Engkaulah yang Maha Mengkabulkan doa doa kami ini. Jika Engkau tidak memakbulkan doa kami ini, siapa lagi yang akan memakbulkannya. Jika Kau tidak mendengar doa kami ini, siapa lagi yang akan mendengarnya.
Bantulah kami ya Allah. Ya Rahman. Ya Rabbul Alamin.
......................... ..........................

Wednesday, September 18, 2013

Bersediakah?

salam readers...  alhamdulillah masih lagi bertapak dan hidup di bumi Allah...
blog dah berdebu, bersawang... takde mood nak update... 
pelik sket perangai mengandung yang kedua nie..
n now im in third trimester dah... dah 38 weeks dah pon.. dah boleh beranak dah pon...
masalahnyer, am i ready for it??




my pregnancy progress.. i will summarize all of it...

berat : before pregnant = 65 kg, currently 70.2 kg.. ( i'm only gain 5.2 kg throughout this pregnancy)
bp normal : 110/70
HB cantik : 12-14
air ketuban : 9-11

awal-awal hari tu memang suspek GDM.. tak puas hati, mintak dgn Dr untuk minum balik and the result is NO GDM.. alhamdulillah.... tukar sticker di buku... tak perlu paksa beranak

tak bagitahu tarikh last menstrual date kat misi n Dr yang cek sebab ramai dah pesan macam tu n asim kan beranak lewat 9 hari.. so bagitahu tak ingat sebab BF asim n im pregnant this second child mase asim baru 5 bulan kot.. hehe.. rezeki... kan... so duenyer :

LMP : 28/9/2013
Scan : 7/10/2013

gap both date nie dalam 10 hari..ok la kan.. perhaps my baby will be born in between of that..
xmo induce dah... u noe wat.. induce boleh menyebabkan rahim pecah sebab dia paksa jalan terbuka..

saya kerap kali terbace.. Duedate is not expired date.. baby can survive can.. cume kite have to monitor la... and we shud not be treat as patient sebab kite tak sakit...kite nak deliver new baby...

and i hope takde epi juge untuk deliver yang nie sebab yang first baby dulu natural tear jea...
i hope ihope..n pray..hehe :D

for this pregnancy, e gune software im expecting..download kat play store... senang nak monitor sumer...

dan throughout this pregnancy nie, setiap kali g folo up kat klinik panel n scan.. mesti baby sonsang... breech..vertical..dll la..bukan kedudukan cantik...memang nebes jugak la... tapi alhamdulillah.. mase scan 36 minggu hari tu... baby dah pusing masuk laluan...

and guess what.. setelah 3 kali scan.. 2 tempat yang sama... we are expecting to receive baby girl...
alhamdulillah... tak sabar nak beranak... kalo btol dapat sepasang.... boleh la plan kan~~


sekarang pon tengah menggali ilmu natural planning..
kalo boleh tak mo amik yang makan, cucuk dll sbb sumer itu added generic hormon dalam badan kite di mana akan kacau our hormon circulation....pernah dengar kan, orang makan pil hormon naik badan... orang cucuk kene elergik.. maybe akan cari jalan untuk mengelakkan diri dari amik those thing...

bebaru ni jugak la pergi mengurut kat tok bidan untuk baiki kedudukan baby dan urat2 kite nie... baby dah masuk laluan.. kalo ikut rase tangan tok bidan, tak sampai 2 minggu beranak.. it means i will delier in 40 weeks..mintak2 no induce.... and i really can't wait untuk dapat servis urutan dari tok bidan aka tok sedare aku... best taw dia urut.... lepas tu rutin la.. mengurut, menyalai, mandi rempah, berbengkung...

my target : 55 kg.... (berjaya tak nie??)

rindu nak pakai baju lame..jeans2 sumer.. tshirt... dah 2 tahun pakai baju besar... frust~~
tp takpe..dapat anak yang kiut miut boleh hilangkan frust kegemukan itu..hehe

ape lagi tak siap ek? sejak duk umah sewe..nak siapkan tempat berpantang which is kat umah mama teluk ketapang..agak perlu curi masa jugak la untuk semua tu.. tambahan lak my husband duk sambung belajar.. n final exam is just around the corner... amo jugak nak nyusahkan dia.. tapi nak buat sdri tak mampu... asim boleh tolong ke agak2 ek? hehe...

barang-barang baby dah almost complete..
beg ke hospital dah ready sokmo dalam kete..
katil baby n katil mama je tak pasang lagi..hehe....

lege jugak la sebab kali berpantang time musim hujan.. so it won't be hot to wear swatern socks.. 'mase asim hari tu... Allah je yang tahu... panasssss.... haha... nak berbengkung pon, rimas...

untuk kali nie jugak, e amik set berpantang Jamu Mak Dara.. beli one whole set...
nak kurus punye pasal....
planning jugak nak amik Shaklee ESP... n baiki kulit muka sebab rase sangat kusam sekarang nie...
akan pakai balik produk SF Beauty yang dibeli mase before pregnant hari tu...

oh.. kakak sy panggil saya paranoia sebab sy takot nak pakai chemical di badan sepanajang mengandung..haha..ye la...sayang anak kot... sampaikan deodorant pon tak pakai hokeh.... sejak akhir-akhir nie je rase macam nak berlawa.. tapi mood sikit-sikit jea... takde la sampai make up, bling-bling bagai... hehe...

n tadi ade terbace jugak mommy blogger sharing pasal tantrum anak... ohh... sangat menduga jiwa...
tapi setakat nie tak mampu lagi nak memujuk sbb asim selalu tendang perut kitee...sakit wooo...
seb bek abi memainkan peranan..owiz.... amik anak, layan anak, tidokan anak, mandikan anak, siapkan anak... hehe... abi is my herooo.... auwww.. lebiu sayang.. tq for everything..

and nowaday, sy kerap tak boleh tido malam...grrrrr....
plus sakit pinggang... plus sakit miss v.... plus plus plus plus.....
sakit bergilir-gilir...
hope everything will gonna be just fine....



doakan saya dan baby selamat yea... 
dah ade rakan-rakan same due dah selamat deliver baby mereka....
hope there will be no epi, no induce n free drugs.. insyaAllah...
 
 _________________________________________________________________________________
tq for reading.. feel free to drops comments :D