click click


بسم الله الرحمن الرحيم
Ya Allah,
Jadikanlah anak kami anak yang soleh dan solehah ya Allah. Yang menyejukkan mata kami memandangnya ya Allah. Jadikanlah anak kami ahli syurga ya Allah. Dorongkanlah hati mereka untuk melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke syurga Mu ya Allah. Jauhkanlah hati mereka daripada melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke neraka Mu ya Allah. Tetapkan lah hati mereka untuk menunaikan solat. Janganlah Kau melalaikan mereka dengan perkara perkara yang tidak berfaedah ya Allah.

Ya Allah,
Kami tidak mampu untuk mengawasi anak anak kami setiap waktu ya Allah. Kami serahkan anak kami untuk berada dibawah penjagaan Mu ketika mereka tidak bersama kami ya Allah. Gerakkanlah hati mereka untuk berada di tempat tempat yang Engkau redhai. Dan jauhilah mereka daripada berada di tempat tempat yang Engkau murkai.

Ya Allah,
Perkenankanlah doa doa kami ini. Kami memohon kepada Mu kerana Engkaulah tuhan kami. Kami meminta kepada Mu kerana Engkaulah yang menciptakan kami. Kami merayu kepada Mu kerana Engkaulah yang Maha Mengkabulkan doa doa kami ini. Jika Engkau tidak memakbulkan doa kami ini, siapa lagi yang akan memakbulkannya. Jika Kau tidak mendengar doa kami ini, siapa lagi yang akan mendengarnya.
Bantulah kami ya Allah. Ya Rahman. Ya Rabbul Alamin.
......................... ..........................

Sunday, May 27, 2012

33 minggu

hari nie appointment kat Klinik Kesihatan Seberang Takir.. sekarang kene check up 2 minggu sekali dah kan... result macam kat bawah nie haa :

HB : 11.2
Berat Badan : 71.8 kg
Tekanan Darah : 100/70
Tempoh hamil : 33/53 + 6/7 ( maksud die 33 minggu 6 hari)
Tinggi rahim : 33 cm
jantung baby ( 138/min)

hari nie tak leh sembang lelame dengan Kak Nor( bidan yang cek e nie la).sebab ade emergency kes..
ade sorang patient dah lepas due date, baru turun tanda hari nie.datang lak kat Klinik..haha
patut g je la spital kan..huhu
yang lain-lain, sumer ok..cume kene marah sebab tak tanda pergerakan baby dalam buku..
tak dang nok tande lah... bukan amo tande..huhu.. tapi baby gerok sokmo...

today plan :

will attending Dayah's wedding
plan to attend Fizah Zaib wedding oso

now.. time to rest..
kepala dah ting tong.. lening mari penyakit baru..
asal petang jea, ye mari sakit pale...huhu...


Thursday, May 24, 2012

Pre-Order : Fisher Price Newborn to Toddler Portable Rocker

Pre-Order


Fisher Price
Newborn to Toddler Portable Rocker

RM 200.00 include postage
ETA June 2012

Market Price : RM 369.00

Spesifikasi (sumber):

It starts out as an infant seat or rocker with a low-profile frame, very appropriate for newborns. 
Then, as your child grows, you can easily convert it to an infant seat to add interactive toy play, then make it a toddler rocker. It folds easily and has a built-in handle, so it can go wherever you and baby do! Requires 1 D battery.

Maximum weight: 40 lbs. (18 kg)

Developmental Guidelines:
Use recline position from birth until child is able to sit up unassisted.
Use upright position only with a child who has enough upper body control to sit up unassisted.
Use restraint system until child is able to climb in and out of product unassisted.

Better for Baby

Promotes Comfort and Security
• Calming vibrations and gentle rocking motion help comfort and soothe baby.
• Versatile seat angles add comfort for different age babies.

Encourages Developing Motor Skills
• As baby bats at overhead and side activities, eye-hand coordination and fine motor skills are being refined.

Stimulates Senses
• Rattles offer auditory stimulation.
• Bright colors and patterns stimulate baby’s visual sense.

Better for Mom

• Enjoy years of use—from birth to 40 pounds!
• Convenient space for feeding baby.
• So portable!
• Machine-washable pad.

sila hubungi 014-8238681 untuk tempahan :D


Tuesday, May 22, 2012

Mainan Untuk Bayi

Baby toys 0-6 months

Your baby's development from birth to six months is rapid, and he will enjoy discovering and exploring his new environment. This is why it's important to choose toys from a range that have been designed to be visually appealing and enhance his cognitive, creative and social development skills, as well as his physical development.

Your baby's first toys should include the following features for him to respond to:
• Objects and sounds.
• Bright colours with contrasts and patterns.
• Movements and sounds.
• Hanging "bat" toys to help develop his grasping skills.
• Touchy-feely toys that are soft or scrunchy to touch to stimulate his senses.

SAFETY POINT First toys should be designed with safety in mind and be made from durable, non-toxic materials with no sharp edges.


Written by Alex Antoniou, a writer and editor based in London.
 
 sumber  
 
berkenaan artikel di atas, baby brain development start dari dalam kandungan kita lagi right..
so.. kalo dipikirkan.. kite haruslah menyediakan mainan bersesuaian untuk baby kita kan..

ala..tak rugi invest untuk anak... E pon invest.. beli mainan untuk baby nie siap2 haa... meh kite tengok sket... e punye pilihan, brand LAMAZE..

 Lamaze Musical Inchworm
RM 30.00 (tak termasuk pos)
checked

 Wrist Rattle and Foot Finder
RM 15 sepasang ( tak termasuk pos)
checked


comel-comel blake kan..pening time nak pilih nie haa...
RM 35 (tak termasuk pos)

last-last, beli yang nie

Rusty the Robot
checked

Full of developmental features that capture baby's imagination and stimulate the senses. 
Two sides of play! 
Rusty's ratcheting head allows you to mix and match his body. 
Features crinkle, ribbons, clanking rings, busy beads, and a discovery mirror. 
Lamaze link attaches to play mats, diaper bags, and strollers for on-the-go fun.

Recommended Age: Birth and up

saya pon turut beli mat nie untuk baby saye.. senang nak cuci skali..


Evamatic Mat
RM35 (tak termasuk pos)

Tikar Evamatic merupakan alas lantai yang memiliki rekabentuk/corak dan warna yang sangat menarik. Selain itu, tikar ini dapat mencegah Rheumatic yang disebabkan hawa dingin dari lantai.Dibawahnya diperbuat daripada getah yang melekap dipermukaan lantai. Ia juga tidak mudah calar dan rosak. Juga mudah dibersihkan sekiranya tertumpah makanan atau berhabuk

Tikar ini juga dapat menambah pengetahuan kepada anak-anak anda kerana mempunyai pelbagai corak yang boleh meransang minda seperti corak ABC,123, Vocabulary dan sebagainya.Juga sesuai untuk bayi kerana rekabentuk yang lembut serta corak yang menarik untuk merangsang penglihatan bayi serta boleh dijadikan platform untuk bayi merangkak.


* Tikar ini lebih tebal daripada tikar getah
* Tikar ini sangat sesuai digunakan di pelbagai tempat seperti:
1. Ruang rehat keluarga di rumah
2. Bilik tidur
3. Tempat bermain untuk anak-anak
4. Ruang belajar atau bilik bacaan
5. Kegunaan luar rumah seperti berkelah dll
6. Boleh juga dibuat alas/tikar sembahyang (bagi yg tidak bercorak/plain)


CIRI-CIRI TIKAR EVAMATIK

+ Lebih tebal drpd tikar getah, panjang tikar lebih kurang katil single)
+ Material: Eva Sponge (most likely same as playmat ABC), tak luntur & tak slippery
+ Saiz : 200cm x 120cm x 0.3cm ( Lebih kurang 6 ft x 4 ft )

pilihan saya :

 haha..yang kosong sudaa...

ade sesape interested nak beli lamaze toys and mat nie, bleh kontek saye ye..
014-8238681 or faidzamokhtar@yahoo.com.my
hihi
promote..promote..
cari duit lebih sket.. :D

Sunday, May 20, 2012

Checklist Barang baby


memandangkan e dah masuk 33 minggu which is 8 bulan.. nak kene wat semakan sket berkenaan barang-barang yang dah ade n barang yang lom ade lagi...

e ade sediakan satu buku..kire checklist yang dibuat tu detail la tulis..beli di mana, brape ringgit.. n tak lupe untuk barang yang blom beli lagi.. 

meh e share sket ape e dah beli n blom beli k.. yang tulisan kaler merah-merah tu bukan cikgu tanda salah ye anak-anak.. yang tu maksudnyer kene take note sket pasal tak beli lagi...hihi

p/s : nie checklist yang e pakai.. ade amik dari blog2 gak.. dah tak ingat mane sumber nie..hihi..ampun ye tuan punye gambar..mintak share di sini yea :D


 untuk toiletries..
memula nak pakai johnson n johnson tapi sebab teringat ade orang kasi hadiah kawen hari tu set anakku sekotak, so pakai yang tu dulu la sebab set tu dah complete Bedak, Mandian, Lotion dengan Shampoo.. ok la kan..

 yang nie travel set..kecik-kecik jea..
yang kami dapat saiz medium..hehe..

cume nak tambah dengan minyak Johnson and Johnson baby bedtime..

 bedak agnesia untuk elak gatal-gatal..

towel dah beli yang hooded from IKEA.. yang biasa takde lagi..

 comey tak towel saye? :D

cotton buds and balls akan beli nanti..


nasal apirator nie kire macam penting jugak sebenarnya kan sebab kalo orang zaman dolu2, die sedut hingus direct from baby nose n tu boleh menyebabkan jangkitan pada kita kan...
so, untuk elak mende2 gitu berlaku, e plan nak beli yang cam gini..
suggested by my sister in law..

cara pakai die macam nie.. 
satu sumbat lam hidung baby, satu kite sedut n hingus tu akan masuk lam bekas yang dah sedia ade..
(nie brand lain nie yea..hihi)


bathtub dah beli hari tu sebab kalo arwah ayoh ade, tak bimbang nak mandikan baby.. tapi sebab nak kene count on mama gak, so mama request nak bathtub untuk baby..
dah beli hari tu kat kedai 2N dengan harga RM18.90.


bathtub nie bagus sebab bile dah siap mandi, tak yah tuang macam tuang air lam baldi tu..
just buke satu penutup kat besen tu, n biarkan je air tu keluar..

minyak telon akan pakai minyak pak ali yunan.. minyak nie bagus, memang pakai nie baby tak kembung pon..(based on my sis experience la)..

lebih kurang macam nie la sebab yang minyak pak ali nie ade banyak version..
yang diambil kat kg lagi bagus la dari yang orang jual kat petronas sumer tu..
yang tu tak panas sangat..

thermometer dah beli hari tu tapi hubby suh beli lain.. so, dalam misi mencari lagi la nie.. dalam pemikiran, sedang berpikir-pikir untuk beli yang cam puting tu kan..
tapi mungkin juga yang pakai sensor or even yang masukkan terus ke telinga..
ye la..kang senang beli untuk pakai lame kan..
langkah penjimatan perlu ade yea..

yang mane se nak pilih nie? hurm~~

nail clipper..blom ade lagi.. kalo dapat satu set canggini best gak..

gambar atas - Mothercare RM 84.00

the first years


tambahan di sini :


toothbrush

satu set dari awal sampai besar..brand PIGEON


sikat dan berus rambut
__________________________________________________________________________________
newborn diapers blom beli lagi.. sebab dengar2 citer, senang bawak lampin kain je sebab senang misi nak check baby dah kencing n berak time lepas beranak nanti.. takde la buke tutup straps diapers tu..

comel plak lampin pakai buang nie haa...

baby wipes e beli pureen yang oren tu
sebab memang selama nie pakai yang tu untuk buang makeup n tak pedih..
yang penting, alcohol free yea..



changing mat e pakai beli yang ikea sebab yang IKEA punye ade span kat dalam..takde la nipis semacam yang getah nipis je bile letak baby..material luar die pon kalis air...
kite nak tidurkan baby atas tu pok ok.. sarung pon ade dijual..
kat tepi dan kat atar boleh ditiup, diisi angin untuk elak baby golek2 time gerak2 kan..

                                                         yang nie ade sarung kaler biru


diaper rash cream memang perlu untuk elak rashes.. blom ado lagi nie..
brand pilihan, of kos Drapolen..



tissue beli je nanti..
kate orang, baby baru2 lahir nie kulit die sensitif.. so better kalo nak cuci lepas die berak or kencing, spray air n then basahkan tissue biasa.. bukan pakai diapers wipes lagi..nie untuk elak rashes jadi terutamanya pada punggung baby tu lah..

detergent dah beli n pakai yang PUREEN ABD..beli masa expo di KLCC hari tu..

napkin  tunggu dipos dari kakak sebab die sedang berpantang..hihi..
kire recycle je lah..hihi..jimat kos..

napkin liner mungkin akan beli yang pureen punye.. nie pon penting untuk tak menyusahkan kite time nak sental baby berak nanti..hihi



n safety pin e tak pakai.. takot nanti tercucuk kene baby..sian baby saye..hihi
__________________________________________________________________________________


baju2 nie dah ade n dah basuh pon.. citer di sini
barut sedang dicantum oleh tukang jahit..

baby bibs beli yang ikea punye..leh pakai sampai lonyai la nanti..hihi


tapi hari tu, terbeli baju baby rompers lengan panjang kat GIANT..comel sangat..geram tengok.. 
dah geram tengok tu, ape lagi.. kite sambar la sehelai kan.. ala RM8 je pon.. bukan mahal sangat..hihi
__________________________________________________________________________________

 pilihan e untuk botol, of kos AVENT saiz 4 oz.. e dah beli 2 botol avent time expo hari tu.
n earlier, papanyer dah beli set botol tupperware 8oz untuk baby..hihi..


yang blom ade, botol 2oz..nak beli yang pureen je kot.. 
niat di hati sejak awal preggy lagi, nak fully breastfeed baby sampai 2 tahun.. 
my mom n my sis can do it.. so do i.. must do..right~~


teat dah skali dengan pakej beli botol.. 
tapi ade beli yang AVENT jugak mengikut progress umo baby tu..


 actually, when we invest in AVENT, bagusnyer sebab selagi botolnyer tak calar di mana calar tu akan menjadi tempat bakteria membiak, avent nie membesar dengan baby tu jugak.. sampai besar kite bleh pakai botol tu, hanya perlu tukar teats to spout..kire ok la kan...

storage bottle/plastik pon dah beli.. kan niat nak nyusu baby.. so dah beli yang set bumblebee untuk storage bottle dan autumn milk storage plastic.. both untuk milk storage k..

 murah lagi kalo dapat beli kat expo..
yang plastic bag beli kat expo dapat rm9 je rasenyer.. yang bottle RM3 per bottle..

sterelizer and warmer pon dah beli kat expo.. dapat murah jea..only RM 150.00.. 
n e tambah dengan in car warmer..




little bean combo plus in-car warmer

nipple cream, nursing bras, nursing pad washable,nursing pillow blom beli.. 
yang disposable nursing pad dah beli brand pureen time expo.. (RM 30 for 84 pcs)
bras mungkin akan pilih dari Fabulous Mom.. else, nak tengok di area terengganu nie la dulu..

barang tambahan kat sini..

 drying rack anakku



 berus cuci botol yang dibeli di DAISO japan 
__________________________________________________________________________________

 baby cot/playpen dah ade khazanah turun temurun dari my aunty.. so tak yah beli dah..
cume add on baby cot bumper untuk letak sekeliling baby cot tu jea

 nak didik anak berdikari dari kecik..hihi
tapi..hubby nak suh baby tido sesame..camne tu yea?

bedding set, pillowcase sedang dijahit.. tailor kate, sabooo..


blanket with hooded dah beli.. yang takde hood jahit sendiri je sebab sekalikan dengan kain bedung baby..

mosquito net dah beli dah kat GIANT.. yang nie ok jugak lah.. 
suggested by my sis sebab die yang pakai dulu.. takdela macam tipical yang lame tu kan..hihi..
lebih kurang macam nie la rupe die.. ade yang ade span, ade yang takde span.. e hari tu sebab mase soping kekurangan duit, so amik yang takde span.. net nie bleh lipat n bawak travel ke mane2..


laundry basket nie dah beli di HINODE SHOP..

kain napkin untuk bedung, i choose kain flanel yang lembut sket..
kasi jahit tepi sket untuk bedung baby nanti..

at first, taknak beli yang nie..tapi nampak ade mummy blogger pakai for her new baby, n nampak macam must have jugak kan.. so maybe akan dibeli nanti..

something worth to invest..bleh pakai from infant to toddler.. best2~~
 
tambahan kat sini :

bantal karipap

__________________________________________________________________________________
untuk yang nie...  sedang plan nak beli sebab kalo dalam pantang kan kite tak travel lagi..
so watpe nak beli barang nie awal2.. 
so, all of this things akan disoping time lepas pantang nanti..tunggu~~ :D

diaper bag..will go for SIMPLE DIMPLE..
kenapa pilih bag macam nie? nampak tak stailo ke? nak stailo gak ke?
nie papa bag..mama bag, kite cari bag lain plak..
sebab ape.. cuba bayangkan..
berapa kali nak ulang alik amik bag dan pegang baby kalo kite hand carry?
kan memudahkan kerja dengan galas bag nie n pegang baby..(bile seorang diri k)
suggested by my bro-in-law..


cadangan cara isi dalam bag yea..

cooler bag dah terbeli skali dengan pakej breastpump earlier..

  brand SURI..
__________________________________________________________________________________

 yang nie semua.. amik mane yang ado kat umah jea.. 

maternity pad akan beli kotex kot..
normal pad akan pakai yang ade stok kat umah lagi..n will try AVAIL also..
socks dah beli winter shoes kat DAISO japan. 
(suggested by my sis sebab die pakai nie tak rase sejuk pon)

confinement set dan massage oil

 dah beli NR set sebab nampak kesan positif pada kakak earlier..

bengkung dah jahit ikut yang mama cadangkan..
korset pilihan hati...

 of kos Premium Beautiful..
(btw, im an authorized dealer..sape nak beli, bolehlah deal dengan saye yea.. :D)


disposable panties..kat GIANT RM3 for 6 pcs.. akan beli kemudian..
__________________________________________________________________________________

dan akhirnya, post nie tiba jugak di ruang yang paling penting..
checklist ke hospital..
satu untuk baby..satu untuk mama.


tips ngemas baju baby
macam ikut checklist sket2 je la..takde ikut semua..
sebab based on my sister experience, baju baby tu baby akan pakai mase time nak discharge nanti..
mase lam wad, baby pakai baju spital..



tips untuk ngemas bag mama..
jangan lupe bawa skali air selusuh,minyak selusuh...

kalo sekali pandang, memang bebarang nie kite dah beli sumer ikut checklist kat atas kan.. 
so, everything shud be no problemo since amik bebarang yang dah beli tu n dikemas rapi dalam bag ke hospital.. ye la.. kene la letak dalam beg ke hospital kan..takkan nak isi lam plastik n bawak jejalan macam window shopping kat shopping complex tu kan..banyak cantik..hihi



tempek sket..
papa duk ngemas barang baby.. kire dah jadi hospital bag dah nie haa..

__________________________________________________________________________________

so, until i write again..
tQ sebab dah bace entry yang panjang lebar nie haa..

feel free to drop comment yoooo~~