click click


بسم الله الرحمن الرحيم
Ya Allah,
Jadikanlah anak kami anak yang soleh dan solehah ya Allah. Yang menyejukkan mata kami memandangnya ya Allah. Jadikanlah anak kami ahli syurga ya Allah. Dorongkanlah hati mereka untuk melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke syurga Mu ya Allah. Jauhkanlah hati mereka daripada melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke neraka Mu ya Allah. Tetapkan lah hati mereka untuk menunaikan solat. Janganlah Kau melalaikan mereka dengan perkara perkara yang tidak berfaedah ya Allah.

Ya Allah,
Kami tidak mampu untuk mengawasi anak anak kami setiap waktu ya Allah. Kami serahkan anak kami untuk berada dibawah penjagaan Mu ketika mereka tidak bersama kami ya Allah. Gerakkanlah hati mereka untuk berada di tempat tempat yang Engkau redhai. Dan jauhilah mereka daripada berada di tempat tempat yang Engkau murkai.

Ya Allah,
Perkenankanlah doa doa kami ini. Kami memohon kepada Mu kerana Engkaulah tuhan kami. Kami meminta kepada Mu kerana Engkaulah yang menciptakan kami. Kami merayu kepada Mu kerana Engkaulah yang Maha Mengkabulkan doa doa kami ini. Jika Engkau tidak memakbulkan doa kami ini, siapa lagi yang akan memakbulkannya. Jika Kau tidak mendengar doa kami ini, siapa lagi yang akan mendengarnya.
Bantulah kami ya Allah. Ya Rahman. Ya Rabbul Alamin.
......................... ..........................

Monday, December 24, 2012

The Journey Of Babywearing

salam..

ceee...tajuk post tak bleh blah.. macam la banyak sangat pengalaman babywearing kan...
because i dah jatuh chenta dengan babywearing yang telah membawa my son dekat sangat2 dengan saya, sy akan share la pengalaman sy sendri..

start mengenali BW nie melalui seorang sahabat.... die dah ajak berkali-kali dah BW dengan crowd yang lain tapi tak  berkesempatan... until one day, kawan sy nie aka JUE bagi pinjam her own Snugbaby SSC untuk saya try.. jua nasihat pada sy, better try dulu before invest sbb all this Gears tak murah...

 Snugbaby SSC.. 

i can tell how soft were the padding at waist line dgn shoulder strap..memang selesa sangat pakai dia..
until one day, i ade terjumpe kat FSOT yang ade mommy sorang nie nak letgo die punye SSC.. sebab harga yang ditawarkan affordable for me n my husband, so sy pon beli la NeezaNeedles SSC..


NeezaNeedles Merak SSC

setakat yang sy pakai, bile lama-lama pakai memang terase la beban.. nak nak kat bahu n area belikat.. dan setakat nie memang sy akan gilir BW baby asim dengan husband.. n now my husband looking forward to buy Mei Tai..

n currently, last Saturday ( 22 Dis 2012), my fren, Jue kol n ajak BW gathering... excited tak terkire sebab time jue ajak nie takde halangan kije... so, sampai sane lewat jugak la dalam 5.30 petang.. tempat gahtering kat Mom's Basic Kuala Terengganu (MBKT).. 

hari nie dorg ajar how to wrap... last time sy penah demo pada husband cara nak wrap baby nie tp die claim mende nie nampak tak selamt n he totally said NO.. lepas sy try wrap nie, memang rs sedap sangat2 sebab tak rase macam bawak beban pon.. then, akak tu suh hubby try pakai... haaa..hamek ko... terus dua-dua jatuh chentha plak dengan wrap nie haaa....

Pandora Wrap by Jumsac

dan seperti kebiasaanya, bile kita nak mende2 sumer nie, sume lak nak sold out la..tak restok lagi laa..
sedih sangat.... tapi nak jugak cari satu wrap untuk my son.... sebab feeling dia lain macam bile wrap nie...

so far, ring sling pon ade penah try tp maybe saiz salah..so tak muat baby..huhu
mei tai..akan di KIV sebab mission baru mencari wrap..

so pade sesape yang nak try my gears, dont hesitate to contact me k...
mane tahu kite bleh meet up somewhere here in Terengganu..

last but not least.. some tutorial from NeezaNeedle..(sumber)



and think...


make the best choice for your baby.. think about their future :D



Tuesday, December 11, 2012

Cerita Solid Food



mase mencari bahan bacaan untuk menambahkan lagi ilmu yang ado nie, terbaca satu komen mommies kat fb :

" OK. Ibu-ibu yang bijak. Fikir secara rational ye. Kalau dari awal sudah mengajar sistem anak makan makanan berasaskan bijirin, insulin anak2 sudah di ajar dikeluarkan dari awal lagi dalam kadar pelepasan yang tinggi. Sistem pengeluaran insulin sama dengan sistem imun. Kalau awal2 sudah didedahkan kepada pelepasan gula yang tinggi nanti bila dah dewasa dah terbiasa, bahagian ardenal tu akan rosak, makan akan jadi diabetes type 2. Harus ingat ye, carbo dalam badan jadi gula. Baby punya sistem penghadaman hanya akan matang untuk pengambilan carbo pada usia 7 bulan. Sebab itu hospital rakan bayi kata PENYUSUAN PENUH SEHINGGA 6 BULAN. WHO pun kata, KKM pun kata. Ada sebab. Sebab baby hanya perlu SUSU sahaja daripada 0 hari ke 6 bulan. Dalam sistem penghadaman dia ada selaput mukus untuk protect dia dari kerap selsema, kerap batuk, kerap demam. Kalau awak dah cemarkan daripada awal dengan bijiran dan bukan susu ibu, nanti selaput tu hilang. Sebab tu sekarang ramai je anak2 kerap sakit. Ramai orang usia 30 dah kena sakit jantung, stroke, meninggal.  "

copy dari someblog..pinjam ye tuan/puan..

sambungnya lagi...

"6 bulan ke atas adalah mengajar development skills yang terlibat bila kita makan. Bukan nak bagi makan sampai kenyang PUN. Susu masih yang utama. Ia mengajar fine motor skills (like pinching food, pegang spoon, chewing) latih dia punya oral, gross, and fine motor skills. Macamana orang melayu nak jadi bijak2 ni kalau masih ikut amalan lapuk....macamana anak2 kita nak lebih pandai dari masyarakat dunia ni kalau "feeding practices" kita pun tak betul..."

dan lagi... 

"dalam hidup ni perlu ada panduan. kalo dah ada guideline dari WHO, KKM dan sebagainya..makanan pejal hanya selepas 6 bulan..kenapa tak bole ikut..mestilah bersebab apa2 yg disarankan..kenapa perlu ikut naluri/emosi seorang ibu?sebab ibu tau apa yg terbaik utk anak?atau sebab desakan org sekeliling?jadi ibu kena bijak buat pilihan utk anak..apa2 yg tak tau cari jawapan, tanya pada yg pakar dan sebagainya.."

lagi dan lagi...

"ya allah, kesiannya bg bby mkn sebelum waktunya. ususnya belum matang utk proses solids ni. cukuplah dgn susu sj.bby mmg la gaya mcm tu, tgk org mkn mula lah air liur meleleh, masuk2 jari. but thats what a baby does la. bukan dia tahu ape bende yg u guys mkn tu pun.kalo bg kayu pun diorng seronok menggigit jugak. bg mkn nestum awl2 ni ape motifnye?nk bg anak kenyang? nk bg anak tido lama? or nk bg ibu2 senang nk buat keje lain?please la study la sket psl perkembangan bayi anda, umo umo sebulan perut besar mana, 2 bulan perut besar mana, umo 4bulan perut besar mana. kalo perut kecik u guys dh sumbat mcm2, mmg la dia cepat kenyang,but then efek pd usus xkan u guys tak terpk kot? dh la cerelc / nestum tu manis, ada pengawet...makanan mcm tu ke u nk sumbat dlm perut mulus anak u for his/her first solids? kalo x terkena, mmg bley mendabik dada kata anak dh mkn awal, tp kalo ade yg usus pecah, kene operate bagai tu, apa nk kata? nk salahkan diri sendiri pun dh terlambat.itu kalo kesan jangka masa pendek, yg terlepas tu jgn ingat kesan jangka masa panjang xde. huhu. like i said, kalo x terkene xpe.tp kalo kene? my niece umo sebulan dh diberi mkn solids, now she's obese like hell. tu kesan jangka masa panjang la tu. mommies sume, please study before doing anything to your child. amanah allah tu. jgn amik mudah."

nak lagi..nah...

"menghisap2 tangan/jari sambil melihat kita makan depan matanya adalah satu perkara yang normal bagi bayi yang mana masa dalam lingkungan umur sedemikian, memang sangat suka meniru apa orang dewasa buat. tu maknanya baby ni bijak, dia belajar daripada apa kita buat, bukannya dia isap2 tangan/jari tu sebab dia lapar tengok kita makan.

sewajarnya kalau nak memperkenalkan [diulangi, MEMPERKENALKAN] makanan solid kepada anak yang selama hari ni minum hanya susu ibu [formula terbaik Allah beri khas untuk anak dah lengkap segala khasiat dalam sukatan yang betul, ikut keperluan & umur anak serta padat dengan antibodi], kita bagi yang natural juga macam susu ibu, so masaklah makanan bayi supaya anak kita dapat yang terbaik juga [makanan yang kita masak untuk anak boleh kita campurkan dengan susu perahan kita juga, so tak la membazir susu perahan kan]. garam, gula & perasa ofkos kita tak masukkan dalam makanan baby yang kita buat sendiri, bukan sebab kita kedekut tak bagi anak rasa apa kita makan tapi balik kepada point saya di atas yang saya akan ulangi - MEMPERKENALKAN. kita bagi anak rasa makanan tapi melalui tekstur yang berbeza daripada susu ibu yang berbentuk cecair saja kan?

disebabkan kita nak MEMPERKENALKAN makanan solid kepada anak yang selama hari ni hanya tau makanannya dalam bentuk cecair titisan emas, wajar jugalah makanan solid yang diperkenalkan bertujuan untuk memberikan pengenalan kepada anak dan bukannya untuk terus mengenyangkan perut anak sampai tak perlu langsung dah bagi susu ibu lagi kepada anak.

perlu juga diingatkan ya, bukannya umur baby 6bulan 1hari je terus bagi makan tapi pada umurnya 180hari [kena kira satu2 hari dari dia lahir sampai cukup tempoh 180 hari], sebab ususnya masih dalam stage dimatangkan oleh khasiat2 susu ibu.

memberi makan makanan bayi yang dijual di pasar2 raya samalah macam bagi makanan segera kepada anak - lengkap dengan segala perasa tiruan, perasa tambahan, gula/garam berlebihan [biasanya kalau ada tertulis no sugar added tu cuma gimik pemasaran sahaja, janganlah terpedaya ya], pengawet pulak pun banyak [saya buat test, nestum cerelac dari anak saya lahir saya beli, saya yang makan cicah2 sudu yang ada air liur saya dan nestum tu masih elok sampai hari ni - so berapa banyak pengawetnya? renung2kanlah]... jadi apa maknanya selama hari ni kita berjuang bermatian untuk menyusukannya dengan susu kita sendiri kalau sudahnya kita bagi makan makanan berproses?

pilihan di tangan anda. mungkin anak tak nampak kesan apa hari ni, tapi apa kita buat hari ni, kesannya akan timbul kemudian hari."

" solid food start pd umur anak 6bln.sblm 6bln usus baby blum matang utk terima mkn,termasuk processed food..seelok2nya beri homemade bermula dgn puree?WHY puree?sbb baby baru belajar kenal mkn pertama dan perlu tekstur yg sgt lembut utk dihadam.mulakan dgn buah2an dan apply 4days wait rule.skrg zaman mencari ilmu amatlah mudah.jgn risikokan bayi dgn mengambil mudah beri processed food.lengkapkan diri dgn ilmu insyaallah semua ibu akan berjaya berikan anak yg terbaik.."

"Zaman dahulu, procesing foods masih belum banyak. Kalau lihat darinstatistik berapa ramai pada zaman sekarang yang bermasalah radang, usus, dan kanser. Pemakanan yang tidak sesuai dr kecil. Allah cipta badan baby macam tu jangan paksa dia. Kalau nampak dia tak kenyang lepas minum susu tidak semestinya sebab tidak kenyang, maybe dia tak selesa, perut anging etc. kalau dia senyap lepas bg dia makan bukan sbb dia kenyang tapi risau terkejut etc. kalau rasakan susu badan tidak kenyang tambah pemakanan sihat bagi ibu bukan sang anak"

"Kenapa ibu-ibu yang anaknya dalam pantang, tak sampai 6 bulan obses sangat dengan 'tak tidur lena sebab macam tak kenyang menyusu', maka jalan mudah adalah dengan beri makan? Kalau nak sangat anak jenis tidur dan tak nak dengar anak menangis, please adopt yourself a DOLL. Babies are human and they react like human supposed to react. If you want a quiet, always sleeping babies ... go buy a doll! Lagi senang. Tak perlu fikir fasal makan, susu etc. Pakaikan saja baju kembang!

Zaman millenium begini pun ada juga orang yang malas membaca dan mengkaji. Alasannya ... orang-orang dulu pun bagi makan nestum elok je jadi orang, sihat. Pasti? Ada tengok statistik KKM fasal peningkatan penyakit jantung, kencing manis etc? Zaman tok nenek kita dulu tak ada nestum, fast food etc elok hidup sampai umur 80, 90, 100 tahun. Orang zaman sekarang nak cakap 70 pun susah. Apa yang tok nenek kita makan? Apa yang bayi-bayi zaman tok nenek kita minum kalau bukan susu ibu.

Grow up and stop being selfish."

"Anak2 yg sudah mula blajar meniarap duduk or merangkak (dlm lingkungn 6bln or less) air liurnya akn mula menitis2. pd tahap ini juga anak2 ini mpunyai tabiat mengutip apa jua benda yg djumpai di atas lantai lalu dmasukkn ke dlm mulut. air liur yg menitis tanpa henti itu fungsinya utk mbersihkn/mengeluarkn smula kekotoran spt habuk dll yg telah msuk ke dlm mulutnya. bukan krn dia terliur melihat org lain mnikmati makanan. Itulah indahnya Allah jdkn keadaan itu. Timba sebanyak ilmu or info utk mngetahui rahsianya . Jarang sekali intrpretasi tabiat anak yg kita buat adalah tepat. Belajarlh n dptkn nasihat pakar n maklumat yg betul "

".kalu nk banding dengan zaman dulu lain la..source mereka limited..skang ni semua benda/ilmu bleh tau dr hujung jari je..jgn lah mls..pls mommies..parenting is all about learning..bukan main taram je..belajar mcm mana nk bagi makan..belajar macam mana nk control tantrum..belajar mcm mana nk educate anak2...jgn lah lepas tgn..allah dah bagi amanah tu...tlg lah galas sebaiknya.. anak akan tidur lena jugak satu hari nanti bila brain sudah mature...masa anak 0-24 months ni lah bonding plg penting..biar lah anak bgn malam kerap utk menyusu/ anak selalu nk mengempeng..die tengah nk bonding dengan mak dia..nk rasa secure..nk establish kepercayaan dekat mak dia...okay lah..maybe u akan rasa my point melalut...baca kat post2 kat atas tu sudah...fikir usus anak..usus tak matang lg..pakar takkan nasihat kalau die tak buat research dulu...dia buat research tu mestilah sebab dah pernah jadik kes kematian/masalah kesihatan sbb introduce makanan awal sangat..."

isu nie didebat di sini 


nie lak kate Dr.Greene.. sumber
 "Let every child’s first food be a real food

It’s no wonder kids are hooked on junk food. For the past 50 years the majority of babies in the United States have been given white rice cereal for their very first bite of solid food. We call it cereal, but it’s processed white flour with added iron. It’s a refined carb babies don’t need, and there are better ways for baby to get iron than by adding it to junk food

White rice cereal is the number one source of food calories for most babies until about 11 months old.

Let’s reverse a half century of habit. Let Kids’ first bite be real food – such as mashed avocado, banana, sweet potato, or whole grains (like whole oats or brown rice). There’s no good reason not to. They won’t mind at all. They’ll thank you."
       

bile baca komen-komen nie.. rase berdosa lak sebab bagi anak minum susu debu jea... nie nak start pam balik la... insyaAllah..masih ade rezeki anak...lagipon skarang,tiap2 malam pon asim masih tido netek..maknenyer ade susu la kan... :D

n i must..MUST..prepare own food for my babyboy...
kalo abinya nak makan pon bleh gak, tp baby food is tasteless ok..
sebab NO SUGAR ADDED and NO MSG.. no means nothing at all  


planning to feed my babyboy starting February 2013... so i had to have a meal plan right..
macam yang e penah post sebelum nie.. e akan folo 4 days rule... cadangan untuk meals macam nie :

 * every meal must added with mom's milk.. (of kos akan guna stok yang ade)

so, wish me luck.. harap dapat menangkis persoalan-persoalan mengenai solid food dengan orang sekeliling.. n oso for u my dear husband.. let us educate people around us :D