click click


بسم الله الرحمن الرحيم
Ya Allah,
Jadikanlah anak kami anak yang soleh dan solehah ya Allah. Yang menyejukkan mata kami memandangnya ya Allah. Jadikanlah anak kami ahli syurga ya Allah. Dorongkanlah hati mereka untuk melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke syurga Mu ya Allah. Jauhkanlah hati mereka daripada melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke neraka Mu ya Allah. Tetapkan lah hati mereka untuk menunaikan solat. Janganlah Kau melalaikan mereka dengan perkara perkara yang tidak berfaedah ya Allah.

Ya Allah,
Kami tidak mampu untuk mengawasi anak anak kami setiap waktu ya Allah. Kami serahkan anak kami untuk berada dibawah penjagaan Mu ketika mereka tidak bersama kami ya Allah. Gerakkanlah hati mereka untuk berada di tempat tempat yang Engkau redhai. Dan jauhilah mereka daripada berada di tempat tempat yang Engkau murkai.

Ya Allah,
Perkenankanlah doa doa kami ini. Kami memohon kepada Mu kerana Engkaulah tuhan kami. Kami meminta kepada Mu kerana Engkaulah yang menciptakan kami. Kami merayu kepada Mu kerana Engkaulah yang Maha Mengkabulkan doa doa kami ini. Jika Engkau tidak memakbulkan doa kami ini, siapa lagi yang akan memakbulkannya. Jika Kau tidak mendengar doa kami ini, siapa lagi yang akan mendengarnya.
Bantulah kami ya Allah. Ya Rahman. Ya Rabbul Alamin.
......................... ..........................

Monday, October 31, 2011

hadiah perkahwinan

dah 3 bulan 3 minggu dan 3 hari kami kawen.. kejap jea mase berlalu.....pejam celik pejam celik jea...

e dah banyak kali tinggal hubby sebab outstation kan..tuntutan kerja...haruslah dipenuhi juga..(jangan bimbang hubby..tanggungjawab kat hubby tak terabai :D)

baru-baru nie ade mengiringi pelajar ke Kongres Koperasi Siswa Kebangsaan Kali Kedua diadakan di Universiti Malaysia Kelantan...kampus baru yang terletak kat Bachok, Kelantan tu....tapak dia tak se havoc di Universiti Sultan Zainal Abidin, UniSZA Kampus Gong Badak nie.....ujan jea..lecah sane sini...habis kasut taw...huhu...

alang-alang g kelantan kan..panjangkan langkah ke Wakaf Che Yeh...


nie bergambo dengan budok-budok sket(henbeg baru tu~~)

skali soping...amik ko....air kuo bagaikan air...huhu....(T_T)..

hubby slumber jea kate.."takpe.....belanjelah selagi ade duit tu..."

tQ hubby..kekeke...suke soping...bile balik, baru mikir duit..tapi takpe......insyaAllah nanti kan ade lah income tu....income ape?tungguuuu~~~~

bile balik dari Universiti Malaysia Kelantan tu, hubby mae amik..esok g kije macam bese....then, ade lah seketul hadiah kat sit belakang...ingatkan ade nak beri ke sape-sape kan...rupenyer masih ade lagi hadiah kawen buat kami...walaupon dah 2 bulan lebih kawen..huhu...hari tu, hadiah kawen dahlah menggunung giloss....hah..tengok sendiri nie


haaa.....banyok dop...banyok kan.......debo wase mase nop buke..siap dapat pertolongan dari adik-beradik ipo(maklumlah aku nie kan anok bongsu..mane ade adik~~)...bile dah dorang men koyok-koyok..maka dop tahu lah hadiah-hadiah mari dari sape.....(sabo jea kan)

btw, tQ lah sebab tolong bukekan hadiah...hari tu dah dapat upah kan kan~~~


geramnyer saye!!!!


geramnyer saye!!!!

ade ke smalam sampai tido bilik PIL?? malu hokey!!

tak de hati perut btol lah.....tak pk langsung tah orang...

dah mandi ke, dah salin baju ke, dah salin pad ke....FIY, smalam siap gatal2 badan ok!!

sudah lah...semoge gembire dengan setiap tingkah laku anda..

jangan ganggu saye.. OK!!

Wednesday, October 19, 2011

Wordless Wednesday #3-Jom Belajar Mekap


Maksud Wordless Wednesday


Pada hari rabu, semua blogger post gambar di blog mereka tanpa meletakkan apa-apa description untuk explain gambar tersebut, biar gambar yang menceritakan tanpa korang letak apa-apa penjelasan


Kelebihan Minum Air Masak


1. Menguruskan badan

Khabar gembira buat para wanita yang tengah berdiet.
Air putih tidak mengandungi kalori, gula ataupun lemak dan ini ternyata mampu mengurangkan berat badan kita.

2. Meningkatkan kesuburan

Air putih dapat menghasilkan hormon testosteron pada kaum Adam serta hormon estrogen pada kaum Hawa.

3. Melancarkan sistem pencernaan

Minum air putih dalam kuantiti lapan gelas setiap hari akan melancarkan sistem pencernaan.
Ia dapat menghindarkan dari mendapat sembelit malah pembakaran kalori juga akan berjalan dengan efisien.

4. Melambatkan proses pertumbuhan zat yang menyebabkan kanser

Air putih bukan saja melambatkan pertumbuhan zat penyebab kanser..
Malah ia juga dapat membantu mencegah penyakit hati dan ginjal.

5. Perawatan kecantikan

Kekurangan pengambilan air putih menyebabkan tubuh menghadapi kesulitan untuk menyerap air, sekaligus mengakibatkan kulit kering dan berkerut.

6. Tubuh lebih segar dan sihat

Khasiat air putih bukan sekadar untuk membersihkan tubuh saja tapi juga sebagai zat yang sangat diperlukan tubuh. Kita mungkin dapat bertahan bila tidak makan beberapa hari namun tidak mungkin dapat bertahan jika tidak minum air.
Ini kerana air merupakan bahagian terbesar dalam komposisi tubuh manusia.

7. Menyihatkan jantung

Air putih juga diyakini dapat menyembuhkan penyakit jantung.
Bahkan pada saat ini juga sudah banyak perubatan altenatif yang memanfaatkan penggunaan air putih.

8. Ubat kepada penyakit strok

Air putih tidak hanya digunakan untuk mengubati berbagai penyakit kulit, namun sangat efektif untuk mengubati penyakit lumpuh. Ini kerana air dapat membantu memperkuatkan kembali otot-otot dan ligamen serta melancarkan sistem peredaran darah dan sistem pernafasan.



POST MY REVIEW, DEAR KHUMAERA

segmen by her

Nama Blog : Our ♥ Stories
pemilik yang sah : Faidza Mokhtar

Blog ini adalah cetusan rasa,jiwa dan fikir saya(actually lebih kepada diari di alam maya).
Kadang2 ada juga tips2 berfaedah yang readers boleh dapat kat sini.
Masih baru di alam maya nie.. :D
Sekian

try masak

bile terbaca post member-member yang masak memasak untuk hasben dorg kan, tergerak hati nie nak masak untuk hubby...(pandai ke aku masak nie)....

konon macam chef terhebat di dunia lah..padahal hari tu masak nasi goreng untuk hubby pon, boleh termasin kan....sendiri pk lah kan....jadi takut nak masak plak...

tapi hati nie kan dah terdetik..lame dah tak baking n making n cooking..nanti kalo tak prektis, nanti keras tangan then tak pandai masak plak...

tadi mase duk surfing, tengok resipi pop cake..macam senang jea..cume nak kene ade frosting, batang lolipop n ready made cake(sebab aku tahu aku malas nak bake cake..huhu)...so, ajak la adik ipar untuk wat skali..nak kene cari bahan dulu lah nie nampaknyer...

then surfing-surfing lagi ade lah terjumpe beberapa siri resipi yang menarik n easy to make...i wanna to try it....huhu

ade dari sini---> http://www.trymasak.my/index.php

ade juge dari sini yang sangat menyelerakan ---> http://dapurkecilnorul.blogspot.com/

tapi of kos lah kalo nak mencari resipi menarik, kene pegi sini-->http://www.myresipi.com/

saye berharap, saye dapat buat something today.... :D cheerrsss~~

Tuesday, October 18, 2011

tak muat!!

tensionnyer bile nk pakai seluar smalam..tetibe....suo dop muat...argh!!!!!1

tuhan jea tahu betape hancurnyer hati sebab sluar faveret doh dop muat...seb bek dop jadi g outstation ke kl semalam..kalo dop, kompem dop muat pakai seluar yang bowok tu...huhu

hubby plop, tahu doh bini yes sensitip lebih2 lening, lagi cari pasal....

i dont even care kalo die nak panggil aku penguin ke ape ke..just dont kol me GEMOK!!

aku tak suke ok..

endingnyer bergaduh dengan hubby..ye lah..geram ok....die lak wat macam tak bersalah...

bukan nak pujuk..makin tambah panas ade lah.....

tu je lah nak citer....k..huhu..terbawe-bawe hal semalam..kikiki

dari janji dengan farah nak jumpe, last-last makan mc d jea,,tu pon drive-thru jea...huhu....makan n lepak kat pasar payang... i can see the damage done by the ribut last week..

then, we go home n sleep~~


Monday, October 10, 2011

bakpe dop update?!

lamenyer dop update blog..seb bek baru berhabukk..dop sapa tahap bersawang ag...huhu...

bakpe dop update blog? sebab saye pegi jejalan~~~~

mule-mule g KLCC..g tengok sife world cup...duk di kl dari 3 Oktober hingga 5 Oktober...ok gak tengok sife nie...dapat idea banyak.....speaking tak payah cakap r..everywhere...kadang,rasa macam kite duk oversea plak..huhu....ngoya sket...kekekeke...

duk kl...expenses...jangan cakap r...makan pagi...RM 15...air teo o ping pun RM 3.50 segelas...gilos mahal......bankrup beto duk sane.....tu baru makan pagi...tengah hari plop...RM15 gok...masih makan di tempat sama...Suria KLCC..no wonder lah mahal kan......tapi alhamdulillah..mulut nie masih merasai kesedapan makanan sepanjang duk sane..cume makan kat belakang hotel area Chow Kit Road tu jea dop beh...name kedai roszet Tomyam tapi tomyam cam hampeh...cet....i can cook better then u lah..walaupon aku nie dop pandai sangat masak..

dang duduk tengok SIfe world cup sampai final presentation dari 4 groups...dop dang tunggu time dorang announce result....congratez Germany sebab menang SIFE World Cup 2011..they deserved it...memang best presentation dorang tu.....

then, van dari unisza sampai ke area KLCC...aku tukar van untuk ke USIM plak...so, dari bangi tukar van ke USIM untuk program Entrepreneur Bright Star, from 5 Oktober hingga 9 Oktober 2011..program usahawan..best jugak program nie....alhamdulillah..program berjalan lancar........
budak-budak pon ok sumer....

so, itulah pasalnyer dop update blog lame....walaupon badan penat, becoz i love travel very much....i dont fell tired at all...

cume..sian kat hubby..duk umah sorang-sorang......huhu~~~

Sunday, October 2, 2011

Al Mathurat

PENGERTIAN DAN KEUTAMAAN AL-MA'THURAT

1. Al- Ma'thurat merupakan wirid dan doa harian yang diamalkan oleh Rasulullah SAW. Baginda adalah orang yang paling mengetahui betapa besarnya ganjaran yang diperolehi dari amalan doa dan wirid tersebut...

2. Wirid, doa, zikir dan istighfar dalam Al- Ma'thurat ini akan memantapkan jiwa di samping memiliki keutamaan dalam segala aspek kehidupan. Mendidik hati agar sentiasa merindui kepada Ilahi dan memberi kelapangan hidup dan kesihatan jasmani...

3. Bagi seorang muslim masanya tidak berlalu begitu saja. Dikala pagi dan petang ia sentiasa bertasbih, istighfar, tahmid dan berdoa kepada Allah dengan zikir yang ma'thur ( yg berasal daripada Nabi SAW )...

4. Jika sesiapa mengamalkan zikir Al- Ma'thurat ini akan merasakan perbezaannya dengan hari2 yang tidak dimulakan dengan zikir Al- Ma'thurat. Begitulah kekuatan doa2 dan wirid dalam Al- Ma'thurat ini sebagai senjata mukmin...

Beramallah sesuai dengan ajaran Islam, isitu seperti yang diamalkan oleh Rasulullah SAW. Orang2 mukmin yg sejati akan mengisi ruang masanya dengan berbagai amalan dan ibadah yang akan mendekatkan dirinya dengan Allah SWT. Bibirnya sentiasa basah dalam berzikir, membesarkan dan mengagungkan Allah Yang Maha Mulia, kemudian berdoa untuk mengharapkan keredhaan Rabb. Tiada sesuati yang lebih beerti dlm kehidupan seorang insan melainkan mendapatkan keredhaan Allah...

Setiap individu baik sebagai pemimpin dalam rumah tangga, masyarakat dan negara serta para pendakwah hendaklah mengamalkan dan menghayati zikir Al-Ma'thurat dengan membaca zikir2 yang diamalkan oleh Rasulullah ini beerti kita telah membentengi diri kita dengan senjata yg kukuh, sehingga terhindar dari gangguan syaitan yang terkutuk.





Oleh sebab itu Al- Syahid Imam Hassan Al Banna telah membina jalan yang baik untuk mengikut sunnah Rasulullah SAW. Beliau telah memilih dan menyusun al- Ma'thurat dgn mengharapkan bimbingan daripada Allah SWT agar terhindar daripada gangguan syaitan yang penuh angkara murka. Maka alangkah baik setiap diri muslim mengamalkan zikir al-Ma'thurat ini pada setiap pagi dan petang, siang dan malam.

Al- Ma'thurat dimulai dengan ucapan " Aku bermohon perlindungan Allah, Maha Mendengar, Maha Mengetahui dari setiap syaitan yang direjam" , mengandungi erti bahawa setiap jiwa kita sebelum melakukan aktiviti harus menyerahkan diri kepadaNya. Ucapan itu juga menunjukkan betapa besarnya harapan seorang hamba kepada Allah, kemudian berusaha untuk terhindar dari sesuatu yang dapat menyesatkan jiwa seseorang dari mengingat Allah...

Bacaan dan zikir yang terkandung dalam zikir Al-Ma'thurat terdapat beberapa keutamaan yang dijanjikan oleh Allah SWT terhadap utusanNya Nabi Muhamaad SAW. Hanya insan yang mengetahui betapa besarnya nilai doa dalam kehidupan jiwa sehingga menghayati dan mengamalkannya dalam kehidupan sehari.

Kelebihan membaca Al Mathurat:
1. Tidak dihampiri syaitan
2. Rumah dan keluarganya terselemat dari perkara yang tidak diingini.
3. Allah mencukupkannya apa yang sangat diperlukan dari urusan dunia dan akhirat.
4. Orang yang membacanya kemudian dia mati pada hari atau malam tersebut maka Allah akan menjamin untuknya syurga.
5. Selamat dari segala sesuatu.
6. Allah menyempurnakan nikmatnya ke atas orang yang membacanya.
7. Allah berhak untuk meredhainya
8. Tidak ada sesuatu yang mendatangkan mudarat ke atasnya.
9. Terhindar daripada syirik.
10. Selamat dari bisa atau sengatan semua makhluk yang beracun.
11. Dimudahkan menyelesaikan hutang-hutang.
12. Berhak untuk mendapat syafaat pada hari kiamat.
13. Sesiapa yang membaca di waktu pagi,akan dipelihara oleh allah hingga ke waktu petang.Dan sesiapa yang membacanya di waktu petang akan dipelihara hingga ke waktu pagi.
14.Mengamalkannya umpama mengamalkan Sunnah Rasulullah dari sudut zikir dan berdoa, dan berbagai lagi kelebihan.



Kredit: IluvIslam.com dan www.hatikering.wordpress.com