click click


بسم الله الرحمن الرحيم
Ya Allah,
Jadikanlah anak kami anak yang soleh dan solehah ya Allah. Yang menyejukkan mata kami memandangnya ya Allah. Jadikanlah anak kami ahli syurga ya Allah. Dorongkanlah hati mereka untuk melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke syurga Mu ya Allah. Jauhkanlah hati mereka daripada melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke neraka Mu ya Allah. Tetapkan lah hati mereka untuk menunaikan solat. Janganlah Kau melalaikan mereka dengan perkara perkara yang tidak berfaedah ya Allah.

Ya Allah,
Kami tidak mampu untuk mengawasi anak anak kami setiap waktu ya Allah. Kami serahkan anak kami untuk berada dibawah penjagaan Mu ketika mereka tidak bersama kami ya Allah. Gerakkanlah hati mereka untuk berada di tempat tempat yang Engkau redhai. Dan jauhilah mereka daripada berada di tempat tempat yang Engkau murkai.

Ya Allah,
Perkenankanlah doa doa kami ini. Kami memohon kepada Mu kerana Engkaulah tuhan kami. Kami meminta kepada Mu kerana Engkaulah yang menciptakan kami. Kami merayu kepada Mu kerana Engkaulah yang Maha Mengkabulkan doa doa kami ini. Jika Engkau tidak memakbulkan doa kami ini, siapa lagi yang akan memakbulkannya. Jika Kau tidak mendengar doa kami ini, siapa lagi yang akan mendengarnya.
Bantulah kami ya Allah. Ya Rahman. Ya Rabbul Alamin.
......................... ..........................

Thursday, October 17, 2013

introducing.. our second child and birth story


cerita bersalin..

Pada 5 Oktober 2013, saya ke lapangan terbang untuk ambil mak mertua yang baru tiba dari Kuala Lumpur. Sejak duk membuka bungkusan cenderahati yang dibawa balik dari Bandung,Indonesia perut bagi signal.. Rase macam tak selesa.. Rasa macam senggugut.. Memang pasti nie bukan contraction.. Tapi sebab nak memuaskan hati.. Pergi jugak la cek di klinik swasta.. Dr cakap jalan dah ada 3cm dan berpesan untuk ke hospital sekiranya sakit bertambah kuat.. Dek kerana terlalu menginginkan makan lamb chop.. Saya terus mengajak suami ke kedai makan.. Setelah pulang ke rumah,sakit bertambah namun tidak kuat.. Saya terus berehat ke rumah dan membuat keputusan untuk ke hospital keesokannya. 6 oktober 2013.. dengan berat hati meninggalkan anak sulung di rumah pengasuh, saya menyerahkan diri ke hospital.. Semenjak di hospital, saya hanya sakit sengugut sahaja.. Tiada sebarang prosedur dibuat.. Hanya pemeriksaan dari Dr sahaja. 7 oktober 2013..Setelah ditukarkan ke wad kelas dua, selepas dinasihati oleh Dr pakar, Dr mula membuat prosedur. Namanya ss(buka jln)..dapat la 4cm..8 oktober 2013..hari nie cek jln(ve) n ss lagi tak dpt hasil sbb baby kepala jauh lagi dari laluan... kite dah nebes gilew.. pastu tgh hr dalam kul 3 hujan.. Saya mohon doa untuk permudahkan kerana teringat pesan mama..katenye doa waktu hujan nie mustajab..pastu kite ke tandas sebab nak menunaikan solat zohor..kain pink lak takde atas tray..g la mintak kat kaunter...ade sorang kakak nie duk dalam tandas mintak tlg amik extra..so..kite jalan dari kaunter ke toilet (hujung ke hujung)..duk la sembang dengan kakak yang dalam toilet tu..masa sesi interview tu la..tetibe rasa air keluar..kite memang tengah berdiri depan pintu toilet sebab nak nak kencing..eh..tak leh kontrol2 eh air tu even dah kepit2 haaa...kua je kaler kuning mcm air kencing..kite dah konpius..akak tu ckp..setel la dlu tapi nampak mcm air ketuban... kite pon pegi la panggil JM..JM kate air ketuban..suh pergi periksa dan konfem dengan Dr kat kaunter depan..uih..masa jalan tu..kepit2 pon tak jalan la...keluar je air...lepas diperiksa..mmg btol air ketuban dah bocor sendiri..Dr cakap dgn SN membrane intact..masa nie,dilation masih 4 cm dan xsakit langsung..kite dah konfius..cmne nak teran kalo xsakit..tp dr ckp takpe..kite masuk LR..nnti dia masuk pitocin(induce air)..so..kul 4 duk LR..Dr dalam LR ganas..dia ss sampai goyang2 badan kite haa...tp kita bia jea..cek kul 5 cmtu masih lg 5cm..frust kan...ms tu husband dah ade..kite duk sembang2 suke2..kul 6 dr kate start masuk induce air..dr wat line sume nie...masuk la ubat air...sakit dia..mak aiii...tuhan je yg tahu..siyes lg sakit dari induce masuk ubat kat miss V n mmg xtertanggung .kite paut laki kite..nak ggt tgn..mcm2..suh dia azan..suh dia zkir...tp skt mmg kuat sgt.. pastu kite rs nak berak..misi cek jln..dah boleh teran tp dia xgtaw bape cm..kite pon teran..teran nafas pendek..sampai habis tenage..mase tu..mmg berserah jea..terserah la misi buat cmne pon..asal kua baby jea..vakum ke czer ke redho sbb mmg xde tenage langsung dah..kite dah frust dgn diri sdri...husband bg air zamzam setudung botol tu..lepas minum tu.. JM suh push lg...alhamdulillah...banyak kali percubaan dgn posisi mengiring n lastnyer...berjaya melahirkan anak secara normal,posisi baring tu...baby girl kite pon keluar..bersih jea....kite dah lege..JM duk jahit luka koyakan sendiri.. Masa baby skin to skin duk sembang2..skali ade plak KKM HQ turun audit..lame laaa kite duk sembang dgn JM..alhamdulillah..JM yang conduct saya bersalin tadi berpengalaman 12-13 tahun..full dilation memang terus teran..jahit sbb koyak sdri..mmg 5 stitches je jahit..katenyer 1st tear degree..kejap jea...fuhh..lege sgt...siyes la....tp anak kite keluar posisi melentang aka OP..sbb tu la mase lame nak push keluar sbb kedudukan tak cantik... 

Hari nie hari ke sembilan.. Anak kuning dan reading semakin naik.. Bagi sy,amalan memberikan anak makan or minum untuk turunkan kuning tidaklah saya sokong kerana tahap penghadaman mereka masih ringkas. Sy berikhtiar dengan memandikan ank sy dengan daun2 yang disarankan kenalan seperti daun belimbing buluh dan daun dukung anak. selain tu,sy juga kerap menyusukan anak saya.

abg long asim dengan adik azzahra

tq for reading.. feel free to drop comments ya