click click


بسم الله الرحمن الرحيم
Ya Allah,
Jadikanlah anak kami anak yang soleh dan solehah ya Allah. Yang menyejukkan mata kami memandangnya ya Allah. Jadikanlah anak kami ahli syurga ya Allah. Dorongkanlah hati mereka untuk melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke syurga Mu ya Allah. Jauhkanlah hati mereka daripada melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke neraka Mu ya Allah. Tetapkan lah hati mereka untuk menunaikan solat. Janganlah Kau melalaikan mereka dengan perkara perkara yang tidak berfaedah ya Allah.

Ya Allah,
Kami tidak mampu untuk mengawasi anak anak kami setiap waktu ya Allah. Kami serahkan anak kami untuk berada dibawah penjagaan Mu ketika mereka tidak bersama kami ya Allah. Gerakkanlah hati mereka untuk berada di tempat tempat yang Engkau redhai. Dan jauhilah mereka daripada berada di tempat tempat yang Engkau murkai.

Ya Allah,
Perkenankanlah doa doa kami ini. Kami memohon kepada Mu kerana Engkaulah tuhan kami. Kami meminta kepada Mu kerana Engkaulah yang menciptakan kami. Kami merayu kepada Mu kerana Engkaulah yang Maha Mengkabulkan doa doa kami ini. Jika Engkau tidak memakbulkan doa kami ini, siapa lagi yang akan memakbulkannya. Jika Kau tidak mendengar doa kami ini, siapa lagi yang akan mendengarnya.
Bantulah kami ya Allah. Ya Rahman. Ya Rabbul Alamin.
......................... ..........................

Sunday, April 29, 2012

Sonsang


berdebar..runsing..

hanya Allah paham perasaan e skarang nie.. smalam scan baby, baby masih sonsang... minggu nie dah nak masuk 30 minggu.. dr suh cek balik lagi 3 minggu... nie dengan Dr. panel.. memang everytime scan dengan die, nie kali ke-3 tak silap..memang baby duk sonsang.. tak tahu lah baby nie suke bergurau dengan Dr. Ana nie ke ataupon else... yang masalah problemnyer, baby E nie sulung.. takde pengalaman lagi nak teran-teran.. dan memang Dr. akan suggest Czer if baby masih sonsang masa dekat nak bersalin nanti..(minta jauh~~)..

papanye dah merajuk sebab tak tahu jantina baby haaa..kate baby nak menyorok dengan die...lansung tak cakap dengan baby sejak semalam..sian anak mama...

appointment dengan Dr. klinik kesihatan lagi 2 minggu...minta-minta lah baby dah berpusing time scan dengan Dr. KK time tu.. (amin~~)

appointment dengan Dr. di Klinik Kesihatan disebabkan oleh kelebihan 1 kg berat... berat semasa, taknak timbang sebab takot.. until now, makan pon takut..takut naik timbang lagi..
sian baby mama kan..

misi kate mungkin kene minum air gula lagi sekali... papehal pon, jumpe Dr. dulu tengok camne...

mama dah tepon tok sedara kat kg.. die suh balik untuk pusing baby n urut..
( tok sedare nie bidan kampung)

mungkin 1 Mei nie pegi kot..kalo takde pape hal...


tadi meluah perasaan kat group.. ade sorang kakak nie suggest amalan nie...
memang akan right away praktik..


ya Allah..pusingkan babyku... 
sesungguhnya, aku mahu melahirkan normal..
( kita hanya merancang..Sesungguhnya Allah maha mengetahui..)
mood : susah hati (T_T)

Thursday, April 26, 2012

29 minggu

copy dari BabyCenter Malaysia



uterustulangkepala COORDS=anuskepala

Berat bayi anda lebih kurang 2.5 paun / 1.1 kilogram dan ukuran panjangnya 15 inci / 38 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Bagi lelaki, testikel menurun dari tempat berdekatan buah pinggang lalu merentasi groin dan terus ke skrotum. Bagi perempuan, kelentit masih menonjol sebab belum lagi ditutup oleh bibir vulva yang masih halus. Ianya akan membesar dan menutupi kelentit dalam minggu-minggu terakhir sebelum kelahiran. Kepala bayi anda semakin besar, dan pertumbuhan otaknya adalah amat pantas pada masa ini. Hampir kesemua bayi menunjukkan reaksi kepada bunyi menjelang 30 minggu.

Keperluan pemakanan bayi anda akan berkemuncak semasa trimester ketiga. Anda akan memerlukan sejumlah besar protin, vitamin C, folik asid, zat besi dan kalsium (lebih kurang 200 miligram diserapkan ke dalam kerangka tulang bayi setiap hari). Jadi, makanlah makanan yang kaya dengan nutrien-nutrien ini. Kerangka terus mengeras dan otak, otot-otot dan paru-paru menjadi semakin matang. Dengan itu, lihatlah panduan makanan sempurna kami bagi memastikan anda mendapatkan mineral dan vitamin yang mencukupi.

Friday, April 20, 2012

28 minggu

copy dari BabyCenter Malaysia
Anda sekarang berada di penggal terakhir. Trimester ketiga lazimnya bermula pada 29 minggu kehamilan dan berakhir pada 40 minggu kehamilan, kadang kala lebih lanjut dari itu. (Jangan bimbang - maksimumnya ialah 42 minggu! Lebih dari itu, wanita lazimnya dicetuskan untuk melahirkan.) Kebanyakan wanita menambah berat badan sebanyak 11 paun / 5 kilogram semasa semester ini. 

Menjelang minggu ini, berat bayi anda ialah sebanyak 2.3 paun / lebih sedikit dari 1 kilogram dan mungkin berukuran 14.8 inci / 38 sentimeter panjang dari atas ke jari kaki. Sekitar masa ini, bayi anda yang di dalam rahim itu sudah boleh membuka matanya dan memalingkan kepalanya jika dia ternampak cahaya terang yang memancar terus menerus dari luar. Lapisan lemaknya sedang terbentuk dan kuku jari mula timbul. 

Anda mungkin mengalami perasaan berbolak-balik apabila mengenangkan sakit bersalin dan melahirkan. Menyediakan senarai perkara-perkara yang perlu dibuat dan meraitkannya satu-persatu akan membantu. Mulalah memilih nama-nama bayiyang sesuai dan mulalah memikirkan tentang kehidupan selepas kelahiran juga.Anda juga mungkin berjumpa dengan doktor anda dengan lebih kerap lagi di minggu-minggu terakhir ini. 

Bercadang untuk menyusu badan? Jika begitu lihatlah panduan lengkap kami ke enam minggu pertama. 

Tuesday, April 17, 2012

Check up KKST 17 April 2012

tadi pagi, sangat lah bz dengan kije.. sampai nak balik awal sket pon tak menjadi sebab kene setelkan kije dulu..

petang tu, balik lam kol 1.15 petang n drive sendiri coz papanye kan ade kat Mekah lagi... so, pergi hantar buku dulu lah...

dalam kol 2 petang, g klinik balik.. misi tu salah bace..die ingat nak jumpe Dr. petang nie sebab kebetulan Dr. takde petang nie.. padahal takde pon jumpe Dr. sebab e punye pregnancy nie ok la..takde penyakit... sticker hijau k..

so, keputusan cek tadi sepertimana berikut :

HB 11.4 ( turun 0.1 gm% ok.. debo doh nie.asik turun jea...)
berat : 69.9 kg (what!! dah nek 3 kg.. n kesannye, kene minum air gula lagi.. YEAY.. (T_T))
Tekanan darah : 100/70 ( normal jea ok)
Tempoh Kehamilan : 28 minggu :D

huhu..terkejut mak berat nek 3 kg k... dan next appointment kene jumpe dengan Dr. lagi 3 minggu k.. memang sepatutnya kene jumpe lagi 2 minggu tapi sebab awal Mei banyak cuti, so lagi 3 minggu la date baru..

setakat ke hari nie, banyak cabaran dan dugaan lah kan yang e alami..

  • kencing kotor lah
  • sakit ari-ari lah
  • sakit perut lah
  • cirit birit lah
tapi so far, alhamdulillah.. misi yang cek semalam kate ok jea.. adop pape selagi mana baby aktif bergerak..

n sebelum terlupa, misi ade ajar cara kira carta gerak janin... n die share, ade patient die, mengandung 33 minggu dah tapi sebab die tak catat carta gerak janin (kire macam tak amik tahu baby gerak ke tak) jadi tak perasan baby mati dalam kandungan sebab die terover makan durian a day before.. so misi tu pesan, kalo baby tak gerak lebih 10 kali dari 9 pagi hingga 9 malam, pliz go directly to hospital... untuk elakkan kejadian tak diingini berlaku lah...

yang lain-lain.. so far ok... dah kene cucuk kancing gigi 1 dos.. tangan dah kebas2... esok tak tahu lah macamne... harap2 sumer ok.. amin~~


Saturday, April 14, 2012

panduan untuk bakal bapa: Trimester Ketiga

kandungan: 6-9 bulan

perut membesar, letih, susah berjalan, bengkak kaki
Trimester ketiga merupakan antara fasa yang paling mencabar bagi ibu apabila kandungan semakin membesar. Menjelang 6 bulan, ibu merasakan mereka sudah ‘cukup besar’ sedangkan masih ada sekurang²nya 3 bulan lagi untuk mereka harungi sebelum melahirkan anak.

diet
Pada masa ini bayi telah ‘lengkap’, cuma mengumpul lemak untuk menjadi lebih gemuk dan supaya dapat mengawal suhu badan di luar rahim kelak.
Berdasarkan antenatal check up anda sepatutnya tahu keadaan ibu sekarang yang lazimnya perlu menjaga diet dengan mengurangkan makanan manis² dah berkalori tinggi sebaliknya makan makanan seimbang dan TIDAK terlebih makan bagi mengelakkan bayi susah dilahirkan kerana terlalu besar.
tips untuk bapa:
- masuk sahaja bulan ke 6 kehamilan, kawal dan elakkan pengambilan makanan segera dan makanan berkalori tinggi seperti aiskrim, kek serta makanan ringan.

tidak selesa perut
Saiz bayi mungkin telah pun bertambah, ada kalanya pergerakan bayi membuatkan ibu kurang selesa terutama jika bayi menendang buah pinggang atau duduk dalam keadaan kaki/peha/lututnya ke sisi.
tips untuk bapa:
- bercakaplah dengan kandungan, kadang kala anak anda rindu mendengar suara ayahnya.
- usap perut ibu perlahan² dan perhatikan kerenah anak anda, pesankan perkara yang baik² untuknya. bukan anak saja, malah hati ibu pun sejuk mendengarnya :)

panas
Menjelang 6-9 bulan, ibu mula menjadi cepat 'panas'.
Kerap berpeluh selepas makan, minum dan membuat aktiviti² ringan.
Lebih cenderung untuk tidur dengan suhu bilik yang sangat rendah, walaupun masih kerap kali terjaga di malam hari.
tips untuk bapa:
- bertoleransi dengan keadaan ibu, ini tidak akan lama :)

kepala bayi sudah turun ke bawah
Menjelang kelahiran, kedudukan kepala bayi akan menghala ke bawah.
Berita tak baik?
Sekiranya kepala bayi masih belum turun, ada risiko kelahiran menjadi rumit maka setiap ibu lazimnya berharap kepala bayi cepat turun dan tidak akan senang hati selagi kedudukan bayi tidak ‘betul’.
Berita MASIH tak baik?
Sekiranya kepala bayi SUDAH turun, ibu akan mengalami kesakitan di bahagian pangkal rahim sehingga ke peha akibat tekanan kepala bayi tersebut – ini menjadikan ibu susah untuk berjalan dan terpaksa mengerahkan seluruh kudrat dan keazaman untuk melangkah.
Kesian kan?
tips untuk bapa:
- perkara yang paling asas macam berjalan pun perlu dilakukan dengan bersusah payah oleh ibu. Sabar lah ya kalau speed tak laju!



p/s: tidak semua ibu mengalami simptom kehamilan yang sama, malah kehamilan pertama dengan kehamilan seterusnya adalah berbeza. Rajin²lah bertanya khabar pada isteri anda

sumber

Monday, April 9, 2012

27 minggu


uterusmulutmata
Bayi anda sekarang berat 2 paun / 875 gram dan berukuran 14.5 inci / 36.6 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Matanya membuka dan menutup, dan dia tidur dan berjaga mengikut jarak masa yang teratur dan mungkin menghisap jari dan ibu jari.

Mimpi-mimpi manis, si kecil tersayang! Sebilangan pakar percaya yang bayi mula bermimpi menjelang minggu ke-28. Apakah yang mereka mimpikan? Tiada siapa yang tahu dengan pasti tetapi otak mula aktif pada minggu ini juga. Jejalur unik atas permukaan otak mula timbul dan tisu otak bertambah dengan lebih banyak.

Apa yang menyebabkan pergerakan beritma yang anda rasakan sebenarnya ialah sedu-sedan bayi anda, dan ia kerap berlaku pada minggu ini dan sepanjang kehamilan. Bayi anda mengalaminya tetapi menyedut cecair amnion, bukan udara. Sudah tentu beg kertas tidak akan menghilangkan sedunya, namun, sesuatu episod tersedu itu hanya berlanjutan untuk sekejap masa sahaja. Sensasi itu agak aneh bagi anda, tetapi bukanlah merupakan sesuatu yang tidak menyenangkan.

Oleh sebab uterus anda sekarang sudah naik dan berdekatan dengan sangkar rusuk anda, anda mungkin merasakan susah bernafas atau anda sudah merasakan kesesakan ini lebih awal lagi. Bermula sekarang dan sepanjang tiga bulan terakhir kehamilan, anda mungkin dilanda kejang betis, hemoroid, vena varikos dan gatal-gatal abdomen. Adakah ketidakselesaan kehamilan membuatkan anda kurang gembira? Cubalah beberapa cara pemulihan natural untuk menceriakan anda.

Sekiranya anda didapati Rh-negatif di awal kehamilan, anda mungkin diuji untuk antibodi Rh pada minggu ini atau minggu hadapan dan menerima suntikan anti-D untuk melawan ketakserasian yang ada. Anda mungkin ditawarkan suntikan ulangan pada 36 minggu kehamilan.


note :

kejap jea..pejam celik pejam celik dah 27 minggu..next week appointment KKST..kene cucuk kancing gigi katenyer..lagi 2 minggu dah nak masuk 3rd trimester,trimester last..nanti pejam celik pejam celik..pah spital dah..nak beranak..hoho...

this week kene fly lagi ke KL.. ade bengkel di Putrajaya.. hati berdebar nie nak nek flight.. surat Dr. dah amik.. Dr. kate ok to fly.. dah mengoogle website2... jaringan telinga mula aktif pada akhir bulan ketujuh kehamilan.. n bile banding dengan kate2 Dr..it shud be no problem to travel.. maybe later dah tak fly kot..

hoohoo..doakan saye dan baby especially selamat dalam penerbangan kami yea :D

tQ for reading.. feel free to drop comments



Thursday, April 5, 2012

Sakitnyer

semalam the worst day kot for me.... sejak mengandung n tiada alahan yang kritikal macam orang lain, so far (alhamdulillah ), semalam adalah hari yang tersakit lah selama e membawa baby lam perut e nie..

tensen sey

sebab ape tensen.. saya tak leh nak membuang air..... sakit taw....

huuuu.. sian saye... dah terperasan mase mandi semalam.. air kencing macam kaler coklat sket..darker than normal urine lah kan.. so pk la dari toilet...ape lah yang saye makan nie..rase2 macam makan macam biasa jea....takde lah ngarut2 sangat...

so, lepas smayang maghrib..sebab sakit menyucuk-nyucuk sangat dah nie....ajak le hubby g klinik....hubby pon ok je sebab die nak cuh scan skali...

so, sesampainya di klinik... ramainyer orang...baru 8.10 pm tapi e dapat turn no 10.. kene tunggu turn la kan.. mase duk tunggu turn nie, sambil melayan adik ipar yang bongsu nie duk main gameboy die.....baru teringat...hari nie ade makan something yang lain dari kebiasaan..

Jeruk Penang

yupp..im having some jeruk penang mase keje tadi.. well.. who can resist kalo dah ternampak jeruk ade buah pauh kan...ade buah salak lagi..haaa...tak meleleh ke air lior....kang kempunan..haaaa

then, padan muke e... hubby suke jea...padah makan sendiri tanggung..katenyer die...orang duk sakit nie, die kate2 lak..sian kite taw..hoho

dah jume dr. tu, dr. suh g kencing lah kan untuk dapatkan urine tu..hehe..sengaja datang klinik sebab kalo g spital, konfem kene masuk wad..malas nak masuk wad.. bz minggu nie homkey~~

so result die..... memang ade blood dalam urine, ade jangkitan kuman, ade segala-gala lah yang menyebabkan e susah nak membuang air tu... so, treatment yang dr. bagi, just antibiotik dengan ubat air yang kene bancuh tu..yang rase air kelapa tu.. so, pagi nie baru makan antibiotik sebab semalam tak larat tubuh..huuuu...

tapi.......

alang-alang dah ade kat klinik kan..hubby mengambil kesempatan taw.....
tak suke tak suke.....


kite nak ajak scan next week tapi die suh dr scan jugak semalam.... tanpa kerelaan hati, perut saye dinodai..oh TIDAk....hahahaha... (kene scan jea pon..drama lebih kan...haha)

mesti tertanya-tanye kan lelaki ke pompuan? haaaa......

semalam dah scan... tapi dr. tak berani nak konfem...nampak lah jantinanyer tu...maklumlah..baby nie nakal sket...setiap kali scan dengan dr. nie mesti die duduk..bukan baring..so, maaple..tak sure lah laki ke pompuan...papanyer...ape lagi...frust laa..haahahahaha

tu lah..sape suruh pakse mama scan jugak..hehehehe...baby lak duk diam jea scan semalam..tido kot tu...diam jea....

so far, setakat check up semalam..baby alhamdulillah ok....tulang belakang ok..kaki ok..sumer ok lah dr kate.... flower2 pon ok...bese la..tekanan sebab bawak budak..standard la kalo ade flower tu..nak treat pon tak leh lagi...tunggu lepas beranak dr kate..hoho..oh flowerku..kekekeke...

so, mane nak pilih nie....nampak2 smalam macam gambar gitu lah..macam kat bawah nie..hahahaha...ade 2 kan...pilih lah salah satu yea..ekekeke... kite berteka-teki dulu...nanti dah konfem, baru kite reveal k.. :D



p/s:

nak kumpul dana nak g scan 3D lak nanti.. smalam dr. kate better scan 3D mase baby 32 weeks.. sempat lah nak kumpul dana lagi nie..hehe :D

tQ for reading.. feel free to drop comments

Wednesday, April 4, 2012

26 minggu

copy dari BabyCenter Malaysia


Ukuran bayi anda, apabila mengukurnya dari kepala ke jari kaki sambil meluruskan kakinya, ialah 14 inci / 35.6 sentimeter. Beratnya lebih sedikit dari 1.6 paun / 760 gram. Mata bayi anda mula membuka di sekitar masa ini. Responnya terhadap bunyi-bunyian semakin konsisten menjelang penghujung bulan ketujuh, apabila jaringan saraf-saraf ke telinga sudah siap terbentuk. Di terus menyedut nafas kecil-kecilan dan walaupun dia hanya menyedut air dan bukan udara, ini masih merupakan latihan yang baik untuk dia selepas dilahirkan kelak.

Oleh sebab bayi anda membesar dengan pantas, dan perkembangan otak begitu giat pada masa ini, pemakanan anda adalah amat penting. Teruslah memakan diet seimbang yang merangkumi banyak bijirin dan sayur. Makanan yang kaya dengan sarat, termasuk roti bijian sempurna dan bijirin, kekacang dan beras ceruh mengandung banyak vitamin B dan membantu mencegah sembelit.

Kelas antenatal anda harus sudah bermula dalam satu-dua minggu berikutan ini, atau mungkin sudah bermula. Kelas-kelas ini sepatutnya menyediakan anda dengan informasi yang baik dan jelas tentang kelahiran dan hari-hari awal keibubapaan. Melengkapkan diri dengan maklumat akan membantu menenangkan apa jua keraguan anda tentang melahirkan bayi.

note :

e dah hadir kelas antenatal hari tu, mase baby 22 minggu... citer sal kelas tu sini.... (-v-)