click click


بسم الله الرحمن الرحيم
Ya Allah,
Jadikanlah anak kami anak yang soleh dan solehah ya Allah. Yang menyejukkan mata kami memandangnya ya Allah. Jadikanlah anak kami ahli syurga ya Allah. Dorongkanlah hati mereka untuk melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke syurga Mu ya Allah. Jauhkanlah hati mereka daripada melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke neraka Mu ya Allah. Tetapkan lah hati mereka untuk menunaikan solat. Janganlah Kau melalaikan mereka dengan perkara perkara yang tidak berfaedah ya Allah.

Ya Allah,
Kami tidak mampu untuk mengawasi anak anak kami setiap waktu ya Allah. Kami serahkan anak kami untuk berada dibawah penjagaan Mu ketika mereka tidak bersama kami ya Allah. Gerakkanlah hati mereka untuk berada di tempat tempat yang Engkau redhai. Dan jauhilah mereka daripada berada di tempat tempat yang Engkau murkai.

Ya Allah,
Perkenankanlah doa doa kami ini. Kami memohon kepada Mu kerana Engkaulah tuhan kami. Kami meminta kepada Mu kerana Engkaulah yang menciptakan kami. Kami merayu kepada Mu kerana Engkaulah yang Maha Mengkabulkan doa doa kami ini. Jika Engkau tidak memakbulkan doa kami ini, siapa lagi yang akan memakbulkannya. Jika Kau tidak mendengar doa kami ini, siapa lagi yang akan mendengarnya.
Bantulah kami ya Allah. Ya Rahman. Ya Rabbul Alamin.
......................... ..........................

Monday, January 28, 2013

Terengganu Babywearing Meet Up


perjumpaan..gathering or can we call mini gathering at Moms Basic Kuala Terengganu (MBKT).. tempat berubah sebab ade kenalan fb jugak (zatil) ejas dengan tuan tanah..hihi..

meet up untuk share ilmu yang x seberapa nie




ade macam-macam gears..

ade Pandora Wrap, Merak SSC by NeezaNeedles, SSC jumpsac, SSC Snuggbaby..
SSC = soft structures carrier

so far, sy suke sebab bleh bantu kawan-kawan dan kenalan-kenalan fb yang baru untuk sharing pasal babywearing nie...

plan to have another gathering in CNY... jom2..sape2 free nak join, bleh mesej saye yea :D

jangan malu sebab takde gears,, meh test drive dulu these gears before proceed for buying..
it worth to invest.. :D

last but not least..


 budok nyenggeng..wakakakaka....

tQ for reading... free to drop some comments yaa!!

Monday, January 21, 2013

Suapan Pertama Asim

asim makan buaya? oh..ini bukan suapan pertama asim k..hehe...


actually when asim is 180 days ++, i noe he is ready for solid food..my choice for solid food of course not instant because i had read that instand food is not good for baby health... 
so i must COOK for my baby..

after i cover some story bout solid for here and here,  so last 2 days i prepared some food for my baby.. for first trial, since my sister ade balik, she just grate the apple n i pow dia punye sket..hehe.. tak sempat nak masak sebab outstation with baby..sampai kol 4 pagi.. trial at mahkamah at 10 and so on sampai takde masa..


 

ok.. for second meal, masih apple but i made puree apple for my son.. 
kat bawah nie ade step2 nak wat puree.. my style.. hehe..

mesti cari epal dulu.. this time i beli red delicious

 
must refer to buku recipe k
epal yang dah peel dimasukkan dalam magic bullet ang blend sampai hancur

epal dah siap blend
ready to go inside fridge

this is my style.. org lain? plus minus lebih kurang je rasenye.. n asim is enjoying his meal :D

this kind of set, papa aka abi yang beli ok...
 at home we use mr froggy... skali dengan babybips yang satu-satunya asim muat..
satu set dah bagi pada afifah, satu set kepada kakak fariesya, satu set umah MIL, satu set umah BS..

so for now, must made babybips for asim sebab kalo nak cari yang dah siap jahit kat kedai, memang tak muat ok...

another 2 days for apple puree.. next meal mayb i will blend some brown rice untuk bekal pada my hubby coz this week kene outstation ke Melaka...

last but not least.. 

cute kan? geram~~


tQ for reading my blog.. feel free to drop comments k :D







Thursday, January 3, 2013

Congo Bars

saya mahu cuba ini... sedap nampak nie..

 

Congo Bars

Esok kami sekeluarga akan balik ke kampung papa untuk attend kenduri anak jiran kat kampung. Mama masak kek congo bars ni sebagai buah tangan untuk kakak papa yang tinggal kat kampung.

Resepi Congo Bars mama refer kat blog Azlita Masam Manis.


Bahan – bahan : 
315 gm tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
150 gm butter
320 gm gula perang - boleh kurangkan
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
250 gm chocolate chips
1 cawan kacang pican atau apa2 kekacang - optional
Kepingan badam untuk taburan – optional 

Cara – cara :

Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.

Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.

Masukkan telur sebiji demi sebijik dan putar sebati. Masukkan esen vanila.

Masukkan tepung, baking powder dan garam yang telah di ayak dan kacau rata. 

Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.


Tuangkan adunan kedalam tin pembakar yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak. Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.


Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnyer kuning keemasan. Jangan terlebih bakar.
 

Tuesday, January 1, 2013

Azam 2013

hmm.. tahun 2012 dah sampai penamatnya kelmarin.. n welcome 2013..
tambah usia lagi setahun..that's means both or us r 27 years old now.. pheww.. sounds old right...

what i had achieve..just some simple recap from 2012..

Januari : baru dapat tahu preggy n wat buku pink on 9 Januari.. baru tahu je preggy kene outstation ke Cameron Highlands..sempat join sukan memanah di ofis..jangan main-main..dapat johan nie...rezeki baby :D
Februari :  first time naik flight ke Sabah.. seriously..tak penah naik flight but thing going just fine along the way
Mac : first time dapat kursus with husband kat Ampang
April :husband, MIL dgn BIL menunaikan umrah...
Mei :Kene minum air gula yang sangat sedap.. (procedure preggy)

Jun : bekerja ketika kandungan berusia 35 minggu..masuk hutan k
Julai : Deliver my baby boy
Ogos : on leave.. dalam pantang yang amatlah dirindui..huhu
September : Menghadiri kursus induksi di Gambang
Oktober : Merdeka dan berjaya pantang 100 hari...yeay
November : Genap setahun arwah ayah meninggalkan kami
Disember : Start misi ganti puase yee...

n for azam 2013.. what i want to achieve are :

  • nak jadi isteri solehah yang dengar kate, yang tak melawan, yang jurruh untuk suami tercinta
  • nak capat semua impian yang kami telah angankan bersama:
    • menyediakan semua keperluan yang terbaik untuk anak kami, Asim
    • memiliki rumah sendiri
    • zero hutang
    • mengurus kewangan dengan lebih efisen
    • baby baru (girl maybe)
  • memasak sendiri untuk anak dan keluarga
  • dapat travel oversea (berangan)
  • dapat memiliki semua barang yang dihajati dengan duit sendiri

well..may be akan datang lagi azam lain dari masa ke semasa.. we wait n see then...

n yang paling penting sekali..
tQ so much kepada muchuk2 saya sebab belikan hengpong baru ke saye...
sempena beday, baby n aniversary..
kite terima jea..maklum le.. semua jatuh bulan Julai blake...hehe :D