click click


بسم الله الرحمن الرحيم
Ya Allah,
Jadikanlah anak kami anak yang soleh dan solehah ya Allah. Yang menyejukkan mata kami memandangnya ya Allah. Jadikanlah anak kami ahli syurga ya Allah. Dorongkanlah hati mereka untuk melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke syurga Mu ya Allah. Jauhkanlah hati mereka daripada melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke neraka Mu ya Allah. Tetapkan lah hati mereka untuk menunaikan solat. Janganlah Kau melalaikan mereka dengan perkara perkara yang tidak berfaedah ya Allah.

Ya Allah,
Kami tidak mampu untuk mengawasi anak anak kami setiap waktu ya Allah. Kami serahkan anak kami untuk berada dibawah penjagaan Mu ketika mereka tidak bersama kami ya Allah. Gerakkanlah hati mereka untuk berada di tempat tempat yang Engkau redhai. Dan jauhilah mereka daripada berada di tempat tempat yang Engkau murkai.

Ya Allah,
Perkenankanlah doa doa kami ini. Kami memohon kepada Mu kerana Engkaulah tuhan kami. Kami meminta kepada Mu kerana Engkaulah yang menciptakan kami. Kami merayu kepada Mu kerana Engkaulah yang Maha Mengkabulkan doa doa kami ini. Jika Engkau tidak memakbulkan doa kami ini, siapa lagi yang akan memakbulkannya. Jika Kau tidak mendengar doa kami ini, siapa lagi yang akan mendengarnya.
Bantulah kami ya Allah. Ya Rahman. Ya Rabbul Alamin.
......................... ..........................

Monday, August 29, 2011

esok raye?


hari raya pertama sebagai suami isteri....mulai esok...tapi 4 september dah kene kije..huhu..takpelah..tak amik cuti ppon takpe..dah dapat raya 5 hari..cukup lah tu kan..insyaAllah...

plan raya :

hari raya pertama 30 ogos 2011:
solat sunat aidilfitri dengan hubby..
raye umah mertua.. @ Pulau Rusa..
raya umah famili saya.. @ Teluk Ketapang ..yeay..

hari raya kedua 31 ogos 2011:
nak raya umah kawan-kawan..
menghadiri open house umah hussin @Teluk Pasu..dop sabo nop makan mee kari yana masak :D
stay di rumah mertua @ Pulau Rusa

hari raya ketiga 1 september 2011:
balik ke dungun with my famili..
melawat sedara-mara di dungun..
menghadiri majlis perkahwinan di dungun..
menghadiri majlis kesyukuran di rumah bapa sedara di dungun...
melawat sahabat-sahabat bank islam di dungun..insyaAllah..

hari raya keempat 2 september 2011:
takde plan ag..melawat umah member-member tu satu kepastian doh..

hari raya kelima 3 september 2011:
ade sambutan hari raya skoloh menengah nie..nak g ke dop?
ade beberapa wedding nak kene attend..mimi, kak jaja(kawan hubby), sedara hubby dll

hari raya keenam 4 september 2011:
beraya di tempat keje...waaa....student baru masuk nie....akan berada di kampus sehingga 10 september 2011..

then akan bz dengan sambutan hari raya...dengan konvokesyen pelajar n so on....huuuu~~~

takpe-takpe.....janji dapat duit raya kan~~

Wednesday, August 24, 2011

petanda hamil

Bagi pasangan yang sudah berumahtangga , kehamilan merupakan suatu khabar paling gembira . Lebih-lebih lagi mereka yang sudah menanti begitu lama untuk bergelar ibu dan ayah .

Lambat atau cepat , itu rezeki masing-masing . Ada yang tak sempat berbulan madu , dah berbadan dua :p . Ada yang menanti bertahun-tahun , barulah dapat cahaya mata penyeri rumahtangga …

Dan apabila mula hamil , terdapat beberapa alamat @ tanda .

Apakah 10 tanda kehamilan itu ? 10 + 1 … versi saya ;p

Tanda paling mudah : Kelihatan 2 garis pada pregnancy kit anda atau bagi yang jenis digital , tertera perkataan “Pregnant” ! :p Betullah tu , kan ?

Ok jom baca 10 lagi tanda-tanda kehamilan (credit) ;

1. Rasa lapar yang berpanjangan

Juga terjadi pada orang yang tidak hamil tetapi lebih kerap terjadi pada awal kehamilan. Jangan bergantung sepenuhnya kepada tanda ini tetapi sekiranya ia berlaku disamping tanda-tanda kehamilan yang lain, bersiap-sedialah untuk membilang hari anda.

2. Perubahan pada warna di sekeliling payudara

Sekiranya kulit disekitar puting anda menjadi kehitaman, kemungkinan anda sudah pun beberapa minggu mengandung. Walaubagaimanpun, ia juga terjadi disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon tidak berkaitan dengan kehamilan atau disebabkan kandungan yang terdahulu.

3. Kerap membuang air kecil

Sekiranya janin sudah mula terbentuk dan rahim yang semakin membesar mula menekan pundi kencing anda, anda akan mersa kerap untuk buang air.

4. Merasa tidak bermaya

Rasa seperti tiada tenaga sepanjang masa? Hormon yang dikeluarkan di masa awal kehamilan boleh membuatkan anda berasa letih dengan cepat. Rasa letih dan tidak bermaya adalah sesuatu yang kerap terjadi di awal kehamilan.

5. Sakit dan tegang pada buah dada

Sekiranya anda mengandung, buah dada anda akan menjadi semakin sakit pada sentuhan, agak serupa dengan ketidakselesaan yang terjadi pada buah dada anda sebelum haid. Apabila badan sudah menjadi biasa dengan kejadian hormon ini, kesakitan akibat ketegangan akan menjadi semakin berkurangan.

6. Pendarahan implantasi dan senak pada ari-ari

Lebih kurang 8 hari selepas ovulasi, anda mungkin akan mengalami sedkit pendarahan dari faraj dan senak pada ari-ari akibat dari implantasi. Anda juga mungkin mengalami keadaan yang sama semasa pada sekitar masa anda sepatutnya datang haid hari pertama.

7. Rasa loya dan muntah

Sekiranya anda bernasib baik, morning sickness ini tidak akan menyerang, kecuali selepas beberapa minggu hamil. Tetapi segelintir wanita akan mula merasa mual dan rasa luar biasa pada lidah walaupun cuma selepas beberapa hari mengandung.

8. Suhu asas badan tinggi berpanjangan

Sekiranya anda memang sedang membuat pemerhatian dengan mengambil suhu badan asas anda setiap pagi, anda akan mendapati paras susu badan secara konsisten melebihi paras asas sejak dari hari pertama ia naik.

9. Missed period

Sekiranya haid anda teratur sebelumnya dan sekarang ia sudah lewat beberapa hari. Inilah masanya untuk anda menjalani ujian air kencing untuk kehamilan.

Dan akhirnya..

10. Ujian air kencing yang positif

Sekiranya anda sudah beberapa hari ketinggalan haid dan terdapat 2 jaluran pada ujian air kencing, kemungkinan besar anda sudah mengandung. Jumpalah doktor untuk kepastian dan…


…Tahniah!

dah test UPT tapi still 1 line..
ade pendarahan kejap-kejap..piyed mae kejap-kejap tak macam biasa..masih blom miss piyed...

apa yang ada..
sakit ari-ari..ade...sakit buah dada..ada....suhu badan tinggi..ada...

so? ~~

.: mimpi :.

lepas kawen, badan nie tak brape nak elok lagi dari penyakit..ade orang kate perubahan hormon..tapi ade jea penyakit singgah..demam..batuk..selsema..yang nie memang mae pakej..nak lagi hebat, mase tu kije jauh dari hubby..jauh di Hulu Dungun nuh....

tapi kesah kat Hulu Dungun tu menarik lah jugak ann..program sepatutnya habis hari sabtu..hari jumaat petang tu, hubby n family mae jenguk aku tanpa hubby bagitaw die pon datang skali...suprise lah kununnyer tu..geram aku dibuatnyer..petang tu kami piknik kat pusat rekreasi dekat situ lah..hubby n aboh g smayang jumaat..adik-adik die duk mandi air sungai..aku n mok duk makan nasik..demam lah katekan..niat hubby nak anto ubat tapi bile balik, dengan ubat-ubat skali die bawak balik...

tapi..yang nak jadi cerite nyer, tengah malam tu hubby mae smule amik aku sebab aku demam teruk..kire aku balik awal sehari lah kan...

tu citer aku demam..eventhough dah 2 3 minggu demam, masih tak baik-baik lagi..orang lame-lame kate..bawakan budak kot..punyer la hepi hubby dengo orang kate gitu siap g beli set UPT tapi.......setakat nie masih 1 line yang timbul...

dari demam tinggal batuk saje....period pain yang sangat menyakitkan sampai dop leh bangun g kije.....sakit pinggang pai dop leh bangun n duduk..lenguh kaki tangan...ai.....

n sekarang, dah 2 3 hari bengkak gusi lah pule kan..subuh tadi duk chit chat dengan hubby...hubby katelah.."sayang nie kan sejak kawen sapa skrang..mae penyakit pelik-pelik kan..dulu mase bujang dop gini opp?"

(*_*) errkk......

n hubby sambung lagi.."abang rase sayang nie preggy lah...perasan dop makan banyak..perubahan fizikal yang ketara...nak makan keropok lekor malam-malam..macam-macam lah lagi...ke sayang rase guane?"

(*_*) errkk......(*_*) errkk......

hurm...selepas solat subuh kami pon sambung tido jap....mase tido tu aku mimpi....dapat baby sorang..dop napok babyboy ke babygirl....comey sangat-sangat......

hurm~~

memori kanak-kanak

budak2 yg lahir pd thn 80an/90an mesti ingat mase skola rendah dulu:-

* kat skola ade salesman jual buku cerita. ari ni bg list, esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau. salesman susu pon camtu gak.

* kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gambar je.

* bile ade program Nilam, sebok semua nak pinjam buku.

* RMT kat skola mkn x best, tp yg berduit pon join RMT, x phm..

* pakai pensel box yg bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.

* main lwn pemadam, syg nak guna utk padam. padahal itu fungsi sbnr, utk padam!

* pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.

* cikgu pakai pembaris kuning pjg. Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu pgg pon kat situ.

*bulu ayam jd ramping krn sering dijadikan rotan.

* time pendidikan seni, lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh. ade gak buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, ape la..

* main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape.

* jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.

* takut BCG tp lepas inject poyo la pulak...

* balik skola beli JoJo xpon Dendang. Tora pon best gak. Beli se mata2 nak mainan, coklat die x mkn pon.

* Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die kat tV bole tembak alien tu...

* Siri kartun; power rangers, ultraman, ninja turtles, Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg.

jgn lupe sume ni sbb zaman skrg budak2 x smpt lyn bende2 ni..asyik ngadap tv n ps..

kite akan sentiasa berubah, cume asal-usul kite yg permanent. huhu~ ni la baru zaman kita

kawan2 pas r kt member2 korang.... mesti diorg tersengeh2 bace mende nih..


bcela kwn2 sekalian.. sje nk k0ngsy2 rindunya =)

Thursday, August 11, 2011

takootnyer

mane nak start citer hari nie ek? hurm.....

minggu nie sepatutnyer tido umah teluk ketapang..tapi disebabkan oleh satu berite, kami pulang tido di pulau rusa....

so semalam sebab aku tak pergi kije, jadi kami pon pegi ke klinik untuk dapatkan MC dengan doktor la kan....dapat sehari jea....hari nie mae kije cam hampeh..tak leh nak concentrate langsung,ok...

lepas g klinik, hubby nak mam mi sup..so teman lah die mam mi sup kat kedai di jalan tok lam tu..aku mam gak..mam sup perut..lame doh dop makan dekpon..kempunan gok tengok..hehe..

lepas makan, hubby ajak g ronda-ronda...g lah ke t-city(i just love to call it that way)..kat area pulau warisan kat kampung cine tu lah...g amik gambo ngan hubby....bile tengok gambo yang dah diambik semalam...

xxxx
OMAIGOATTTT!!! gemoknyer aku~~~~

within a month kawen, badan naek mendadak der...berat dop naik...tapi naik kat pipi, dop hengat punye....mulelah start fobia nak makan..kang kene nyakit kang baru tahu....aiyo..gane nie....kene start diet nie....(nop diet nape,makan banyok dop patut time buke n sahur)

bese orang puase koho kurus..aku nie koho berisi...bukan ade isi lagi pon....hurm...gane ey....takootnyer nek berat badan...kang habis dop muat baju...doh la baju-baju kurung sume dah menyempitkan diri doh..nop-nop kain...aduih.....runsing der.....

nie, penyakit takoot ade mari lah...how3~~

duk surf-surf..jumpe lak dialg nie :

Perempuan A : Eh, aku tengok ko makin gemuk ar? ko mkn badak ke sampai jadi gemuk cam menatang tu ni? (ayat kurang ajar)
Perempuan B : Dalam nada risau sambil mengunyah twisties.. "ha? yeke?. gemuk sgt ke? ala, camni. kena diet ni. kalau x laki aku karang cari perempuan lain plak.

situasi ke 2..

Lelaki A : Aku tgk ko cam makin sihat dan membesar bagaikan johan je skrang? Yelah, dah ada org jaga makan.
Lelaki B : haah.. aku x kisahpun, buncit ni tandanya bahagia..

haaaa......takootnyer aku skarang ni ya Allah.....mungkinkah hubby aku cari orang lain?

TIDDDDAAAKKKK!!!!!



Tuesday, August 9, 2011

citer kami kawen


Alhamdulillah..pada tanggal 8 Julai 2011 tepat jam 11.30 pagi, E selamat diijabkabulkan dengan jejaki pilihan hati E..perasaan hati time tu..sangatlah gumbire...dapat partner kan..sape tak hepi kan dapat pasangan hidup...bermula dari saat itu, bermulalah kisah kehidupan E sebagai seorang surirumah di samping hubby yang sentiasa setia di sisi..

actually, the real story is..kami tak plan pon nak kawen dalam tahun nie..kami nak kawen tahun depan...lepas parent hubby mae merisik on 5 Februari 2011, mulenyer nak tunang dulu gak lah...tapi bile dah diskus ngan hubby sal bajet n oll stuff yang berbangkit kan...tak jadi lah plak nak tunang....

dengan start adiknyer tunang....then mari umah merisik E...lastly, penetapan untuk kahwin...everything seems to flow very smoothly between us...

persiapan dibuat dalam masa 5 bulan sahaja...alhamdulillah...majlis berjalan dengan lancar...

pada 8 julai 2011, akad nikah diadakan di Surau kat rumah nie jea...sian famili hubby..tunggu pengantin punyelah lama..dari kol 10.00 pagi tunggu..E sampai lak lam half hour late..hubby dah gementar dah mase tu..(sorry~~)..kami dinikahkan oleh bapa sedara hubby coz bapa sedare hubby tu jurunikah daerah...so dengan sekali lafaz jea, lafaz camnie taw..

" HAMBE TERIMA NIKAHNYA NOOR FAIDZA @ KHAIRANI BINTI MOHD MOKHTAR DENGAN MAS KAHWIN YANG TER..TER...TER...TERSEBUT ITU "

so sweet..E ingatkan dop soh dop lafaz tapi sah..kire biasenyer lepas orang akad nikah, pengantin pempuan mesti nangis kan..tapi E yang dikerumuni oleh adik-adik hubby leh duk bergelak ketawa sakan..hehehe(again~~sorry..)

time hubby bace lafaz takliQ tu kan..terase macam penuhnyer tanggungjawab yang perlu tanggung..bukan sesuatu yang mudah untuk menjadi isteri solehah nie...mule lah rase debo.....

selepas pada tu, mulalah batal air smayang di surau tu..tapi kan sumer mende nak rushing sebab nak kejo ke jumaat lagi..so, lepas pada batal air smayang, terus jea balik umah manakala hubby lak salin baju yang kedua....

baju pink..my feveret kaler :D

nie lah baju kedua kami..baju nie kami tempah jahit..kos kain dalam RM 8.00 semeter at Dewandas..sumer skali 8meter..upah plak, hubby tempah dengan sedare die manakala E plop tempah dengan Kak Pah KEMAS..E wat baju kurung dengan kain A-line..baju hitam tu dah beli siap-siap dulu..baju pink e nie ditambah dengan lace kaler hitam di keliling kain manakala baju kurung tu E dop pakai sekarang..cadang nak wat raye..hehe..so, E pakailah inner kat dalam tu...samping,tanjak,keris yang hubby pakai tu dipinjam dengan moksu AhmadAlbabEnterprise..

dalam kul 3.00 petang, kami g outdoor shoot...memang gempak r outdoor kami..amik kat seberang takir....kat bot...comey sangat..silelah tengok gambo kat bowoh nie yea~~


bab pelamin plak, E wat sdri jea...amik jea bahan-bahan yang sedia ade kat rumah macam langsir putih n langsir pink yang kat atas tu..FYI, E jahit sendiri taw langsir pink tu..n turut dibantu oleh mak sedare...wat pada hari khamis, a day before my wedding..kerusi putih tu, E sewa dengan mok sue AhmadAlbabEnterprise..tu jea..simple jea gambo pelaminnyer..


bab hantaran, pihak E pakai khidmat kakak E jea..duk reke lah kami 2 3 hari before wedding tu..pihak hubby plak gune khidmat sepupunyer,imported from Paka..hehe..nie hantaran kiteorang..kaler purple tu hubby bagi pada E..yang kaler pink tu,E bagi kat hubby tapi ade lagi tu..sebab hantaran kami 17 vs 15..E bagi kat hubby 17 dulang, hubby bagi kat E 15 dulang..


everything go smoothly for the whole day..now preparatiion for the next day plop..

MAJLIS SAMBUT MENANTU di PULAU RUSA


bangun seawal67 pagi untuk bersiap-siap..mok alang as MakeUpArtist E untuk hari nie, semalam dan masa majlis akad nikah..makeup sangat cantik..i like..hehe...so, dalam pukul 9 camtu, adik ipar tepon sebab dia akan datang amik E untuk dibawa ke rumah Pulau Rusa..kate mama, nie mengikut adat orang lama-lama....so sampai sane dalam kul 10.00 pagi...tak sangka kat rumah hubby pon ade pelamin..walaupun simple tapi sangat cantik..saye suke~~ :D

baju tema purple dipilih untuk rumah hubby..disambut dengan meriah skali oleh sedare mara hubby yang sangat ramai...n nie gambar baju kami~~~

bersanding di atas singgahsana ~ :D

baju nie dijahit oleh mak sedare hubby,cikda KL...selesa sangat pakai...tapi rase kalo pakai skrg nie,ntah muat ke tidak..huhu.....majlis wrapped dalam kol 6.30 petang..tetamu kat umah hubby datang tak putus-putus..meriah gilew...hadiah banyak gilew.....malam tu kami rest jea sebab the next day, kami akan pergi ke.......MELAKA BANDARAYA BERSEJARAH untuk berhanimunan...continue citer hanimunan kat post lain yea... :D

penangan Nando's

Nando's oooo Nando's...mane nak cari di Terengganu nie yep...time-time rase nak mam mende pelik2..ade jea perasaan dan macam rase-rase jea kat lidah....

haaaa...pengakuan ikhlas dari my hubby..bukan dari i yea....tapi pas die citer gitu,terus jea jangkit kat i skali..aduihhh.....gane nie...mane nop cari..rase nop bedooh-dooh....

dan akibat penangan Nando's yang memang takdop di sini..akhirnya~~~

datim dengan hubby kat rasamas..janji ade ayam katenyer hubby lagi...sabo jea lah....ralik betol tengok die makan nie..mule-mule makan dengan sudu..pahtu..makan dengan tangan terus...lawas sket katenyer die..hehe~~



macam satu kepuasan napok di muke hubby bile die dapat rase alike lah macam Nando's la...well, kite kene terima ape yang ade jea lah kan..dop kan nop mitok lebih2..mende doh akdop..

namun,next week kan kami nak g key ell..so,dengan pantasnyer tempat wajib makan iaitu di.....

haaa....wajib pergi nie..kalo dop, kempunan nati..ekekekek :D


denGkilah tu


napelah bulan-bulan pose nie pon ade jugak orang nak berdengki dengan haku?mesti setan kental duk kat die tu yang jadi dop puas hati jea ngan orang...sabo jea lah kan...

meh tengok..ape yang die anto kat mesej fb nie..



ntah pape lah die nie..doh lah dop kenal pon i kan..nak kate i macam-macam..hubby yang bacekan semalam nie pon terkejut...pelik nape ade jea orang dop puas hati kat bini die nie kan....

tapi takpe.....ape-ape komen yang die bagi pon, tak mendatangkan mudarat pon kat sini..dah hubby i kan..kesayangan i..facebook i..suke hati i lah kan~~


Monday, August 8, 2011

puasa pertama

wahh..tajuk macam baru blajo berpuase..hikhik..bukan gitu..
no no no...sebenarnya puase sebagai seorang isteri..hehe...

first day Ramadhan as husband and wife....

sebab kami masih tinggal bersama famili kami, maka saye dengan otomatisnya tak perlu masak...(i like~~)..kekeke..bukan pandai sangat masak pon kan....tapi untuk juadah berbuka, harus dan wajiblah membantu di dapur kan...

first week Ramadhan di Pulau Rusa...seronok sebab umah die ade adik-adik dan sepupu..meriah lah time berbuka n bersahur kan...mase sahur, mak mertue takde lah masak heavy dishes kan..cume goeng mende simple2 jea....boleh lah mengisi perut sehingga waktu berbuka nanti...

1 day, 2 day, 3 day, 4 day puase...mabeles.....hari-hari g bazar dengan hubby...hubby suke air tebu..so hampir hari-harilah minum air tebu...n aku lak cam bese..bile pose jea wajib makan agar tembikai..nyumnyum...n wajib ade........

MINUTE MAID TROPIKAL
(thanx hubby coz sokmo belikan air minute maid untuk i yea :D)

5 day puase..mencabar sungguh..sebab hari khamis malam jumaat tu kuo dating gilew2 dengan hubby, sampai umah kol 2 pagi....hasilnye...jengjengjeng..

DOP KEJUT SAHUR!!

alamak..gane nak wat..dengan dop mam vitamin, ubat n so on?debo doh...seharian pada hari kelima puase, melepek macam kain buruk..dop rok chetong wess....gilew ah..serik amo balik lewat oh....dop rok dop sahur....nyesal dop supper dengan hubby tadi..kononnyer jage body lah..(jage lah sangat kan)..namun masih dapat menyempurnakan puase dengan jayanya..alhamdulillah..

6 day puase, berbuka di rumah sedaranye...sesi taaruf lah secara kecil-kecilan...n sebab takde air lain dihidangkan,so aku minum air tebu yang dah lame aku tak minum n rasenye ENAK SEKALI DONG....best3~~

hari seterusnya puasa iaitu 7 dan 8 berbuka n bermalam di Teluk Ketapang pule... hari ke 7 puasa...sahur ok..tepat masanya..tapi bleh plak terkejut nak g kije kol 7.30 pagi..omaigoaatt....gilew ah..seb bek hubby nie speeder....sempat lah punch card before 8...nampaknyer kene cari jalan penyelesaian untuk bangun awal lah...due-due nie hantu tido dekpon..

hari puase ke-8....nak makan ape lak hari nie yea?? hurm~~~