click click


بسم الله الرحمن الرحيم
Ya Allah,
Jadikanlah anak kami anak yang soleh dan solehah ya Allah. Yang menyejukkan mata kami memandangnya ya Allah. Jadikanlah anak kami ahli syurga ya Allah. Dorongkanlah hati mereka untuk melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke syurga Mu ya Allah. Jauhkanlah hati mereka daripada melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke neraka Mu ya Allah. Tetapkan lah hati mereka untuk menunaikan solat. Janganlah Kau melalaikan mereka dengan perkara perkara yang tidak berfaedah ya Allah.

Ya Allah,
Kami tidak mampu untuk mengawasi anak anak kami setiap waktu ya Allah. Kami serahkan anak kami untuk berada dibawah penjagaan Mu ketika mereka tidak bersama kami ya Allah. Gerakkanlah hati mereka untuk berada di tempat tempat yang Engkau redhai. Dan jauhilah mereka daripada berada di tempat tempat yang Engkau murkai.

Ya Allah,
Perkenankanlah doa doa kami ini. Kami memohon kepada Mu kerana Engkaulah tuhan kami. Kami meminta kepada Mu kerana Engkaulah yang menciptakan kami. Kami merayu kepada Mu kerana Engkaulah yang Maha Mengkabulkan doa doa kami ini. Jika Engkau tidak memakbulkan doa kami ini, siapa lagi yang akan memakbulkannya. Jika Kau tidak mendengar doa kami ini, siapa lagi yang akan mendengarnya.
Bantulah kami ya Allah. Ya Rahman. Ya Rabbul Alamin.
......................... ..........................

Tuesday, December 31, 2013

last entry of 2013

assalamualikum wbt.. salam semua readers..

hari nie just nak tulis short entry.. well.. blog bersawang kate laki kite...
 for last entry.. nak recap balik ape dah berlaku sepanjang tahun..

hmm..well..

kije..
ok..tukar bos lain n pengurusan pon lain.. takde la kije berat sgt mcm dlu.. maybe sebab pregnant kan..
cuti sampai tahun depan sebab bersalin..

family..
alhamdulillah..selamat melahirkan baby cute miut.. nur azzahra adzira pada 8 oktober 2013..
life..nothing spesel.. just best sbb dapat cuti lame jage anak..
dapat g short vacation ke usj and putrajaya.. g tolong kak mindah barang.. she coming back to trg for good.. alhamdulillah.. ade orang jage mama kan..

anak-anak..
asim br baik demam.. demam nak bercakap kot..asik membebel jea nie..
dan azzahra lak dah selamat disunatkan on 29/12/2013 di klinik ummu ain.. dengar cam seriau.. tp ok la.. kejap je nanges.. same dgn abang asim jugak.. KUAT..
azzahra dah boleh meniarap.. hmm.. laju jugak la kalo dibandingkan dengan abg asim dlu.

nie entry awal tahun hari tu.. http://cik-iey.blogspot.com/2013/01/azam-2013.html.. amik petikan sket..

" n for azam 2013.. what i want to achieve are :


  • nak jadi isteri solehah yang dengar kate, yang tak melawan, yang jurruh untuk suami tercinta
  • nak capat semua impian yang kami telah angankan bersama:
    • menyediakan semua keperluan yang terbaik untuk anak kami, Asim
    • memiliki rumah sendiri
    • zero hutang
    • mengurus kewangan dengan lebih efisen
    • baby baru (girl maybe)
  • memasak sendiri untuk anak dan keluarga
  • dapat travel oversea (berangan)
  • dapat memiliki semua barang yang dihajati dengan duit sendiri "

so.. almost all la tercapai..
rumah dah sign kontrak.. cume blom dapat tahu lagi start buat bile.. 
zero hutang.. masih ke arah itu...
baby girl dah dapt..
menguruskan kewangan dengan lebih efisien.. telah apply sejak pindah duk umah sewa in June.. n masih menambahbaik lagi..
dah start masak sendiri..alhamdulillah..pon sejak duk umah sendiri..
oversea..blom lagi...
barang dengan duit sendiri.. ade la tambahan wardrobe sket kan.. ok la..mekap pon dah dibeli dengan duit sdri.. kire ok dan boleh ditambahbaik lagi...

ape lak azam tahun 2014?

  • nak hengpong baru.. hahaha... 
nie koya saje2..esok la sambung entry baru.. anak dah nanges.. nak nenen... tata

Thursday, October 17, 2013

introducing.. our second child and birth story


cerita bersalin..

Pada 5 Oktober 2013, saya ke lapangan terbang untuk ambil mak mertua yang baru tiba dari Kuala Lumpur. Sejak duk membuka bungkusan cenderahati yang dibawa balik dari Bandung,Indonesia perut bagi signal.. Rase macam tak selesa.. Rasa macam senggugut.. Memang pasti nie bukan contraction.. Tapi sebab nak memuaskan hati.. Pergi jugak la cek di klinik swasta.. Dr cakap jalan dah ada 3cm dan berpesan untuk ke hospital sekiranya sakit bertambah kuat.. Dek kerana terlalu menginginkan makan lamb chop.. Saya terus mengajak suami ke kedai makan.. Setelah pulang ke rumah,sakit bertambah namun tidak kuat.. Saya terus berehat ke rumah dan membuat keputusan untuk ke hospital keesokannya. 6 oktober 2013.. dengan berat hati meninggalkan anak sulung di rumah pengasuh, saya menyerahkan diri ke hospital.. Semenjak di hospital, saya hanya sakit sengugut sahaja.. Tiada sebarang prosedur dibuat.. Hanya pemeriksaan dari Dr sahaja. 7 oktober 2013..Setelah ditukarkan ke wad kelas dua, selepas dinasihati oleh Dr pakar, Dr mula membuat prosedur. Namanya ss(buka jln)..dapat la 4cm..8 oktober 2013..hari nie cek jln(ve) n ss lagi tak dpt hasil sbb baby kepala jauh lagi dari laluan... kite dah nebes gilew.. pastu tgh hr dalam kul 3 hujan.. Saya mohon doa untuk permudahkan kerana teringat pesan mama..katenye doa waktu hujan nie mustajab..pastu kite ke tandas sebab nak menunaikan solat zohor..kain pink lak takde atas tray..g la mintak kat kaunter...ade sorang kakak nie duk dalam tandas mintak tlg amik extra..so..kite jalan dari kaunter ke toilet (hujung ke hujung)..duk la sembang dengan kakak yang dalam toilet tu..masa sesi interview tu la..tetibe rasa air keluar..kite memang tengah berdiri depan pintu toilet sebab nak nak kencing..eh..tak leh kontrol2 eh air tu even dah kepit2 haaa...kua je kaler kuning mcm air kencing..kite dah konpius..akak tu ckp..setel la dlu tapi nampak mcm air ketuban... kite pon pegi la panggil JM..JM kate air ketuban..suh pergi periksa dan konfem dengan Dr kat kaunter depan..uih..masa jalan tu..kepit2 pon tak jalan la...keluar je air...lepas diperiksa..mmg btol air ketuban dah bocor sendiri..Dr cakap dgn SN membrane intact..masa nie,dilation masih 4 cm dan xsakit langsung..kite dah konfius..cmne nak teran kalo xsakit..tp dr ckp takpe..kite masuk LR..nnti dia masuk pitocin(induce air)..so..kul 4 duk LR..Dr dalam LR ganas..dia ss sampai goyang2 badan kite haa...tp kita bia jea..cek kul 5 cmtu masih lg 5cm..frust kan...ms tu husband dah ade..kite duk sembang2 suke2..kul 6 dr kate start masuk induce air..dr wat line sume nie...masuk la ubat air...sakit dia..mak aiii...tuhan je yg tahu..siyes lg sakit dari induce masuk ubat kat miss V n mmg xtertanggung .kite paut laki kite..nak ggt tgn..mcm2..suh dia azan..suh dia zkir...tp skt mmg kuat sgt.. pastu kite rs nak berak..misi cek jln..dah boleh teran tp dia xgtaw bape cm..kite pon teran..teran nafas pendek..sampai habis tenage..mase tu..mmg berserah jea..terserah la misi buat cmne pon..asal kua baby jea..vakum ke czer ke redho sbb mmg xde tenage langsung dah..kite dah frust dgn diri sdri...husband bg air zamzam setudung botol tu..lepas minum tu.. JM suh push lg...alhamdulillah...banyak kali percubaan dgn posisi mengiring n lastnyer...berjaya melahirkan anak secara normal,posisi baring tu...baby girl kite pon keluar..bersih jea....kite dah lege..JM duk jahit luka koyakan sendiri.. Masa baby skin to skin duk sembang2..skali ade plak KKM HQ turun audit..lame laaa kite duk sembang dgn JM..alhamdulillah..JM yang conduct saya bersalin tadi berpengalaman 12-13 tahun..full dilation memang terus teran..jahit sbb koyak sdri..mmg 5 stitches je jahit..katenyer 1st tear degree..kejap jea...fuhh..lege sgt...siyes la....tp anak kite keluar posisi melentang aka OP..sbb tu la mase lame nak push keluar sbb kedudukan tak cantik... 

Hari nie hari ke sembilan.. Anak kuning dan reading semakin naik.. Bagi sy,amalan memberikan anak makan or minum untuk turunkan kuning tidaklah saya sokong kerana tahap penghadaman mereka masih ringkas. Sy berikhtiar dengan memandikan ank sy dengan daun2 yang disarankan kenalan seperti daun belimbing buluh dan daun dukung anak. selain tu,sy juga kerap menyusukan anak saya.

abg long asim dengan adik azzahra

tq for reading.. feel free to drop comments ya

Wednesday, September 18, 2013

Bersediakah?

salam readers...  alhamdulillah masih lagi bertapak dan hidup di bumi Allah...
blog dah berdebu, bersawang... takde mood nak update... 
pelik sket perangai mengandung yang kedua nie..
n now im in third trimester dah... dah 38 weeks dah pon.. dah boleh beranak dah pon...
masalahnyer, am i ready for it??




my pregnancy progress.. i will summarize all of it...

berat : before pregnant = 65 kg, currently 70.2 kg.. ( i'm only gain 5.2 kg throughout this pregnancy)
bp normal : 110/70
HB cantik : 12-14
air ketuban : 9-11

awal-awal hari tu memang suspek GDM.. tak puas hati, mintak dgn Dr untuk minum balik and the result is NO GDM.. alhamdulillah.... tukar sticker di buku... tak perlu paksa beranak

tak bagitahu tarikh last menstrual date kat misi n Dr yang cek sebab ramai dah pesan macam tu n asim kan beranak lewat 9 hari.. so bagitahu tak ingat sebab BF asim n im pregnant this second child mase asim baru 5 bulan kot.. hehe.. rezeki... kan... so duenyer :

LMP : 28/9/2013
Scan : 7/10/2013

gap both date nie dalam 10 hari..ok la kan.. perhaps my baby will be born in between of that..
xmo induce dah... u noe wat.. induce boleh menyebabkan rahim pecah sebab dia paksa jalan terbuka..

saya kerap kali terbace.. Duedate is not expired date.. baby can survive can.. cume kite have to monitor la... and we shud not be treat as patient sebab kite tak sakit...kite nak deliver new baby...

and i hope takde epi juge untuk deliver yang nie sebab yang first baby dulu natural tear jea...
i hope ihope..n pray..hehe :D

for this pregnancy, e gune software im expecting..download kat play store... senang nak monitor sumer...

dan throughout this pregnancy nie, setiap kali g folo up kat klinik panel n scan.. mesti baby sonsang... breech..vertical..dll la..bukan kedudukan cantik...memang nebes jugak la... tapi alhamdulillah.. mase scan 36 minggu hari tu... baby dah pusing masuk laluan...

and guess what.. setelah 3 kali scan.. 2 tempat yang sama... we are expecting to receive baby girl...
alhamdulillah... tak sabar nak beranak... kalo btol dapat sepasang.... boleh la plan kan~~


sekarang pon tengah menggali ilmu natural planning..
kalo boleh tak mo amik yang makan, cucuk dll sbb sumer itu added generic hormon dalam badan kite di mana akan kacau our hormon circulation....pernah dengar kan, orang makan pil hormon naik badan... orang cucuk kene elergik.. maybe akan cari jalan untuk mengelakkan diri dari amik those thing...

bebaru ni jugak la pergi mengurut kat tok bidan untuk baiki kedudukan baby dan urat2 kite nie... baby dah masuk laluan.. kalo ikut rase tangan tok bidan, tak sampai 2 minggu beranak.. it means i will delier in 40 weeks..mintak2 no induce.... and i really can't wait untuk dapat servis urutan dari tok bidan aka tok sedare aku... best taw dia urut.... lepas tu rutin la.. mengurut, menyalai, mandi rempah, berbengkung...

my target : 55 kg.... (berjaya tak nie??)

rindu nak pakai baju lame..jeans2 sumer.. tshirt... dah 2 tahun pakai baju besar... frust~~
tp takpe..dapat anak yang kiut miut boleh hilangkan frust kegemukan itu..hehe

ape lagi tak siap ek? sejak duk umah sewe..nak siapkan tempat berpantang which is kat umah mama teluk ketapang..agak perlu curi masa jugak la untuk semua tu.. tambahan lak my husband duk sambung belajar.. n final exam is just around the corner... amo jugak nak nyusahkan dia.. tapi nak buat sdri tak mampu... asim boleh tolong ke agak2 ek? hehe...

barang-barang baby dah almost complete..
beg ke hospital dah ready sokmo dalam kete..
katil baby n katil mama je tak pasang lagi..hehe....

lege jugak la sebab kali berpantang time musim hujan.. so it won't be hot to wear swatern socks.. 'mase asim hari tu... Allah je yang tahu... panasssss.... haha... nak berbengkung pon, rimas...

untuk kali nie jugak, e amik set berpantang Jamu Mak Dara.. beli one whole set...
nak kurus punye pasal....
planning jugak nak amik Shaklee ESP... n baiki kulit muka sebab rase sangat kusam sekarang nie...
akan pakai balik produk SF Beauty yang dibeli mase before pregnant hari tu...

oh.. kakak sy panggil saya paranoia sebab sy takot nak pakai chemical di badan sepanajang mengandung..haha..ye la...sayang anak kot... sampaikan deodorant pon tak pakai hokeh.... sejak akhir-akhir nie je rase macam nak berlawa.. tapi mood sikit-sikit jea... takde la sampai make up, bling-bling bagai... hehe...

n tadi ade terbace jugak mommy blogger sharing pasal tantrum anak... ohh... sangat menduga jiwa...
tapi setakat nie tak mampu lagi nak memujuk sbb asim selalu tendang perut kitee...sakit wooo...
seb bek abi memainkan peranan..owiz.... amik anak, layan anak, tidokan anak, mandikan anak, siapkan anak... hehe... abi is my herooo.... auwww.. lebiu sayang.. tq for everything..

and nowaday, sy kerap tak boleh tido malam...grrrrr....
plus sakit pinggang... plus sakit miss v.... plus plus plus plus.....
sakit bergilir-gilir...
hope everything will gonna be just fine....



doakan saya dan baby selamat yea... 
dah ade rakan-rakan same due dah selamat deliver baby mereka....
hope there will be no epi, no induce n free drugs.. insyaAllah...
 
 _________________________________________________________________________________
tq for reading.. feel free to drops comments :D

Wednesday, August 21, 2013

Raya Kami 2013

hmm..tak terlewat lagi nak wish selamat hari raye kan..
hari nie baru raye yang ke 14... dah puase 6 ke semua nie?
e blom start pon lagi.. maklum le.. raye tahun nie ade open house lah..ade wedding la... plus ngandung lagi nie.. dah 8 bulan setengah...
kire macam menghitung hari dah kan... tapi syukur alhamdulillah...
dapat puase penuh tahun nie... dapat g teraweh walaupon tak penuh...
tapi raye tahun nie agak meriah la jugak..sebab raye dengan anak kan....

ok.. this is entry for raya.. so ade gambar la untuk theme kan... simpel je raye kite haaa...

 DAY 1

KEK BUAH UNTUK JULY BEDAY CELEBRATION

 DAY 2

 DAY 3

 
raya di kota bharu tahun nie :D

 DAY 4

 OUTDOOR @ PANTAI BATU BURUK

 muke budak tak sehat lepas raye.. asik muntah jea..

hari raya kelima kami dah kerja... amik cuti sehari jea hari ahad tu...
tp kije macam tak kije laaa...
then hari khamis dengan ahadnya amik cuti lagi..... banyak dugaan la raye nie.. haha

hmm.. duit raya asim blom masuk ke dalam bank lagi... tak sempat even cuti...
masuk ofis je... ngadap kuih raye... haha... gemuk laa kan...

g check up bebaru nie pon..alhamdulillah naik 1.2 kg.. lebih 200gm pon nak kecoh JM tu..haha...
kite dok kesah pon sbb berat kite baru naik dalam 3.7kg for 8 mo pregnancy.. cikit je kan..
mintak-mintak la nanti pantang dapat shred banyak.. rindu nak pakai baju lame...
mase tahu preggy yang nie..duk kire2 balik..reggy second baby nie mase asim baru 5 bulan...
tu yang badan gemmmm tak turun-turun tu... haha...
ade orang bleh share tips berpantang utnuk turun banyak tak? tapi dengan cara sihat la...
anak kite full BF mase kite cuti... nak masuk opis tu baru campo susu...
tapi sekarang nie, sejak ade susu sebab ngandung nie..makin sedap lak dia duk nyelak baju...
cari susu.. hadoiii anak.... dah la makin lasak skarang...

haaa..cerita raya...
  • anak nie kalo g raye umah orang, pantang la jumpe tangga... dia akan panjat naik atas..
  • then kalo nak langkah bendul..takde dah nak duduk tertib slow2..mesti nak langkah macam orang besar... macam kite nie.. pastu mula la jatuh.. jatuh terlentang ok.... mama lak tak leh nak rescue sebab berat nie bawak perut..
  • wat simple BBQ untuk family.. bakar ayam je sekor...
  • cukup adik-beradik 4 orang.... suke bile dapat kumpul ramai2.. rumah mama dah jadi nursery ani..haha...tp paham-paham je la bile ade budak kecik nie.. jerit sane..jerit sini.. standard la kan..
  •  mase open house umah mak sedare, tetibe rase sakit perut n baby kurang gerak for the whole day... terpaksa g ke Pusat Perubatan Intan untuk CTG.. alhamdulillah.. baby ok.. n scan for jantina.. so 2nd Dr. memang akui my baby is a GIRL... tQ Allah.... 
n until now.. saya masih dalam mood raya....
lambatnyer cuti bersalin... sy nak duk mah diam-diam...
nak lari dari STRESS....

ok..bai.. tq for reading sahabat :D



Monday, July 22, 2013

Kesah Baju Raye 1433H @ 2013

haha... terase nak menconteng gak lepas bace kat Mimi punye blog kan...

tahun lepas memang la tak sakan sebab dalam pantang lagi... tp husband ade beli la jubah selai untuk raye.... tQ hubby for that...

tahun nie.... E beraye takde la sakan sangat... maklum le.... tengah sarat..

dan tahun nie... sy sangat suke raye.. sebab?? raye ngan anak yang dah besar... YEAY.....
asim dah setahun... memang la dapat melaram kan.. tapi melaram takde la lip lap sangat..
maklum la... BOY.. mane nak ade baju fancy2 sangat...

actually... kami dah soping baju raye asim awal2 hari tu....

bermula dengan jualan barangan berjenama di Terengganu Trade Center (TTC) hari tu...
sempat la beli baju asim dengan baby lam perut skali..
baju asim memang beli saiz besar sket.. baju Disney... dengan seluar jeans Garfield...
harga memang extra murah la kalo berbanding dengan in store kan...

then, before puase lagi... kebetulan kedai Kiddy House tu ade offer membership card day...


so ade offer yang memang mabeles la....
sume baju time tu disponsor oleh Abi... YEAY!!
dapat jugak beli baju kemeja 2 helai... baju yang dijahit skali dengan sweater tu pon ade...
pon beli baju besar...

n guess what?? sekarang asim dah pakai baju saiz 18-24 taw... baju2 dah mengecik...
sian my son....

kelmarin... sebab cuti cucuk asim setahun... setel cek gg.. setel buka akaun asim di TH...

so, terpk nak cari la baju sket buat asim sebab baju dah x muat kan...
so, mula-mula memang g kiddy house dulu tapi takde offer...
beli puting botol asim jea....
then, nampak kat hock kee seng bandar ade pasang khemah kat luar tu kan.. saje ajak abi g jenguk...
nah amik.. skali terbeli sepasang baju asim, 2 helai seluar dan sehelai tshirt berkolar...
dan semua tu bawah RM100 taw...seluar baru RM18... ok sangat la kan...
asim cepat besar.... seluar baju boleh pakai kejap2 jea....
n guess what.. mase masuk dalam Hock Kee Seng bandar lak... saje la tengok sua jeans anak...
terbeliak mate mak uiii... RM 69.90... baru selai kot kalo beli...
botak kepala... huhu...
sekarang keadaan kewangan agak tenat... hopefully keadaan nie tak berpanjangan....
mama rase sangat bersalah sebab tak mampu nak sediakan barang asim macam dulu...huuuu
sori sayang.. T_T

so, banyaknyer baju... bile nak pakai nie?? Perancangannya.......

Hari Raya Pertama : Tema kelabu..
mama akan pakai jubah... abi pakai baju melayu.. same dengan asim...
yang nie memang beli kain sama kaler... 4M + 4M + 2M.. added lace mama 2.5M
memang cantik la kot raye pertama nie... huh... tak sabar...

Hari Raya Kedua : Tema Merah
mama masih pakai jubah .. abi n asim akan pakai jeans sama tshirt kolar belang merah....

Hari Raya Ketiga : Tema Hijau Turqoise
mama masih pakai jubah belang.. asim kemeja.. abi tshirt.. plus jeans

Hari Raya Keempat : Tema Pink
mama masih pakai jubah... asim n abi pakai t-shirt pink and jeans...

waaaaa...tengok... mama pakai baju jubah jea tahun nie.. sedih... T_T

tapi..tapi ..tapi...ade lagi baju resQ.. haha..
mama ade jahit baju peplum ungu.. design macam yang bawah sebab cadang senang nak nyusu kan..

 haha.... tak sedo diri kau faidza... ngandung2 pon nak berpeplum..
hahahaha... seb bek la spupu nak jahit lagi baju tu.. baju nie akan pakai dengan skirt hitam or seluar pallazo... tudung dah beli... abi belanje mase g ronda Syahbandar hari tu.... hehe

psss... dah g melawat Desa Muni Gong Kapas?


 besar...macam-macam ade.....

so, next entry will be Asim 1st Birthday Celebration.... insyaAllah..akan update nanti... :D

tQ for reading... feel free to drop comments...

Tuesday, July 9, 2013

Esok Puase??

esok puase dah weyyy... tak sabar se nak puase.. maklum la tahun lepas memang tak berbau langsung puase sebab dalam pantang mase beranakkan asim... tahun nie..alhamdulillah... sekarang sedang mengandung 28 minggu.. insyaAllah dapat berpuase penuh..

tadi duk tanye pakcik gugel...  tips kekal sehat sepanjang ramadhan untuk ibu hamil...
ade la jumpe 2 3 tips... menarik dan boleh dipraktik....
sebab mase ganti puase hari tu pon, buat perkara yang lebih kurang sama jugak...

- Jangan lupa selalu makan makanan berzat baik pada saat sahur atau berbuka puasa. Walau menu sederhana, yang penting mengandungi lima unsur zat lengkap seperti protein, lemak, karbohidrat, vitamin dan mineral
- Usahakan untuk mencegah dehidrasi tubuh dengan banyakkan meminum air putih pada malam hari. Hal ini penting dilakukan, kerana pada siang hari, aktiviti kita cenderung banyak mengeluarkan keringat baik di ruangan terbuka atau berhawa dingin

- Pada saat berbuka, mulakan dengan makanan atau minuman hangat dan manis seperti Milo, susu atau minuman manis lainnya. Tapi ingat, jangan mengambil minuman yang mengandungi soda, kerana dapat menimbulkan akibat buruk bagi perut anda

- Jangan minum air dingin atau ais. Biasakanlah berbuka dengan minuman yang hangat. Perut yang kosong kerap menjadi kembung, bila anda terus berbuka puasa dengan air dingin

- Kemudian berehatlah lebih kurang sejam sebelum menyantap hidangan berbuka. Tujuannya untuk memberikan keseimbangan terlebih dahulu terhadap sistem pencernaan kita. Ingat, jangan mengambil makanan berlebihan dan makanan yang mempunyai kandungan garam yang tinggi seperti telur dan ikan masin

- Berbuka puasa hendaknya dilakukan secara perlahan-lahan dan tidak terburu-buru agar perut tidak terkejut. Untuk meringankan kerja penghadaman, kunyah makanan dengan baik

- Supaya anda mampu menahan rasa lapar, perbanyakkanlah mengambil jenis makanan berserat yang banyak terdapat dalam sayur dan buah. Tubuh memerlukan waktu lebih lama untuk menghadamkan makanan yang banyak serat

- Selain memperbanyakkan makanan berserat dan berprotein, sebaiknya anda juga menyediakan jenis makanan yang mengandungi vitamin dan mineral serta makanan tambahan agar tubuh tetap segar-bugar sepanjang hari

- Vitamin yang penting diambil setiap hari adalah vitamin A, B dan C. Tetapi, kalau anda sudah makan buah berwarna kuning atau merah, sayur berwarna hijau tua dan kekacang, maka tidak perlu khuatir kekurangan vitamin tersebut.


sumber 

then, terjumpe jugak cadangan menu kat sini

Waktu Sahur:
(1) Makan nasi atau apa jua juadah sahur.
(2) Makanlah sekurang-kurangnya 3 biji kurma.
(3) Makan oats ATAU minum secawan horlicks + oats.

 **Resepi GenkiMomma : 3 sudu oats + satu sudu horlicks + satu sudu teh gula + secawan air suam.
(4) Vitamin - apa jua supplements yang anda sedang amalkan. Contohnya : spirulina.

Waktu Berbuka:
(1) Berbuka dengan juadah berbuka. Lebih afdal di dahului dengan kurma.
(2) Minum air soya panas.

Sebelum Tidur:
(1) Minum air suam sebanyak mungkin.
(2) Minum secawan Milo atau Horlicks panas atau barli suam.
(3) Vitamin - apa jua supplements yang anda sedang amalkan. Contohnya : spirulina.


(1)Credit to GenkiMomma
but right now..ape yang membimbangkan E adalah.. pregnancy kali nie, e tak naik berat...
check up bulan 4 naik 1kg, 5 bulan drop 800mg, 6 bulan naik 1kg, 7 bulan naik 500mg... 
total weight gain so far baru 1.7 kg...
memang underweight for 7 mo pregnant lady...
pak cik gugel said :
Ibu-ibu seperti di bawah disarankan agar tidak berpuasa
-Pening kepala, pengsan, lemah atau letih. Berehat selama setengah jam untuk kembali sihat dan jika tiada perubahan, hubungi doktor anda.

- Anda loya atau mula muntah.

- Terdapat perubahan ketara pada pergerakan bayi anda. Jika bayi anda tidak bergerak atau kurang menendang, amat penting untuk anda menghubungi doktor anda.

- Anda berasa sangat dahaga atau air kencing anda berwarna gelap dan berbau kuat. Ini adalah tanda-tanda penyahhidratan.

- Anda mengalami kesakitan seakan-akan sakin bersalin. Ini mungkin tanda kelahiran pramatang dan anda perlu hubungi doktor anda dengan segera.

- Berat badan anda tidak bertambah atau berat badan anda berkurangan.
Anda sakit kepala atau mengalami kesakitan lain atau demam.
tp alhamdulillah..perut membesar ok... hb ok... masih 12.4.. selera n alahan tak ok...
scan baby ok cume baby duk breech jea... ala.. no worries... awal lagi kate JM...
so, i'd given new appointment on 21 Julai nie... sekali dengan cucuk asim setahun....
harap2 berat ok.... mommy ok.. baby pon ok...
oh yaa... baby inside tummy sgt lasak... kalo dia gerak..memang nampak la wave tu...
asim suke sgt gigit tapi tak sempat n end up with gigit mama la.... sakit wooo...
asim dah ade 8 batang gg... minum susu kuat.. makan kuat... aiyoooo....
so, this year, plan to celebrate asim's beday with his twin girl... hehe...
celebrate time puase.. paham2 je la kan....
n pasal teraweh lak... hmmm.. ade anak kecik... cmne nak teraweh??
kat tempat kije nie ade dorg offer taska ramadhan.. tp untuk anak staf umo 2-6 tahun jea...
adoiii.. baru plan boleh berbahagia dgn ramadhan tahun nie.. hehe
n before terlupe.. semalam us celebrating our 2nd anniversary...
Mr. Hubby bawak g secret recipe... semalam mase dgr nak bawak g makan ikan siakap stim, selera dah membuak-buak dah tp takpe la..secret recipe pon ok... e share spagetti meat ball dengan asim...
suke tgk asim makan taw...
mane mama? mama tak larat nak bergambar.. muke macam ape ntah.. dengan tak larat lagi...
n semalam jugak ade mintak tolong SIL amik ice cream cake kat kedai berdekatan dengan rumah..
terase sgt nak makan..... tp sehingga sekarang, belum makan lagi la sebab semalam dah kenyang.
mane tak nyer.. habis meeting kul 1130 makan nasi lemak.. lunch makan nasi arab... tea break dengan keropok lekor goreng dengan air batu jagung... haaaaa...... malam lak wish to have something light tp spagetti was ok for me.... suke...
n for my husband...
happy 2nd anniversary.. so it will be 4 of us now... looking forward to more years ahead together...  life is unexpected and very challenging.. it is not important whether u r matured enough or not.. u r a dad now with huge responsibility.. it is all on u when to decide which way is better.. we never know what ahead but we have to try n be sure that everything will gonna be just fine... as usual.. n be yourself dear... u r bestest freind ever, u r my sweetest heart, u r my advisor, u r my comforter.. u r my everything... luv till jannah dear...


p/s : heee..korang perasan tak ade budak minah saleh kat belakang tu? suke dia posing same dgn asim..hehe

untuk rakan blogger.. selamat berpuasa... jom mantapkan ibadah kite.. :D








 

Wednesday, July 3, 2013

Vaksin MMR


Apa itu MMR?

"Vaksin MMR adalah campuran daripada tiga jenis virus yang dilemahkan yang disuntik untuk imunisasi melawan demam campak , beguk dan rubela . MMR umumnya diberikan kepada anak-anak yang berumur 1 tahun dengan dos penguat diberikan sebelum memasuki umur sekolah (sekitar umur 4 atau 5)" - sumber blog kak Fara Rahim.

Oleh sebab itulah Vaksinasi MMR @ lebih dikenali sebagai cucuk telur ni perlu diberikan kepada bayi seawal usia mereka setahun. Tapi tahukah peranan kita sebagai ibu-bapa sebelum bayi kita mengambil imunisasi ini?


Tujuan:
- Untuk mengelakkan akibat alahan yang teruk seperti kebiruan dan anak sukar bernafas.
- Boleh diberi kepada bayi seawal usia 8 - 10 bulan.
Ini adalah untuk "test" dulu samaada bayi kita mempunyai alahan pada telur ataupun tidak.

Arahan:
- Beri anak makan kuning telur (sepenuh masak) 1 sudu . 1-2 kali seminggu sebagai permulaan.
- Kalau ada alahan seperti kemerahan didalam mulut atau badan, stop dulu makan telur untuk seminggu.
- Teruskan makan kuning dan putih telur. Lebihkan dari masa ke semasa (seminggu 2-3 kali)
- Jika tiada alahan, baby kita sedia untuk menerima suntikan MMR tersebut.
- Jika simptom alahan berlarutan, sila berjumpa doktor untuk consultation
- sumber PPUM

asim turns to 1 years old  on this coming 19 Julai 2013. e kene study la sebab nanti nak cucuk asim MMR tapi masih blurr...

google said on effect & background pasal MMR Vaccine:

A vaccine, like any medicine, is capable of causing serious problems, such as severe allergic reactions.
The risk of MMR vaccine causing serious harm, or death, is extremely small.
Getting MMR vaccine is much safer than getting measles, mumps or rubella.
Most people who get MMR vaccine do not have any serious problems with it.
Mild Problems

  • Fever (up to 1 person out of 6)
  • Mild rash (about 1 person out of 20)
  • Swelling of glands in the cheeks or neck (about 1 person out of 75)
If these problems occur, it is usually within 7-12 days after the shot. They occur less often after the second dose.
Moderate Problems

  • Seizure (jerking or staring) caused by fever (about 1 out of 3,000 doses)
  • Temporary pain and stiffness in the joints, mostly in teenage or adult women (up to 1 out of 4)
  • Temporary low platelet count, which can cause a bleeding disorder (about 1 out of 30,000 doses)
Severe Problems (Very Rare)

  • Serious allergic reaction (less than 1 out of a million doses)
  • Several other severe problems have been reported after a child gets MMR vaccine, including:
    • Deafness
    • Long-term seizures, coma, or lowered consciousness
    • Permanent brain damage
    These are so rare that it is hard to tell whether they are caused by the vaccine.

ade mommies yang penah JAB anak dia? boleh share tak... nebes lak haaa

Tuesday, July 2, 2013

Product Review : Little Bean Sippy Cup

actually dah ajo asim pakai botol air macam2 jenis dah..
but when he start to sippp.. dia pon xsedo mende tu benonyer...
mama terus excited...
so..mama beli asim nie...
Little Bean Sippy Cup.. RM15.90 kat Kiddy House, Terengganu




asim sgt suke minum air masak.. before nie dia minum yang botol air mineral Shell yang tu..
bukan yang biase.. yang ade macam puting tu...

botol nie ken bagi sokmo.. kadang bile lame tak hisap, dia lupe cara nak gune...
aishhh..anak oo anak...

so, penting ke ajar anak botol2 bagai nie? tak cukup ke botol susu jea?
actually hari tu e ade terbace artikel from googled... tergoogle sebenarnya...
dia bagi tahu mengenai perkembangan bayi..
n sepatutunyer..by 1 year.. no more bottle...especially botol susu la...

luckily, BS asim pon ajar asim minum thru cup biase macam kite pakai tu... e pon ade beli gelas berstraw untuk asim..n this one will be use more to travel actually...

n im very glad sebab asim very love to this sippy cup..
sampai baring2 dgn sippy cup nie..konon macam minum susu..hehe
nakal jew....

so, tambahan lain untuk botol nie...
e suke sebab straw dia tu ade pelindung...
e lagi suke sebab straw dia ade 2 peringkat di mana makanan takkan masuk dalam botol air tu...
well..boleh imagine budak2 makan..n minum air... n makanan tu masuk dalam air.... jadi macam dah bercampur n nampak kotor n kene tukar air la kan...
not for this botol... straw dia tu membuatkan makanan takkan flow dalam straw n masuk dalam botol. no worries mommies...
then, straw dia pon lembut... asim nie suke geget... n silicon dia agak kenyal la sebab tak terjejas langsung straw tu... sama macam puting avent.... kalo puting yang biase tu, mesti dah bocor dah...

so, skrg..mama boleh share air dgn asim sbb tak bimbang dah makanan ade dalam tu kan..

so, mommies.. boleh la try botol nie...
murah tapi for me berbaloi...
tertengok gak Avent punyer tp tak leh nak rase dia punye straw.... sbb duk dalam plastik gitu...
so, pakai yang nie dulu la...

abi pon suke.... alhamdulillah...