click click


بسم الله الرحمن الرحيم
Ya Allah,
Jadikanlah anak kami anak yang soleh dan solehah ya Allah. Yang menyejukkan mata kami memandangnya ya Allah. Jadikanlah anak kami ahli syurga ya Allah. Dorongkanlah hati mereka untuk melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke syurga Mu ya Allah. Jauhkanlah hati mereka daripada melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke neraka Mu ya Allah. Tetapkan lah hati mereka untuk menunaikan solat. Janganlah Kau melalaikan mereka dengan perkara perkara yang tidak berfaedah ya Allah.

Ya Allah,
Kami tidak mampu untuk mengawasi anak anak kami setiap waktu ya Allah. Kami serahkan anak kami untuk berada dibawah penjagaan Mu ketika mereka tidak bersama kami ya Allah. Gerakkanlah hati mereka untuk berada di tempat tempat yang Engkau redhai. Dan jauhilah mereka daripada berada di tempat tempat yang Engkau murkai.

Ya Allah,
Perkenankanlah doa doa kami ini. Kami memohon kepada Mu kerana Engkaulah tuhan kami. Kami meminta kepada Mu kerana Engkaulah yang menciptakan kami. Kami merayu kepada Mu kerana Engkaulah yang Maha Mengkabulkan doa doa kami ini. Jika Engkau tidak memakbulkan doa kami ini, siapa lagi yang akan memakbulkannya. Jika Kau tidak mendengar doa kami ini, siapa lagi yang akan mendengarnya.
Bantulah kami ya Allah. Ya Rahman. Ya Rabbul Alamin.
......................... ..........................

Tuesday, May 28, 2013

majlis aqiqah asim



last week... ade buat majlis aqiqah for asim n rania..
rania tu anak sil.. baru lagi lahir tapi mase majlis nie SIL dah abis pantang 44 hari...


let the picta talks la...

kad jemputan yang dibikin sendiri

kambing yang akan disembelih

proses kambing

orang penting hari tu



model..hehe

alhamdulillah.. majlis berjalan lancar.....
asim pon ok.... mama pon ok.. abi pon ok....
hehe.....


Monday, May 27, 2013

KKST Monthly Checkup

check up bulan nie macam sedih sket la...
JM bising sebab berat turun... aku sdri pon terkejut la sebab berat turun...
husband sound sebab diet kot.. hampeh....
bukan dia tak tahu aku tengah ganti puase....
JM bagi mase sebulan untuk naikkan balik berat badan....
kalo tak, kene refer Dr...

ohh..pregnancy kali nie memang amat mencabar...
dari suspected GDM, GDM, nie lak masalah berat...

hb 12.4... ok la kan....
darah pon ok.. 100/60.. macam biase jea...
baby duk pada kedudukan 20 minggu....
heart beat sgt kuat dan laju... dengar through doppler.... JM pon terkejut.. hehe

n semalam duk borak-borak dengan husband...
dia kate tak terase la awak ngandung kali nie...
dengan perut kecik...
eh... 4 bulan je lagi awak nak beranak kan...
(hoho... dear husband.. please dont remind me..hahahahahaha)
lagi 5 bulan la,.....
tp btol gak la 4 bulan sebab due based on scan kan 7 october.... kalo ikut duedate 28 september....

n right now..seperti time asim dulu...
mencari tempat scan 3d...
my friend ade suggest kat jerteh....
n after googled ramai juge suggest medik bestari paka... tp appointment n scan pada waktu siang je..
hmmmm....

ade suggestion lain yang best2 tak? yang boleh walk in je ke...
bab appointment yang lemah nie...
maklum le...
husband dah jadi studeng skarang... kite jadi wiken housewife....

Thursday, May 23, 2013

Asim kurang sehat?

satu lagi cerita pending sebab mozila crashed..
tajuk saspeng je kan... memang saspeng pong...
asim naik bijik hampir setiap sudut badan dia..oh my...
merengek..menanges..amo susu..amo air masak..amo makan...
mati akal mama dan abi.... tak tahu nak wat gane dah...


g klinik Ramly. dr locum kat situ kate kene kudis buta...
kudis buta nie banyak jenis dia kate... yang nie jenis macam elergik to hama...
oh.. bile hatiku nie dengar kene kudis buta.. ape lagi..
terus cari solution la...
my mom suggest daun Semambu Keling aka Neems...
kebetulan kat umah ade daun nie...
aku g petik la..konon nak letak asim bagi alas tido..hmmm..nan ado... dia tarik2 je daun nie...
akhirnya, abinya mandikan dia dalam besen setelah diramas daun nie dalam bekas tu..

tengok asim buat muke..kalo tak excited je time mandi....
tak cuikup dgn nie.. aku mandikan dia dengan sabun nie...

 sebab pakai sabun nie...
anak kakak aku memang elergik.. she's the one who started to use this shower creme...
then aku n mama pon pakai same...

hasilnya....
dalam masa 3 hari, alhamdulillah surut semua bijik2 halus..yang tinggal yang kaso2 pon kupingan je..
alhamdulillah...
tapi hari ahad tu, aku amik cuti.. nak monitor lagi progress asim...
so far..alhamdulillah.. dia ok.. getting much better..
so, hari isnin tu aku bekerja dengan hati yang tenang~~

Wednesday, May 22, 2013

Spageti For Asim n Mama.. Mother's Days Special

huhu..mencoret lagi sekali selepas mozilla firefox crash..damn...
buat satu-satu entry la nampaknyer.. line pon macam....ermmm....
ok..entry nie pasal masak dulu k...


defrost minced meat

tumias minced meat

campur bawang putih

tukar periuk.. masukkan tomato puree

tambahkan tomato buah yang telah didadukan

asingkan makanan asim punyer
masukkan capsicum dgn button mushroom
sediak dihidangkan...(abaikan pinggan yang comot sebab nie dah 2nd round)








Sabun pencuci mana pilihan anda?

hi..salam.. setelah sekian lame merajuk dengan blogspot sbb takleh nak publish post di mana post tersebut masih pending... maka hari nie sy nak wat post yang simpel..haha

sabun pencuci mana pilihan anda?

adakah ini?

atau dynamo?


susah jugak kan nak wat pilihan...
tapi tertarik dgn kate-kate MIL di mana MIL cakap berdasarkan pengalaman dia sdri..kalo pakai sabun debu, warna kain cepat luntur...hmm..make sense...
n selame kawen dgn hubby pon memang MIL pakai yang cecair jea...

so, i will choose cecair then...

tapi which one.. perlu ade yang economic..jimat...banyak...wangi...hehe...
banyak songeh kan...
so, hari tu SIL ade wat balik yang macam nie....

sabun dobi

try la amik sebotol letak lam kete..bau memang wangi yang amat sey...siyes.....
tp tak try lagi basuh baju sdri....sebab kat umah mama pakai sabun debu n DAIA...

refill rm5
 kalo nak cube, bleh gtaw sy.. nnti sy amik dgn MIL.. hehe...

tapi, sekarang masih lagi pk... sabun mane ekonomik lebih...hmmmm....

Thursday, May 2, 2013

Persiapan Perpindahan ke Rumah Sewa

hmmm....

setelah sekian lame merancang untuk duduk sendiri... akhirnya kami berusaha dan berjaya untuk mencari dan menjumpai sebuah teratak kecil untuk kediaman kami 3+1 beranak...teratak kecil itu terletak di sebelah  tempat kerja kami...

alhamdulillah.. tuan rumah tu rupanya sahabat kepada arwah bapa mertuaku.. so lepas Yoe(husband) kautim, dapat la less rm50.. so monthly rental is RM400.. tp kami perlu bayar deposit RM400 + RM150 ( api air)..

so, ape plan kami seterusnya?

1- perlu rancang perbelanjaan... duit sepak lain cerita....
2- perlu rancang pembelian peralatan untuk rumah kami
3- perlu rancang permbelian untuk masakan... (alamak..kene masak la plak nie)

e ade survey kat blog2... nie antara yang e jumpe...

sumber

1. Ruang Tamu

  • tikar/karpet
  • langsir/bidai
  • rak kasut
  • tv
  • rak tv
  • astro (perlu ke? haha!)
  • alas kaki... ke nama dia pengesat kaki?
  • meja kopi (at least)
  • bunga! (bagi cantikkan sikit ruang)
  • frame Allah, Muhammad, atau ayat-ayat Quran
  • bangku comel-comel (sebab belum mampu beli set sofa kan)
2. Master Bedroom
  • katil
  • tilam & bantal
  • almari
  • meja solek
  • penyangkut baju
  • penyangkut tudung
  • penyidai sejadah & telekung
  • cadar
  • comforter
3. Dapur
  • dapur gas
  • tong gas
  • peti sejuk - DONE!
  • set pinggan mangkuk
  • set cawan gelas jug
  • set pisau - DONE!
  • set kuali
  • set periuk belanga
  • periuk nasi
  • termos/water heater
  • set balang besar & kecil
  • tupperware
  • set pencuci pinggan mangkuk
  • lesung batu - DONE!
  • set sudip - DONE! & peralatan masak
  • microwave
  • blender
  • kain pengelap
  • sudu garfu
4. Bilik Air
  • set mandian
  • set detergen & pencuci bilik air
  • baldi & gayung
  • set rak utk bilik air
5. Laundry
  • penyidai
  • bakul laundry
  • sabun cuci
  • hanger & penyepit baju
  • mesin basuh - DONE!
6. Lain-lain
  • penyapu
  • mop
  • penyodok sampah
  • plastik sampah
  • pencuci lantai
  • bulu ayam
  • extension plug
oh...perlu diedit sedikit nie sebab banyak keperluan kami banyak dapat hadiah mase kawen n barangan yang pernah beli semasa duk umah mama... so e dah ade sedikit list la untuk GUIDELINE diri...




seb bek trg nie ade kedai semua barang RM2.. boleh la jimat2 nak beli bekas2 kosong nak buh blended onion dll...


pastu.. 
e ade jumpe lak yang untuk pembelian barang dapur



so..ape lagi yep yang tertinggal?

btw.. tuan rumah akan tinggalkan untuk kami peti, mesin basuh semi auto, dapur, dgn tong gas..
barang-barang nie dah ade pon kat dalam rumah tu mase penyewa lama dulu aka student duduk..

tadi mase anto asim ke rumah pengasuh, nampak dah barang-barang dalam rumah tu dikeluarkan dan iklan nombor fon dah takde... suke sangat kami...

btw, kami akan masuk umah sewa bulan JUN nanti... oh mase tu kandungan sy pon 6 bulan...hehe....

oh..bercakap pasal memasak.. sy sangat nebes bab masak.. bukan tak reti tp tak yakin sebab yoe macam agak cerewet tang makan.. dia nak rase masak tu macam mak dia punya masakan.. oh my...
hari tu dah berdiskusi la dengan dia.. bincang-bincang bab makan nie... pastu sy cadangkan pada dia untuk belikan saya buku nie :

RM39.90 di kedai-kedai buku

refer or tak..citer nombor 2... yang penting ade dulu..hahahaha
e bukan tak pandai masak k.. masak untuk diri sdri takpe la... nak masak untuk suami...sangat tak yakin laa...

pastu e memang kene manage time dengan btol.. yoe ade cadangkan untuk basuh baju every 3 days tp e cnampak keberkesanan dia di mana akhirnya kami kene bayar kos letrik tinggi.. so e akan jadi super working mama... haaaa.. tak duk sdri tak tahu merase kan.. kene duk sdri baru tahu.. btol dop?

haaa... btw.. start tahun nie dan 4 tahun mendatang..kami perlu jimat cermat.. yoe dapat sambung belajar... so kelas dia every wiken.. seb bek dia pakat dengan kawan dia.. so jimat bahagian minyak sket.. belajar pon kat Dungun je.. tak jauh la dari KT.. dalam sejam gitu je... bile sebut jimat nie.. semua mende la kene jimat termasuk travelling n shopping... e tak fkir pasal e dah.. skrg pk pasal anak jee... harap2 segala kelengkapan asim nie bertahan dan berfungsi sehingga mane tempoh penjimatan kami... tp no worries..every year ade kenaikan gaji... so takde la terase tersepit sangat.. mungkin pada peringkat awal nie, kami akan merase pahit manis kehidupan sdri... tp saya percaya.. sy dan suami dapat harungi bersama....

n..beday yoe will be in JUNE.. sebab kami dah duk sdri kan.. sy dah suh yoe pk spesel dish yang dia nak makan.. so boleh la prepare..cari resipi..test masak untuk diri sdri dulu.... kalo lulus baru bleh bagi dia makan kan..hehe....

so..itu saje la celotehnye hari nie.. hari nie hari khamis.... sangat malas nak bekerja sebab semalam cuti 1 Mei... rase nak sambung cuti tapi sayang lak cutinyer... bile datang kije malas lak..hehe..

ok frens... tQ for reading...
feel free to drops comments yaa..
xoxo
hahahaha