click click


بسم الله الرحمن الرحيم
Ya Allah,
Jadikanlah anak kami anak yang soleh dan solehah ya Allah. Yang menyejukkan mata kami memandangnya ya Allah. Jadikanlah anak kami ahli syurga ya Allah. Dorongkanlah hati mereka untuk melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke syurga Mu ya Allah. Jauhkanlah hati mereka daripada melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke neraka Mu ya Allah. Tetapkan lah hati mereka untuk menunaikan solat. Janganlah Kau melalaikan mereka dengan perkara perkara yang tidak berfaedah ya Allah.

Ya Allah,
Kami tidak mampu untuk mengawasi anak anak kami setiap waktu ya Allah. Kami serahkan anak kami untuk berada dibawah penjagaan Mu ketika mereka tidak bersama kami ya Allah. Gerakkanlah hati mereka untuk berada di tempat tempat yang Engkau redhai. Dan jauhilah mereka daripada berada di tempat tempat yang Engkau murkai.

Ya Allah,
Perkenankanlah doa doa kami ini. Kami memohon kepada Mu kerana Engkaulah tuhan kami. Kami meminta kepada Mu kerana Engkaulah yang menciptakan kami. Kami merayu kepada Mu kerana Engkaulah yang Maha Mengkabulkan doa doa kami ini. Jika Engkau tidak memakbulkan doa kami ini, siapa lagi yang akan memakbulkannya. Jika Kau tidak mendengar doa kami ini, siapa lagi yang akan mendengarnya.
Bantulah kami ya Allah. Ya Rahman. Ya Rabbul Alamin.
......................... ..........................

Wednesday, July 25, 2012

Pengalaman Menyusu

setelah 9 bulan 19 hari membawa kandungan ke sana ke mari, akhirnya penantian saya dan suami tidak sia-sia setelah kami dikurniakan seorang anak lelaki yang comel lotte... benar kate orang, nak melahirkan anak nie memang bertarung nyawa sebab apa-apa sakit yang pernah kita rasai takkan dapat nak bandingkan sakit yang dirasai saat melahirkan anak...

ade orang kate, sakit nak beranak macam sakit nak membuang,perut memulas-mulas..
ade orang kate, sakit nak beranak nie macam sakit sengugut...
ade orang kate, sakit nak beranak nie tak sakit pon..rase gitu-gitu jea..

hurm..sebenarnya sakit bergantung kepada individu tersendiri..even kalo kite kene pisau, ade orang kate sakit n ade jugak orang kate tak sakit..right?

tapi, once kite dah dengar suare baby kite for the first time..time tu jugaklah segala kesakitan hilang...
saat nurse letakkan baby kite skin to skin...ya Allah terase kebesaran kuaseMu..

lepas pada skin to skin, lepas potong tali pusat, misi amik baby untuk dimandikan..
lepas die siap jahit, dr cek sumer skali.. misi akan bagi kite untuk nyusu baby...

rase kekok..of kos kekok..misi mae untuk tolong pelekapan..alhamdulillah..my baby dah pandai melekap sempurna....mase beri tu, cara mengiring.. memula memang menangis n of kos kene pujuk sket la baby kite nie.. tapi once dah melekap sempurna, dah ok la sebab milk dah flow dalam perut die kan.. n alhamdulillah jugak sebab Allah dah berikan saya susu seawal 5 bulan preggy lagi.. n memang saya dah tanamkan niat dalam hati untuk terus menyusukan anak saya sehingga 2 tahun..(amin~~)

saya ingat tak lama kite duk dalam labour room tu tapi disebabkan beberapa hal yang dr perlu setelkan termasuklah prosedur hospital, dari 8.35 pm melahirkan baby, pkul 1 lebih baru keluar dari labour room..

memula dr n  misi kate dah hantar baby ke wad tapi tak lagi rupanya... so, misi sekali lagi beri baby untuk menyusu.. n of kos sekali lagi baby menangis n misi tolong untuk penyusuan..

malu ke nak menyusu? tak pandai kene belajar kan? tanamkan niat yang betol. insyaAllah, saya percaya segala urusan kita akan dipermudahkan..

masuk ke wad..hari pertama dan kedua, alhamdulillah..baby dah pandai meyusu...

 then, bile dah discharged..dah balik umah MIL..menyusu masih seperti biasa tapi disebabkan merasai kesakitan yang tak tertahan, kadang fail jugak nak menyusu.. MIL suruh hubby beli susu formula untuk beri baby minum..dalam hati saya dah menangis dah..apatah lagi melihat anak diberikan puting kosong at that time sebab die terlalu lapar n saya terlalu sakit..

but right after that, ape-apepon, saye sedar, saya perlu cekalkan badan..lawan sakit untuk anak..
n saya paksa juga diri saye menyusu anak...n saya minta hubby balik untuk amikkan pam susu..

susu saya ade..n memang betol.. skali pump dapat 2oz..ok la kan.. MIL still topup sket dengan air zamzam..
takpe.. air zamzam kan air terbaik di dunia.. saya percaya n tahu kebenaran tu..
tapi yang paling penting, no susu formula for my son...

hari nie hari ke-6 anak saya..saya pon berpantang hari ke-6.. susu masih meriah..ade stok 3 botol 2oz..kire ok la kan..cume saya harap n doa mintak anak saya tak nipple confius..cume kadang sekarang die tak sabar-sabar time nyusu sebab bile bagi botol kan susu terus keluar..kalo bagi miss B, kene slow-slow kan..
takpe..mama doakan yang terbaik untukmu wahai anak...

sehingga sekarang, saya masih full bf mu son n im proud of it...
kene mantapkan ilmu pengendalian susu perahan lagi..
how bout u mommies out there?let us share experience.. :D

Amalan Ibu Imam Shafie Saat Menyusukan Beliau


 sekadar peringatan untuk diri dan perkongsian ilmu

Amalan ibu Imam Shafie ketika menyusukan beliau :

1) Menyusukan beliau dalam keadaan berwudhu'

2) Membaca Surah Luqman ayat 16 ketika menyusukan di sebelah kanan.
(Luqman menasihati anaknya dengan berkata): "Wahai anak kesayanganku, sesungguhnya jika ada sesuatu perkara (yang baik atau yang buruk) sekali pun seberat biji sawi, serta ia tersembunyi di dalam batu besar atau di langit ataupun di bumi, sudah tetap akan dibawa oleh Allah (untuk dihakimi dan dibalasNya) kerana sesungguhnya Allah Maha Halus PengetahuanNya lagi Amat Meliputi akan segala yang tersembunyi."

3) Membaca Surah Luqman ayat 17 ketika menyusukan di sebelah kiri.
"Wahai anak kesayanganku, dirikanlah sembahyang, dan suruhlah berbuat kebaikan, serta laranglah daripada melakukan perbuatan yang mungkar, dan bersabarlah atas segala bala bencana yang menimpamu. Sesungguhnya yang demikian itu adalah dari perkara-perkara yang dikehendaki diambil berat melakukannya."

‎4) Membaca Surah Luqman ayat 18-20 atau zikir ketika bayi sendawa
"Dan janganlah engkau memalingkan mukamu (kerana memandang rendah) kepada manusia, dan janganlah engkau berjalan di bumi dengan berlagak sombong sesungguhnya Allah tidak suka kepada tiap-tiap orang yang sombong takbur, lagi membanggakan diri." 
"Dan sederhanakanlah langkahmu semasa berjalan, juga rendahkanlah suaramu (semasa berkata-kata), sesungguhnya seburuk-buruk suara ialah suara keldai". 
"Tidakkah kamu memperhatikan bahawa Allah telah memudahkan untuk kegunaan kamu apa yang ada di langit dan yang ada di bumi, dan telah melimpahkan kepada kamu nikmat-nikmatNya yang zahir dan yang batin? Dalam pada itu, ada di antara manusia orang yang membantah mengenai (sifat-sifat) Allah dengan tidak berdasarkan sebarang pengetahuan atau sebarang pertunjuk dan tidak juga berdasarkan mana-mana Kitab Allah yang menerangi kebenaran."

Pembentang : Ustazah Wan Sidah Wan Ismail
Tajuk Pembentangan Penyusuan Ibu : Kaedah dan Implikasi Hukum
Tempat : Dewan Jasmin, UiTm Dungun ;)

sumber

Tuesday, July 24, 2012

dah selamat dah

salam rerakan blogger..lame kan saye tak onlnine..hehe..kalo tak mahunyer update hari-hari..al maklum le..sejak beranak satu n cuti beranak nie, nak dapat pc susah sket..fb pon via mobile jea..skrang baby duk kelip-kelip sorang sorang, papanyer pergi terawih.orang len duk berehat..it's time for mama menulis..hehe..

ok.topik : pengalaman melahirkan yang mengerikan....(wakakakakak..gelak jahat..huuu)

 takdela mengerikan..tapi unforgetable moment ever.....

after post dated in 6 days, contraction every 15 mnit dirasai.. so, my hubby cadangkan kami refer ke GP ( general practitioner) di Klinik Ummu Ain untuk cek....cek punye cek, rupenyer jalan dah terbuka.. my GP wat SS untuk trigger jalan bagi terbuka sket...so dapat la dalam 3cm..n it comes with blood,fresh blood.. so my GP kate, g ke hospital la..show dah ade....

so, dengan berat hati...pada 16 Julai 2012 pkul 10.30 malam, kami bergerak dari rumah teluk ketapang ke Hospital Besar Sultanah Nur Zahiran (HSNZ)..sempat menemani suami makan di food court Batu Buruk sebelum cek in di HSNZ di tingkat 1 pada jam tepat 12.00 tengahmalam.. mase makan tu, sempat berjumpa dengan member2 mase matrik dulu..huuu

dah cek sumer di Tingkat 1 HSNZ, Dr amik keputusan untuk tahan wad...huu...dalam hati meronta-ronta taknak tapi have to jugak for baby sake.. dengan berat hati meninggalkan suami keseorangan,langkah lemah longlai saat melangkahh masuk wad 1EF...

17 Julai 2012-Day 1 at 1EF-currently 40 weeks 7 days

pagi, makan mandi tido.. Dr datang cek.. kakak yang masuk wad sekali semalam dah selamat melahirkan baby girl... lepas tunggu turn 2 kali, Dr panggil untuk cek.. Dr cek jalan masih 3cm..tanye pe plan Dr..takde pape selain SS..itu jea.. cube untuk request induce awal tapi ditolak... cube untuk discharge tapi tak dibernarkan..  otak dah jem sebab wad nie takde tv.. aktiviti mase masa terluang, tido.. n yang  paling tak tahan,petang tu dalam kul 5, curi2 keluar wad n g lepak minum air kelapa kat Batu Buruk dengan hubby..haha.... kul 6.30 petang, masuk balik di wad..tak lari taw.then misi datang inform dapat tukau wad 2A.. lepas mengemas barang dengan hubby, bergerak la kami ke wad 2A...

haa....result cek mase nie :
jalan masih 3 cm.. Dr HO wat SS tak sampai, so die main agak je jalan masih 3 cm..
contraction : NIL

18 Julai 2012-Day 2 at wad 2A-currently 40 weeks 8 days

macam biasa.. Dr cek jalan n wat ss..hari nie Dr laki..alamak..malu kan cek dengan Dr laki...mude laki pon..maklumle HO...hari nie ade tambahan aktiviti...pergi cucuk baby orang..wakakakaka...bukan cucuk jarum..saje pergi tengok, tego2 orang dalam wad..status TV..TV ade tapi tak terpasang..adoiii...plan nak melarikan tak menjadi kenyataan sebab MIL ade datang melawat... lagipon kawalan ketat dalam nie..haha so, dari pagi duk tido..mandi..makan...tido...dan tido..bosan gilew kot..... kul 6.30 pm again, dimaklumkan dapat tukar wad 1A.. so kene mengemas lagi la kan....lepas makan nasi yang tak berape nak sedap tu, terus tukar wad..

result mase cek :
jalan masih 3cm..Dr nie pon tak sampai untuk SS..huuu
contraction : NIL

19 Julai 2012 -Day 3 at Wad 1A n currently pregnancy at 40 weeks 9 Days

kakak duk bed sebelah nie SN kat HSNZ.. duk sembang2 gak dengan die...die diabetic pregnancy..tengah tunggu Dr plan untuk anak ke 4 dalam perut die tu la....yang 2 bed depan, dah selamat jadi ibu..tunggu discharged jea...

5.00 pagi : JM mae cek tekanan darah n suhu
7.00 pagi : JM mae kemaskan katil n bagi baju untuk disalin selepas mandi
8.00 pagi : Dr panggil untuk SS.. masih 3 cm.. yang bestnyer Dr nie sampai wat SS n she trigger some contraction there.. pastu die masukkan ubat induce 1 dose..
at this moment, mencuba semua jenis petua untuk buka jalan..
12.30 pm : hubby mae duk sembang-sembang... minum milo campur planta..
12.41 pm : starts to feel a lil bit of contraction every 15 minit...skali die mae, maaakk aiii..sakit pinggang wwooo..macam sengugut....sakit gilew...tapi perut tak memulas k...takde rase sakit perut pon..just mild senggugut..

contraction last until 3.30 pm.. sakit yang amat...  pastu panggil misi suh cek.. misi kate nanti Dr akan cek jalan... tunggu punye tunggu dah kul 4.30 pm... contraction became more stronger at this time.. aiyooo..Allah je yang tahu betapa sakitnyer... mase nie sempat lagi bangun, paksa diri untuk solat Asar...tapi sakit die..siyes tak tertahan dah.... g cek jalan dengan Dr n nurse masukkan ubat berak untuk kosongkan najis n ubat tu memang lawas btol la..skali picit jea..terus g tandas..tak dang2 terus jea keluar..haha

starting from that point, after solat Asar, the contraction semakin kerap dan kuat.. makan pon tak slera tapi memaksa diri jugak untuk habiskan sebiji kurma n air zamzam.. sampai la Maghrib tu... dengar orang cek in katil depan yang kosong tu sebab mommies yang dah deliver tu dah bleh keluar... sempat lagi menyuruh hubby solat dulu... hubby hulurkan kain untuk amik air sembahyang.. tapi mase tu, memang tak mampu dah nak solat.. tak leh nak tumpu perhatian terus... tak lama lepas tu, JM mae cek jalan kat katil jea....haaa...amik ko..skali cek jalan dah terbuka dalam 4 to 5 cm..
maka kelam kabutlah mereka bile dorg dengar e kate e nk meneran jea haa.... terus dorg amikkan stretcher n pindahkan saye ke Dewan Bersalin... mase tu pukul 7.50 pm..

saye masuk ke Dewan Bersalin sorang-sorang...siyes..sangat sedih mase tu..dah la skit..sorang-sorang plak..hubby lak tak leh masuk...sakit mase nie memang makin kerap...

Dr cek jalan...pecahkan air ketuban..mase tu 6-7 cm..saye cakap sakit nak meneran..Dr laki tu kate, teran la kalo nak teran.. SN lak kate jangan sebab jalan tak full lagi.. sakit makin kerap,makin sakit..tuala air semayang dah tak tahu ke mane...tudung pon dah terbang ntah ke mane.... lepas tu, saya panggil je misi yang melintas mase tu..kalo tak silap saye nama die Kak Pah(terdengar orang panggil je k)..saye cakap kat die, saye sakit nak meneran dah nie..tak leh nak tahan dah..rase sangat2 nak meneran.. die pon pakai glove n cek jalan... haaa..amik ko..jalan dah full... maka sekali lagi mereka kelam kabut kerana baby dah nak keluar..dah nampak kepala baby at that time...

dalam hati..geram sangat sebab rase diri tak dipercayai n bleh tak..mase tu hubby saye duk kat luar lagi..saye kate kat Dr..saye tak nak push..saye nak hubby saye...tapi sebab baby nie dah tak tertahan-tahan, die yang push diri die untuk keluar... misi yang duk kat depan nie, masih beruniform..tak sempat nak pakai baju biru tu pon... hubby kate mase die masuk, die nampak kepala baby dah keluar sket tapi disebabkan saye tak tercuri nafas time tu..kepala baby masuk dalam semula...mase tu dah 2x push...

dengan kuasa Allah, dengan hubby kat sisi, sekali lagi push tu...baby dah keluar dan yang peritnya sket, baby keluar terlalu laju sehinggakan keluar terus skali dengan bahu... misi kate seb bek tak terbelit tali pusat... percaya atau tak, dorg tak sempat nak buat episotomy pon...haaaa.....tapi disebabkan oleh no epi, there will be more stitches to be received la... must expect that in mind....

lepas baby kuar, dengarlah tangisan pertama anak mama nie.. IT'S A BOY... direct skin to skin..mase nie tak mandikan baby lagi taw..fresh from oven...biru2 sket kulitnyer time nie..lepas tu dorg amik..potong tali pusat...mandikan..hubby kiss saye..ya Allah..time tu rase besar sangat kuasa Die.. n memang terus salute dengan mommies yang bleh melahirkan anak mereka....terus rase sayang sangat-sangat dengan MAMA n MIL.. siyes..Allah je tahu perasaan mase tu... right after delivery, all pain gone just like that..

lepas beranak, Dr keluarkan darah kotor... darah keluar tak berenti-renti... dorg tak tahu nak cari punca.. n the kondition of miss v..unexplained sebab ramai staf yang datang dengan muka yang terkejut..mahu je mintak cermin n tengok rupe miss v mase tu tapi of kos tak dapat la kan... SN salma yang wat jahitan selama 1 jam... Dr datang cek luke yang menyebabkan darah keluar tak berhenti tu.. misi kate servic koyak n have to stitch kat Dewan BEdah...bile Dr Pakar tengok die just simbah ubat kuning inside there n no stictches have to be make n they dont write about this in their report...dont noe y.. haaa..hebatkan Dr spital gomen..

mase nie badan dah kesejukkan,terketar-ketar... hubby, mil, sil dah menunggu kat luar... misi mae serahkan baby unutk menyusu..alhamdulillah..susu dah ade so bleh la nyusu baby mase nie...my baby pandai cari point untuk melekap dengan sempurna..so alhamdulilah sempat la menyusukan die...

so, bayang kan.. 8.35 melahirkan baby..pukul 1.00 am baru masuk wad 1A semula... lame kan? padahal tunggu procedure jea...n jangan bimbang.kite diberikan air milo lepas melahirkan tu..hehe..sedapp~~

lepas masuk wad tu, MIL SIL amik gmbar baby sumer..n hubby temankan saye pai pukul 330 pagi..tu pon balik selepas guard datang suh keluar...rase macam diri tak dihormati mase tu sebab dah le gad laki, kite tengah nyusu...die men selak2 jea tirai tu untuk tengok..sedangkan hubby ade je depan die.geram btol....

ok..so. 20 Julai 2012

5.00 pagi JM mae cek suhu... suhu saya 38.2 degree.. so demam.. disebabkan oleh demam, tak leh discharged lagi sebab memang syarat kene dimonitor 24 hours.. baby staying with me all the time...

21 Julai 2012

5.00 pagi JM cek suhu dah tak demam
8.00 pagi Dr cek release untuk discharged
10.00 pagi Dr cek luka n proses untuk discharged
3.00 petang balik umah pulau rusa

22 Julai 2012

masih di Pulau Rusa
petang dah balik ke Teluk Ketapang
malam dah start tungku n urut badan.. n bermulalah pantang saye di rumah.. :D

last but not least.. nie baby saye...name masih dalam proses pemilihan..

Muhammad Asim Alif bin Mohd Khairul Azmi ( cadangan )
DOB : 19 Julai 2012 at 8.35 pm
Berat : 2.98 kg
Panjang : 46 cm

Thursday, July 5, 2012

Dasar pemalas

hari ahad checkup..ade contraction dari pagi selang 30 minit n pai ke petang tu selang 15 minit.. terus g ke klinik kesihatan dengan advice c.ta.. tapi hampa..takde bukaan pon lagi..misi kate, biasala..anak sulung..banyak main sket...

so start isnin n selasa..e amik cuti..sebab pinggang sakit amat sangat..nak duduk n berdiri lame memang dok leh...kene baring jea..n lebih malang lagi..on monday, tetibe je kene cirit birit.. 7 kali berulang g toilet kot.. seb bek cuti time tu... kalo duk kat opis.. mahunyer nanges kalo duk berulang g toilet yang jarak dalam 100m tu... haiyo.....so..disebabkan oleh cirit birit tu, g lah jumpe dengan dr ana... g cek tapi alhamdulillah.. sebab sakit perut memulas je, plus keluar buangan..dr kire bukan simptom-simptom nak beranak lagi..asalkan baby masih bergerak cukup 10 kali sehari, it should be no problem yaaa...

fuhh..lege~~

hari rabu pergi opis..konon nak setelkan kije yang mane ade la..hurm.. ye mari wat dok rok plok doh...so, hari nie  hari khamis.. amik cuti lagi...

ekceli....bukan pemalas sangat pong..cume badan tak larat dah nie nak naik turun tangga..
perut pon dah memboyot..bangun pagi takdi bleh plak rase macam perut kosong without baby..ringan semacam je rase..haha

hari nie duk berehat kat umah..banyak lendiran, cairan keluar..masih sakit pinggang... n mr hubby duk bimbang.. asal tepon je tanye sakit perut nak branak ke.. n yes.. today masih membuang dengan hasil yang memberangsangkan...cume takde la berulang kerap sangat ke toiletnyer..

so..until i write again.. now in 39 weeks..masih gagah berjalan ke sana ke mari plus dengan sakit2 yang dinyatakan..ye la..kalo tak temankan hubby g jejalan, sape lagi nak temankan die kan..hehe...
(alasan)