click click


بسم الله الرحمن الرحيم
Ya Allah,
Jadikanlah anak kami anak yang soleh dan solehah ya Allah. Yang menyejukkan mata kami memandangnya ya Allah. Jadikanlah anak kami ahli syurga ya Allah. Dorongkanlah hati mereka untuk melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke syurga Mu ya Allah. Jauhkanlah hati mereka daripada melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke neraka Mu ya Allah. Tetapkan lah hati mereka untuk menunaikan solat. Janganlah Kau melalaikan mereka dengan perkara perkara yang tidak berfaedah ya Allah.

Ya Allah,
Kami tidak mampu untuk mengawasi anak anak kami setiap waktu ya Allah. Kami serahkan anak kami untuk berada dibawah penjagaan Mu ketika mereka tidak bersama kami ya Allah. Gerakkanlah hati mereka untuk berada di tempat tempat yang Engkau redhai. Dan jauhilah mereka daripada berada di tempat tempat yang Engkau murkai.

Ya Allah,
Perkenankanlah doa doa kami ini. Kami memohon kepada Mu kerana Engkaulah tuhan kami. Kami meminta kepada Mu kerana Engkaulah yang menciptakan kami. Kami merayu kepada Mu kerana Engkaulah yang Maha Mengkabulkan doa doa kami ini. Jika Engkau tidak memakbulkan doa kami ini, siapa lagi yang akan memakbulkannya. Jika Kau tidak mendengar doa kami ini, siapa lagi yang akan mendengarnya.
Bantulah kami ya Allah. Ya Rahman. Ya Rabbul Alamin.
......................... ..........................

Monday, November 26, 2012

Preparation for Asim First Solid Food

Salam semua.. lame tak blogging kan... setelah bz dengan outstation.. hari nie baru berkesempatan sket la..


hari nie, nak citer pasal preparation fo Asim First Solid Food.. haaa.. excited plek je mama nie kan.. anak baru masuk 4 bulan lebih dah sedia macam-macam.. sebab ape perlu excited dan prepare macam-macam yep? well.. for me.. ilmu perlu cari... ilmu solid food untuk asim of kos perlu ditimba ilmu yang banyak before start to feed him with solid foods kan.. maklumla.. sejak bersahabat dengan baby center nie, banyak juga info yang dapat.. selain dari baby center, e pon ade join group solid food for baby kat FB :


https://www.facebook.com/groups/solidforbaby/

banyak ilmu pasal solid food dan sharing kajian yang telah dibuat.. dan banyak info yang membuka mata khususnya.. well.. tak mudah untuk jaga baby taw.. even nak bagi makan pon.. perlu start bile baby 6 bulan...  6 BULAN ok.. memang ade kate 4 bulan tp for some babies, we have to take note, they might have allergies.. so prevention is better than cure right.. to play safe, 6-8 months is just nice time to start solid food for Asim.. dan nak start makan bukan main taram je.. bukan semua makanan baby bleh makan taw... so i might follow this table after asim 6 months :






so.. ilmu dah ade sket2 namun bagi e, masih tak cukup.... perlu lagi mencari resepi dan peralatan yang bersesuaian untuk self-prepare food for my baby...owww.... (rindu Asim tetiba..huhu)..



ok... sambung citer... antara peralatan yang telah e sediakan so far :

 bottle with spoon feeder
supaya tak comot ye bile suapkan makanan nanti


 Baby Food maker Set
hadiah baby from kak cik 
(mak sedare E.. jadi nenek sedare la ye..haha..sian..awal2 dapat title nenek..padahal muda remaja lagi..ahakx)

 Bumbo Seat without tray
dah start pakai since Asim seems ready to be seated but still tak biarkan lama sebab macam tak cukup matang lagi kan umo die untuk duduk

 
 Baby Bibs from IKEA
dah beli sebijik macam nie laa..haha... dah start pakai mase asim kuat muak hari tu

 Magic Bullet Food Prossessor
pakat beli dengan geng2 hari tu.. dapat murah la sket... 
sekarang dah tak dapat harga yang sama dengan supplier tapi masih dapat 50% less.. 
pm sy untuk order k :D


baby plate, fork, spoon and cup
hadiah dari student.. tQ

 Silicon Ice Tray from DAISO
ade beli 2 hari tu.. yang bentuk star dengan bentuk love

 buku resipi softcopy

little bean warmer and steamer
to keep food warm and perhaps can use steamer to steam food ( boleh ke?huhu)

tu baru barangan yang dah ade.. sekarang dalam melengkapkan lagi peralatan untuk baby...
i wish i have these thing oso :

 nie set Kidsme Food Feeder.. 
die ade pemotong makanan, pengepit makanan,bips dll

 nie cara pakai KidsMe food feeder
baby just isap makanan macam isap puting jew


ice cube tray with lid 2oz RM 33.90- RM 45.00
yang nie mahal sangat.. berangan je la kott.. nak invest pon macam tak worth..
ade terbace mommies kate die just beli ice cube tray dari giant with lid... baru rm3.90..huhu


FooGo Food Termos..
hari tu tak sempat nak saing beli.. so maybe akan cari juga nanti..
alternatif way if g jejalan kan..
or maybe i can use in little bean in car warmer juge..

Tupperware Steamer
alternatif if tak leh steam makanan dalam Little Bean Steamer
(of kos la tak bleh.. mane leh campur dengan botol kan)

habis bab peralatan.. ade lagi rasenyer tp tak mari mikir..haha...

dan ade juga sy terima hadiah dari MIL's fren nie.. die bagi 


setelah membuat kajian semua.. maybe i refuse to feed my baby with Cerelac sebab die mengandungi kandungan gulan yang tinggi..n owiz bear in mind.. BABY TAKLEH INTRO TO GARAM DAN GULA until 2 years old ok... REMEMBER THAT!!

dan nie pon peringatan untuk saya dan mommies juga dalam start baby food :

Key points to remember when making homemade baby food & introducing solid foods

ALWAYS consult your pediatrician prior to beginning any new food for your infant. Discuss making homemade baby food with your pediatrician and visit our Baby Solid Food Charts for information regarding what foods to introduce to baby and when. You may also wish to visit the World Health Organization, the American Academy of Pediatrics, Health Canada, Health Insite - Australia and the Department of Public Health (U.K.) to learn more about baby food and infant feeding. 

__________________________________________________________________________________
THINK about following the 4 day wait rule when introducing a new food to baby - offer your baby the same new food for 4 days to test for allergies to that food. This applies even when you are making homemade baby food. Never introduce more than 1 new food at a time when first beginning solid foods.

Contoh Jadual Pemakanan Using 4 day Rule

"Peraturan Tunggu 4 Hari" adalah satu cara yang benar-benar mudah untuk memeriksa tindak balas sistem pencernaan bayi terhadap pengenalan kepada makanan baru seperti sensitiviti makanan atau alahan makanan.

Ingatlah bahawa makanan juga boleh menyebabkan masalah pencernaan seperti sakit perut, kembung dan sembelit. Cara mengamalkannya ialah memperkenalkan makanan baru, satu makanan pada satu masa dan berturut-turut selama 4 hari. Sebagai contoh, bayi diperkenalkan kepada avocado pada hari Isnin dan kemudian menunggu sehingga Khamis ini untuk diperkenalkan kepada makanan lain - contohnya apple. Maka pada hari Jumaat bayi boleh mencuba apple.


Apabila anda memperkenalkan makanan baru sepanjang beberapa hari, anda lebih berupaya untuk menentukan dengan tepat tindak balas sistem pencernaan bayi terhadap makanan tersebut. Ia adalah penting untuk mengikuti perintah "tunggu empat hari" apabila memperkenalkan bayi anda untuk makanan pepejal yang baru, terutamanya diperingkat awal. Ianya PALING PENTING jika anda dan / atau ahli keluarga anda mempunyai sejarah alergi makanan.


Selepas empat hari menunggu dan memperkenalkan makanan baru pada satu-satu masa juga akan membolehkan anda dengan mudah memulakan "diet pengingkiran" jika berlaku sebarang reaksi . Jika anda mengesyaki bayi anda mempunyai tindak balas kepada makanan baru, anda akan BERUPAYA MENENTUKAN makanan yang menjadi penyebabnya.



4 days pertama : 1 type of fruit (contoh apple)
5-8th day : apple (apple sauce) + bubur beras 0
9-12th day : 1 type of new fruit (contoh pear) with bubur beras 0 atau oatmeal
13day : apple sauce + pear puri + bubur beras 0 (i call this "waktu rehat" hehe)
14th day : apple sauce + pear puri + oatmeal (i call this "waktu rehat" also)
15-19th day: 1 type of new fruit (banana) + bubur beras 0 atau oatmeal
20th day : banana puri + apple sauce + bubur beras 0 atau oatmeal
21th day : banana puri + pear puri + bubur beras 0 atau oatmeal
22-25th day : 1 type of vege (contoh peas) + bubur beras 0 atau oatmeal26th day : combo apple sauce + peas puri + oatmeal ("waktu rehat")
27th day : combo apple sauce + peas puri + bubur 0 ("waktu rehat")
28-31th day : 1 type of new vege (contoh carrot) + bubur beras 0 atau oatmeal


dan seterusnya - means dalam 1st month 1 manage to intro
2 jenis grains
at least 2 jenis new fruit and 2 new vege


*pear or apple or banana & peas or carrots tu tak semestinya choose yang itu...ada banyak choices boleh check kat
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2274236825280&set=oa.155698364511658&type=1
__________________________________________________________________________________
ALWAYS use clean hands, clean cooking utensils, preparation surface(s), pots/pans etc when making and and preparing homemade baby food. Cleanliness and Food Safety is a MUST when making homemade baby food. 

And Finally All babies are different and will not like/tolerate the same foods or food textures. Do Not Despair. You should be willing to experiment with baby solid food for your baby. Offer your baby different foods, use different ways of preparing those baby foods and be willing to have a huge store of patience.


dan di sini juge.. e nak share satu citer :

bebaru nie sy share masalah dengan mak sedara tau..masalah bab makan nie la..then die bukak citer..kawan opis nie..nurse..duk bertekak dengan mak mertua gak la bab2 makan nie haa...skali mase die pegi keje..mak mertua die suap baby makan nestum..bukan sekali tapi 3 kali taw..kali pertama dah macam tercekik..tp mak mertua die tepuk2 blakang pastu lege..kali kedua ok jea.. so mak mertua die macam ok la..skali..kali ketiga..dah tercekik sampai niru muka2..bawak pegi spital..then kene opererate sbb usus tersumbat..haaaa.....berita nie masuk paper...tp tak dinyatakan la maknye nurse....terus sy pakai modal nie haa skarang..lagi pon, mak sedare pon pesa..our child is our child...not theirs...tu cucu jea ok..kalo sakit esok2.. sape yang akan jage kalo bukan kite..mintak khidmat nasihat ok la tp jangan sampai memaksa2 kalo dah mende tu terang2 nampak keburukan die..perut baby kecik lagi....dr zaman dulu tak buat kajian...dr skarang dah ramai..dengan saintis yang bagai cendawan tumbuhnya..so take note ye momies..


mommies.. please stay firm for our precious son or daughter.. owiz remember... kite mengandung bukan men susah..bawak anak ke sana ke mari....jangan ingat nak besarkan anak nie senang jea.. untuk semua keadaan, memang kite kene selalu ingat... PREVENTION IS BETTER THAN CURE..

n selalu lah cari ilmu.. hatta sebijik apple pon bleh membawa perbezaan yang banyak tau.. sebab :




The Best Apples for Baby Food

“The best apples for making baby food are those that are naturally sweet – this, of course, avoids the need for extra sweeteners in your recipes.

Some of the sweetest apples are:-

  • Red Delicious
  • Golden Delicious
  • Braeburn
  • Honeycrisp
  • Gala
  • Empire (great for applesauce as it tends to go a lovely shade of pink!)


Apples that are more tart in flavour – and that you may wish to avoid in the early stages – include
  • Granny Smith (yang hijau tu, NO NO NO ok)
  • Pippin
  • McIntosh
  • Russet
  • JonaGold
ade jugak orang share pasal anak elergik epal.. macam dok logik je elergik epal kan...nie explanation die :


ok.. ini je la sharing untuk hari nie... last but not least..

my small family :D
love u both!!