click click


بسم الله الرحمن الرحيم
Ya Allah,
Jadikanlah anak kami anak yang soleh dan solehah ya Allah. Yang menyejukkan mata kami memandangnya ya Allah. Jadikanlah anak kami ahli syurga ya Allah. Dorongkanlah hati mereka untuk melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke syurga Mu ya Allah. Jauhkanlah hati mereka daripada melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke neraka Mu ya Allah. Tetapkan lah hati mereka untuk menunaikan solat. Janganlah Kau melalaikan mereka dengan perkara perkara yang tidak berfaedah ya Allah.

Ya Allah,
Kami tidak mampu untuk mengawasi anak anak kami setiap waktu ya Allah. Kami serahkan anak kami untuk berada dibawah penjagaan Mu ketika mereka tidak bersama kami ya Allah. Gerakkanlah hati mereka untuk berada di tempat tempat yang Engkau redhai. Dan jauhilah mereka daripada berada di tempat tempat yang Engkau murkai.

Ya Allah,
Perkenankanlah doa doa kami ini. Kami memohon kepada Mu kerana Engkaulah tuhan kami. Kami meminta kepada Mu kerana Engkaulah yang menciptakan kami. Kami merayu kepada Mu kerana Engkaulah yang Maha Mengkabulkan doa doa kami ini. Jika Engkau tidak memakbulkan doa kami ini, siapa lagi yang akan memakbulkannya. Jika Kau tidak mendengar doa kami ini, siapa lagi yang akan mendengarnya.
Bantulah kami ya Allah. Ya Rahman. Ya Rabbul Alamin.
......................... ..........................

Wednesday, February 20, 2013

hangen btol laaaa

salam readers..
sejak 2 menjak mengandung nie..
moody gilak rase hati..
ade je mende tak kene..
asik nak marah jea..
dengan husband tak payah kate la..
maunyer hari-hari duk baloh..
pastu mule duk aauuummmm cak dgn husband sebab konon ego la...
husband duk tarik muke masyam..huhu..
sori ye abi... nak wat gane..bawokan..kakakakaka...

smalam ngidam makan nasi dagang..seb bek lalu makan...
bleh la 2 3 mulut...
pagi nie alhamdulillah dapat makan mee sup semangkuk... dgn air milo gelas dgn roti jagung..
tapi angen semacam.. sebu je..

ngandung kali nie memang berbeza sgt2 dgn ngandung ke asim..
dengan morning sicknessnyer.. dgn dok rok tubuhnyer.. dgn malasnye..
ya Allah... tolong la hambeMu nie menjalani kehidupan membawa budak nie dengan jayanya..

untuk abi..
 

bawokan Setia Hujung Nyawa~~

ngeeee.....

update sket asim 7 bulan :
  • dah ade 6 batang gigi ok.. memang sedap duk ngasah especially di gelang emas mama yang nenek pinjam pakai
  • dah pandai meniti.. tak merangkak pon..angkat montot je lebih
  • sebab susu nan ado, so, asim pandai pegang botol susu sdri dan baling dengan jayanya
  • masih selsema dan batuk
  • ade carseat baru
  • berjalan sesame dgn abi dan mama ke langkawi
  • suke jerit
  • suke cakap abaa abaa ammaa ammaa 
  • suke gelekek (gelak), suke senyum
  • suke tarik rambut mama + cakar muke, korek mate mama
  • elergik susu kat muka dan badan dah berkurang.. thanx to sebamed dgn calazide lotion
 

Monday, February 18, 2013

Pulau Langkawi

nie la tempat kene tuju kalo nok naik kabel car yea

 asim excited naik cable car

 abamLa tu kate..  tak boleh amik gambar haa.. kalo mahu kene bayar...


 naik bukit

 Hentian 1

 on da way turun dari Hentian 2



 serung tengok


 sourvenier




 Makam Mahsuri

Rumah Mahsuri
Kolam Mahsuri

 asim kene buli dgn mama kat lobby

 on da way balik ke Jeti Kuala Perlis..


 on da way balik Terengganu

sampai di Besut terus bangun amo tido2..fuuuhhh

ok..im pregnant again

sempena status baru nie..haha..kene up balik mane yang ado la kan..
antaranya yang nie.. sumber

tapi kali nie banyak berangan sket..dah ade sorang boy..nak gegel lak.. of kos la..i noe..sume mommies in the world mesti kepingin gitu kan.. tapi kalo dapat jantina yang tak seperti yang dijangka, harus la redho.. anak kami kan.. anak berbapa.... ( aku pasrah.. tp nak girl jugak..bleh? ) T_T

kesah di sebalik ketermengandungan..haha..

i thought perkara biasa jea kelewatan period sebab hari tu ade terlewat 42 days.. so i really thought it would be ok for next month.. but since e ade terjatuh TWICE ( once mase main badminton, once mase kat USIM) so i thought i wasnt preggy..makan pon tak jage.. bimbang makin hari diri makin tembam.. sapu felina, kontrol makan but nadda..takde perubahan.. then lepas balik trg, mr hubby asked me to do urine test.. so kami pon beli la pregnancy test kat Guardian.. kebetulan at that time, bz cousin mr hubby kawen.. so takde la kesah mane.. cume hari test tu pagi 9 feb, memang terang benderang naik 2 line haaa..dulu time ngandung asim dia malu2 je nak naik2 line.. nie memang lepas titik urine tu, terus naik la...huhuhu.. n seperti biase..org melayu..bile dah tahu ngadung nie mule la.. tak larat dah mae dah.. tak leh ditahan-tahan... so setiap kol 8 malam memang akan collapse atas katil..sekse woo..makan tak selera..pahit mulut macam orang demam... lepas dah test sdri kat umah, bawak le diri nie g cek kat Dr. Ana... n alhamdulillah.. kantung baby is inside the womb and out baby berkembang dengan ok... 

so, sekarang nie e malas lagi nak g wat buku kat Klinik Kesihatan awal-awal.. kije opis banyak.. first pregnancy pon ok, takde masalah. so plan to buka buku merah mase 5 6 bulan nanti... oh ya.. sekarang sy di trimester pertama ya.. baru 8 minggu hari nie..hehe... sedar tak sedar, ada lagi 7 bulan je nak ngandung..kekekeke.. kate termengandung..harusla kejap je kan sebab tak tahu..ahhahahahaa

lantak la misi nk marah ke ape ke..janji appointment dengan General Practitioner sebulan sekali harus ditepati...sape lagi GP e kalo bukan Dr. Ana tu la... first pregnancy pon dia yang monitor...

so,from some survey kat gugle, terjumpe blog nie sumber

Tanda Anda Akan mendapat Bayi Perempuan

  • Mengalami Morning sickness di awal kehamilan
  • Merasakan beban berat pada bahagian punggung dan pinggul
  • Payudara kiri lebih besar berbanding kanan
  • Rambut anda berwarna agak kemerahan berbanding sebelumnya
  • Bentuk perut condong ke arah atas
  • Perut tampak agak lonjong
  • Mengidam makanan manis
  • Sukakan buah-buahan
  • Suka minum air atau jus yang bersifat masam
  • Anda jadi lebih cerewet semasa hamil
  • Mudah moody berbanding sebelumnya
  • Kulit wajah mudah bermasalah berbanding sebelum hamil
  • Tidak suka makan roti bersama kulitnya
  • Payudara kelihatan mengembang
  • Suka menghadap muka kearah selatan semasa tidur
    harus letak girl dulu sebab meluap-luap nak perempuan kan..kekekeke..
    Tanda Anda Akan mendapat Bayi Lelaki

    • Anda tidak mengalami morning sickness yang teruk pada awal kehamilan atau mungkin tiada langsung
    • Degupan jantung bayi kurang dari 140 kali seminit
    • Anda rasakan beban berat pada bahagian hadapan tubuh
    • Perut anda kelihatan bulat sempurna
    • Bahagian aerola (daerah hitam disekitar puting) akan menjadi lebih gelap
    • Bentuk perut condong ke arah bawah
    • Sukakan makanan yang masam dan masin
    • Suka makan daging dan keju
    • Tapak kaki selalu berasa sejuk
    • Tangan selalu kekeringan
    • Suka menghadapkan wajah kearah utara semasa tidur
    • Bukan hanya anda, tetapi suami juga mengalami pertambahan berat badan
    • Anda akan kelihatan lebih berseri semasa hamil
    • Hidung tampak lebih mekar
    • Selalu sakit kepala
        
     yang nie btol la simptom yang lebih kurang same mase ngandung ke asim last year...
    so, disebabkan oleh ketiadaan keseleraan makanan, saya membuat keputusan untuk berpuase ganti hari ni.. yea.. sy masih belum habis mengantikan puase tahun lepas sebab sy melahirkan anak saya mase bulan puase..ok..huhu...

    so far so good.. mintak-mintak berjaya ganti puase..

    ye la..kalo tak puase pon tak leh makan gak.. same je.. 
    dont worry..water intake memang banyak.. 
    n yea.. sy memang suke makanan manis-manis je sejak 2 menjak nie...
    perempuan kah.... jeng jeng jeng...
    i hope so...
    doakan saya dan baby dan keluarga kami k.. :D

    last but not least.. my family trip to Kedah ( work trip actually..hehe)

     

Tuesday, February 12, 2013

Wednesday, February 6, 2013

Cara baby tido

tergelak jugak tengok sebab some of then..yess..berlaku pada kami..n luckily me.. my baby sokmo gerok papanye kul 5 pg.. same macam tadi.. yang saye terkejutnyer sebab die merangkak bangun.. im afraid asim will fall again. itu yang bila dia bergerak je terus terbangun..

sumber