Tips pemakanan untuk ibu mengandung:
- Jauhi makanan dan minuman haram.
- Jiwa menjadi kotor, terganggu ketenangan jiwa, gelisah dan tidak tenteram.
- Berat untuk melakukan ibadah.
- Hati menjadi keras, suka dengki, degil, suka membantah dan bersifat kasar.
- Hati berat untuk menerima kebenaran
- Susah melahirkan anak.
- Anak anak akan cenderung mencuri.
- Anak anak pun akan cenderung makan dan minum benda yang haram juga.
- Anak anak akan cenderung membuat kerosakan dan pemberontakan.
- Anak-anak cenderung kepada perkara yang tidak bermoral.
Jangan makan berlebihan dan sembarangan.
Makan makanan yang cukup zat dan vitamin.
Antara makanan harian yang mengandungi zat dan vitamin yang penting untuk ibu ibu yang mengandung ialah:
- Zat Besi
- Kalsium
- Protin
- Mineral
- Vitamin A
- Vitamin B Kompleks
- Vitamin C
- Vitamin D
- Vitamin E
makanan yg sihat utk ibu2 mengandung..
*protein - ia byk terkndung dlm daging tnpa lemak, ikan,puteih telur dan tauhu.
peranan dlm menghasilkan sel2 darah.
*karbohidrat - amat diperlukan utk keprluan tenaga harian.
blh d dpti dr roti, bijirin, kentang, buah2an n sayur2an.
*kalsium- bleh d dpti dr susu, keju, yogurt, bayam atau ikan salmon.
peranan- mmbantu kontraksi otot n pelihara kesihatan tulang n gigi.
- penting mmbantu pertumbuhan bayi dlm kandungan.
*zat besi - amat penting mmbantu proses pnghasilan sel darah merah terutama utk
mencegah brlakunya anemia (kurang darah) pd ibu hamil.
- byk terkandung dlm daging merah tanpa lemak, bayam, bijirin n roti.
*vitamin A - fungsi sbgai mmbantu penglihatan n pertumbuhn tulang janin.
- blh d dpti drpd buah n sayuran berwarna spt lobak merah, sayuran hijau, betik
n kentang.
*vitamin C - byk terkandung dlm brokoli, tomato, serta buah2an masam.
- ia bermanfaat utk kesihatan gigi, gusi n tulang di smping mmbantu
penyerapan zat besi.
*vit B12- berfungsi dlm pmbentukn sel2 darah merah.
- byk terkndung dlm daging, ikan n susu.
*vit D - bermanfaat mnjga ksihatan tulang n gigi.
- blh d dpti dri susu atau produk yg d hasilkn drpd susu, bijirin n roti yg turut mmbantu
penyerapan kalsium.
*asid folik - ibu hamil yg kekurangan asid folik bleh menyebabkn keguguran atau kecacatan
pd janin.
- blh d dpti dr sayuran hijau, buah berwarna kuning-oren serta kekacang.
* lemak - berperanan utk keprluan tenaga bg kegunaan tubuh badan. sbb utama ibu hamil
cpt terasa penat n lelah pabila melakukn aktiviti.
berat badan ideal sewaktu hamil juga harus dititik beratkn.
pengambilan lemak cukup sekadar yg diprlukn sj, jgn berlebihn.
p/s: petikan dr buku INFO BERGUNA UNTUK IBU HAMIL
No comments:
Post a Comment
tQ :D