click click


بسم الله الرحمن الرحيم
Ya Allah,
Jadikanlah anak kami anak yang soleh dan solehah ya Allah. Yang menyejukkan mata kami memandangnya ya Allah. Jadikanlah anak kami ahli syurga ya Allah. Dorongkanlah hati mereka untuk melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke syurga Mu ya Allah. Jauhkanlah hati mereka daripada melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke neraka Mu ya Allah. Tetapkan lah hati mereka untuk menunaikan solat. Janganlah Kau melalaikan mereka dengan perkara perkara yang tidak berfaedah ya Allah.

Ya Allah,
Kami tidak mampu untuk mengawasi anak anak kami setiap waktu ya Allah. Kami serahkan anak kami untuk berada dibawah penjagaan Mu ketika mereka tidak bersama kami ya Allah. Gerakkanlah hati mereka untuk berada di tempat tempat yang Engkau redhai. Dan jauhilah mereka daripada berada di tempat tempat yang Engkau murkai.

Ya Allah,
Perkenankanlah doa doa kami ini. Kami memohon kepada Mu kerana Engkaulah tuhan kami. Kami meminta kepada Mu kerana Engkaulah yang menciptakan kami. Kami merayu kepada Mu kerana Engkaulah yang Maha Mengkabulkan doa doa kami ini. Jika Engkau tidak memakbulkan doa kami ini, siapa lagi yang akan memakbulkannya. Jika Kau tidak mendengar doa kami ini, siapa lagi yang akan mendengarnya.
Bantulah kami ya Allah. Ya Rahman. Ya Rabbul Alamin.
......................... ..........................

Thursday, December 29, 2011

Papanyer terlebih excited

hari nie, akhirnya berjaya makan ape yang telah dicari-cari selama 2 minggu nie iaitu buah pauh...ermm..sedap~~

walaupon tak masam, thankfully tak masam so that e bleh makan banyak-banyak..siap bawak bekal pegi pejabat ok...tak tahan...hoho...

lepas waktu kije, disebabkan krisis melanda, pegilah misi mencari kerang.pusing punya pusing, akhirnya ditemukan kerangan dengan e di MYDIN..hoho...

cerita di sebalik pencarian kerang...

memula g pasar batu 6... takde kerang..mungkin bukan rezeki kami...

so we moved on to giant... yet, no kerang n no vapor....

then, berjalanlah kami ke mydin..... aku sebab nak elak pk mengah sebab berjalan, duk sembang dengan hasben.. citer lah duk tengok itu lah ini lah lam tenet... so mase pegi giant, hasben tak puas hati sebab barang yang aku citer tu takde... so, bile pergi mydin..cari...wallaaaa..ade lah pulak..skali mak kawan hasben tokei kedai tu..dapat lah spesel price...

nak tahu ape hasben beli? jom intai bawah sket
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

set bottle BPA free Tupperware

hahahaha...semangat hasben beli set bottle untuk baby lam perut nie...klakar pon ade...dop dang-dang..hahahaha....takpe lah..sementara tengah promo kan...

lepas beli kerang, hasben lapar, nak g makan....so berenti makan jap kat t-kafe....

tu jea....hoho....aktiviti hari ini..

sekian~~

Tuesday, December 27, 2011

10 minggu


Fetus hanya sepanjang 1.2 inci / 3 sentimeter dari mercu kepala ke punggung dan beratnya kurang dari satu per enam auns / 4 gram. Walaupun begitu, ia tetap giat menelan dan menendang. Setiap hari banyak butiran kecil mula muncul, seperti kuku jari dan rambut yang kelabu seperti bulu.

Organ penting - hati, ginjal, usus, otak dan paru-paru - telah terbentuk lengkap dan berfungsi, manakala kepala berukuran hampir setengah daripada ukuran panjang sepenuh badan. Dahi terbonjol buat sementara dan bertempat tinggi di kepala, tetapi akan kemudian bertukar dan kelihatan lebih mirip raut manusia.

Jika anda dapat melihat bayi anda pada minggu ini, anda akan nampak rangka spina atau tulang belakang. Saraf spina menjalar keluar dari korda spina.

Uterus anda sekarang adalah sebesar limau gedang. Dengan bantuan Doppler, stetoskop tangan gelombang bunyi, anda akan dapat mendengar denyutan jantung fetus yang pantas - seorang ibu hamil menyamakannya dengan bunyi kuda-kuda kecil menderap.

Jika anda belum lagi melakukannya, anda sepatutnya jangan berlengah untuk membuat janji temu dan menempah tarikh untuk pengambilan darah bagi ujian-ujian rutin. Dapatkan maklumat untuk apakah ujian-ujian tersebut.

sumber

p/s : smalam dah pegi wat buku pink kat klinik kesihatan teluk ketapang..waduh-waduh..lama banget tungguin...dari kol 2 tunggu, panggil kul 3, check-up kol 4, abis kol 5....lame gilew.. n disebabkan dipanggil lambat, so kene g amik darah today.. n dah wat pon... pepagi lagi tunggu..dapat turn no 1.. staffnurse yang amik darah tu.. amik darah tu untuk cek Blood Grouping, Rhesus, Full Blood Count n beberapa test lain..HIV test dah wat smalam..

n next appointment will be on 9 Januari 2012 at 2.30 pm.. :D


Sunday, December 25, 2011

9 minggu





p/s : teringat-ingat time doktor scan baby hari tu..baby mule duk elok jea..pastu kejap tu dah pusing kepala kat bawah plak..sian dr nak cari heartbeat nak tunjuk..barulah baby pusing balik..macam tahu-tahu jea... ya Allah.. macam dop caye ade baby kecik dengan denyutan halus, laju-laju nie lam perut....alhamdulillah ya Allah....syukran...


Thursday, December 22, 2011

Appointment O&G HSNZ

hari nie, 20/12/2011 g appointment dengan dr kat O&G.. rentetan dari masuuk spital hari tu kan....kene folo up scan lah...awal sgt pegi sebab bese nak bratur kat kompleks harian tu kan, ramai..tapi alhamdulillah...tak ramai..dapat nombor giliran 002...konon lah kan nombor 2 tapi..sori....sebab ade orang warga emas 2 orang, so dapat lah turn no 4...

kan biase kene bayar kalo g kaunter tu kan...tapi.....sebab dah update HRMIS, so die ade cop kat buku tu cover by GL(lebey kurang gitu r)..so hasilnyer.....free lah dapat servisnyer....

lepas dah setel bayar sumer, pegi lah ke klinik O&G...g kat kaunter die tu..berdebar ok...ingat kene scan slalu ke gane ke...rupe-rupenyer dr dop sapa lagi....so, misi bagi borang prosedure skeping (hubby g setel cop kat kaunter pendaftaran tadi) then g makan lu nge hubby..

disebabkan mood makan dop brape nak berselera 2 3 hari nie..e dop makan pon...tapi mama dah tapau biun goreng...namun e masih tapau popia n sandwich..just in case lapo kan...then beli air mineral sebab teringat misi wad hari tu pesan..kalo nak scan, kene minum air banyak2....sebab nak bagi napok baby tu kat dalam...

lepas makan, g smule kat unit O&G tu...then, tunggu turn lah untuk cek..seriously cakap...sejuk gilew dalam tu..seb bek gok pakai kot..kurang lah sket sejuknyer.....sambil2 melayan majalah mingguan wanita hok bile ahu....puahnyer tunggu....

then, sampailah giliran scan perut..bile name panggil tu...dang sembang nge misi...takot dekpon pagi takdi bleeding lagi...padahal smalam akat air je sejug....until now rase je macam darah kluar...

mase dr scan tu..suspen gilew..mahunye dop suspen..kan dulu dop ahu ade baby ke dop..kire debo r nie..gilew2 punye debo ok.....

pastu kan............mase dr scan....nampak jejari kecik baby n kepala yang besar dari badan die tu...ololololo...comeynyer ya Allah...hampir dop caye ade baby dalam perut nie...pahtu dr tunjuk heartbeat baby yang denut tu...napok timbul time denyut....skali lagi....terharu gilew mase tu.....
dr kate, pas nie awak g wat buku kat klinik kesihatan yea..then kabo ke dr situ, repeat scan lagi 2 minggu untuk sahkan EDD sebab based on last period date, dop saboh 15 minggu baby sebab based on size baby, baby lam perut nie baru 9 minggu......so tarikh period last tu saloh ok....the given EDD 23 Julai 2012...wahhh..hadiah anniversary untuk hubby....heee...sukenyer.....

bile kuo tu kan..citer kat hubby...sukenyer die....nampak muke die excited.....then pas masuk kete, terus lapo perut...makan bihun mama tapaw tadi then hubby anto kat kak sebab dia dah nak masuk kije..

lepas setel beli kat mydin, sebab bleeding tu, ajok kak g klinik su ana....dapat MC hari nie sehari...lege sket sebab bimbang bleeding2 nie kan....

so, disebabkan hari ahad nie cuti krismas, aku dop leh lah wat buku lagi..kene tunggu hari isnin untuk wat buku sebab klinik kesihatan teluk ketapang dop leh wat buku hari khamis..so gane2 pon tunggu next....until next week ok..nanti akan update citer lagi...

n last..representing~~~~
our baby ( dalam womb ok)



Wednesday, December 14, 2011

Wordless Wednesday #5-Nasi Ayam


Maksud Wordless Wednesday

Pada hari rabu, semua blogger post gambar di blog mereka tanpa meletakkan apa-apa description untuk explain gambar tersebut, biar gambar yang menceritakan tanpa korang letak apa-apa penjelasan

Alahan Semasa Mengandung

Alahan Semasa Mengandung

Alahan semasa mengandung sering dikaitkan dengan muntah-muntah, pening kepala dan perut berasa sebu dan tidak selesa. Keadaan ini biasa berlaku apabila anda baru bangun dari tidur dengan mengalami sedikit pening dan muntah, namun ada juga yang akan mengalaminya sepanjang hari. Keterukan alahan bergantung kepada individu dan ada juga wanita yang bernasib baik yang tiada alahan langsung.

Punca alahan
Punca sebenar alahan sebenarnya masih kurang jelas. Kebanyakan penyelidik percaya yang alahan wanita mengandung disebabkan oleh perubahan fizikal dan hormon pada badan. Ada juga pendapat yang mengatakan alahan mungkin disebabkan oleh ketidak seimbangan paras gula dalam darah.

Bila alahan berlaku?
Kebiasaannya, wanita mengandung akan mengalami alahan dalam trimester pertama. Apabila usia kandungan mencecah trimester kedua, alahan akan beransur-ansur hilang. Walau bagaimana pun, ada sesetengah individu akan mengalami alahan yang berlanjutan sehingga bersalin.

Kebanyakan wanita yang mengalami alahan semasa mengandung akan sedikit sebanyak merasai kesannya pada rutin seharian. Ada yang terpaksa menukar perancangan harian untuk menyesuaikan diri dengan keadaan ini, malah ada yang terpaksa bercuti dari kerja kerana alahan yang terlalu teruk.

Kesan alahan terhadap kesihatan
Secara amnya, alahan dalam jangka masa pendek tidak akan menjejaskan kesihatan ibu dan bayi. Jika alahan anda terlalu teruk sehingga apa yang dimakan akan dimuntahkan kembali, bayi berkemungkinan akan kekurangan nutrisi untuk perkembangannya dan kesihatan ibu akan terjejas. Tambahan lagi, ibu akan mengalami dehidrasi (kekurangan air dalam badan). Simptom dehidrasi ialah pening-pening, dahaga dan air kencing sedikit daripada biasa. Jika anda mengalami simptom-simptom ini, anda memerlukan rawatan dengan segera. Ibu yang mengalami dehidrasi biasanya akan diberi cecair dan suplemen tambahan melalui drip.

Cara mengatasi alahan

Makanan

Apabila anda sedar di waktu pagi, makan kraker atau biskut dan rehat selama 15 minit, kemudian barulah bangun.
Bangun perlahan-lahan dan jangan terus baring selepas makan.
Kerap makan snek atau hidangan dalam kuantiti yang kecil supaya perut tidak kosong (contoh: setiap 2 jam) walau pun anda tidak lapar.
Makan apa sahaja yang anda mahu tapi elakkan mengambil makanan pedas, berlemak dan bergoreng.
Jika anda tidak tahan dengan bau yang kuat ketika memasak, buka tingkap dan kipas. Lebih baik jika orang lain yang memasak.
Makan makanan yang sudah sejuk berbanding makanan panas kerana makanan yang sudah sejuk kurang baunya.
Hidu bau limau nipis, limau kasturi atau halia boleh meredakan perut yang berasa sebu atau tidak selesa.
Elakkan mengambil kafein dan merokok.
Minuman

Minum air dengan kerap sehingga 12 cawan sehari.
Elakkan minum semasa makan serta sebaik sahaja sebelum dan selepas makan.
Pengambilan air halia boleh mengurangkan rasa mual.
Rutin harian

Berehat secukupnya kerana alahan akan bertambah buruk apabila kepenatan. Tidur sekejap di siang hari kerana biasanya pada trimester pertama, wanita mengandung kerap berasa letih dan mengantuk.
Dapatkan bantuan untuk mengemas rumah dan menjaga anak yang lain. Pastikan anda peruntukkan masa untuk berehat.
Bersiar-siar dan lakukan senaman ringan di luar rumah untuk dapatkan udara segar. Buka tingkap rumah untuk pengudaraan yang baik dalam rumah.
Elakkan tempat panas kerana kebiasaannya alahan akan bertambah teruk.
Jika pengambilan vitamin mengandung anda menyebabkan alahan bertambah teruk, minta nasihat doktor.
Bergerak perlahan-lahan dan elakkan pergerakan pantas.
Jangan gosok gigi sebaik sahaja lepas makan kerana ini boleh menyebabkan rasa mual.
Dapatkan sokongan daripada orang yang rapat (contoh: suami, ibu bapa, rakan)
Bila anda perlu dapatkan nasihat doktor?

Cadangan di atas tidak memberikan kesan.
Anda muntah lebih dari 3-4 kali sehari dan sebaik sahaja makan, anda muntah.
Berat badan anda menurun dengan banyak.
Muntah anda mengandungi darah atau berwarna hitam pekat.
Anda mengalami simptom-simptom dehidrasi.
Anda risau dengan keadaan anda atau merasakan perubahan serius pada kesihatan anda.

P.S: dah start muntah hari nie..dah pening-pening sudah..hanyut molek sey~~

Wednesday, December 7, 2011

panduan untuk bakal bapa: Trimester Pertama

kandungan: 0-3 bulan

penat, cepat tidur tetapi kerap terjaga

fungsi fisiologi menjadikan wanita hamil mudah penat, tak kira apa aktiviti seharian yang dilakukan.
tips untuk bapa:
- cuba jadualkan semua aktiviti supaya boleh diselesaikan menjelang petang atau awal malam
- beri ibu rehat pada waktu malam
- elakkan aktiviti yang tidak dirancang supaya ibu dapat cukup rehat
- beritahu awal sekiranya ada sebarang plan supaya ibu dapat bersedia awal dari segi mental dan fizikal

muntah², kurang selera makan, masalah buang air besar

perubahan hormon menjadikan keadaan sistem badan tidak menentu, mengganggu selera makan dan boleh menyebabkan muntah², loya dan pening atau lebih dikenali sebagai morning sickness - malangnya tidak hanya berlaku pada waktu pagi sahaja. paling kurang ibu akan berhadapan dengan keadaan di mana kualiti dan kuantiti buang air besar yang menurun, paling teruk ada ibu yang terpaksa dibedah akibat sembelit
tips untuk bapa:
- bersimpati! inilah perkara paling asas yang boleh anda lakukan!
- galakkan ibu makan biskut atau snek setiap 2 jam, jangan biar perut kosong kerana ia akan mengakibatkan morning sickness
- beri cadangan makanan yang ringkas² kerana lazimnya ibu yang tidak berselera tiada idea untuk makan apa, maka mereka tidak makan, sedangkan ini tidak baik untuk ibu dan kandungan
- bekalkan ibu dengan makanan kaya serat seperti buah²an umpama pisang atau epal sebelum ke tempat kerja, pastikan ibu makan pada waktunya
- TOLONG jagan berharap ibu boleh masak masakan yang sedap² ketika ibu sendiri tiada selera makan ... bersimpatilah!

penyakit

badan ibu akan merendahkan tahap antibodi untuk memberi akomodasi dan bertoleransi dengan kandungan, akibatnya banyak penyakit mudah dijangkiti ibu
tips untuk bapa:
- segera bawa berjumpa doktor sekiranya ibu sakit
- ajukan kepada doktor berkenaan sebarang masalah kesihatan yang dihadapi ketika pemeriksaan antenatal setiap bulan
- jaga kebersihan, jaga kesihatan anda sendiri - jangan batuk atau bersin dekat dengan ibu bagi mengelakkan jangkitan. dapatkan rawatan segera sekiranya bapa tidak sihat.

kerap buang air kecil

Kehamilan mengakibatkan buah pinggang bekerja lebih berat daripada biasa, maka ibu mengalami situasi kerap buang air kecil
tips untuk bapa:
- bersabarlah dalam melayan kerenah ibu mengandung, apa lagi pada waktu bukan hamil pun tandas awam wanita lebih sesak daripada tandas lelaki. Bersabarlah sekiranya banyak pit stop yang perlu disinggahi kerana setiap penantian itu pastinya sangat² berbaloi!

pembentukan susu

Sakit atau tidak selesa lazimnya terjadi pada bahagian payudara sebagai persediaan awal untuk menghasilkan susu ibu bagi bayi. Keadaan yang sama berlaku ketika haid, bezanya semasa kehamilan ketidakselesaan ini berpanjangan hingga 12 ke 16 minggu.
tips untuk bapa:
- terdapat kaedah urutan yang boleh dilakukan, tambah pengetahuan anda dengan membaca buku² terutama terbitan publisher yang cenderung ke arah keagamaan.


emosi

Dengan semua perubahan fisiologi yang berlaku tidak hairanlah gangguan emosi akan mudah berkalu kepada para ibu. Percayalah, anda juga akan mengalami perkara yang sama – jika tidak lebih teruk lagi, sekiranya anda yang hamil.
tips untuk bapa:
- banyakkan bersabar, hargailah isteri yang mengandungkan zuriat anda :)

p/s: tidak semua ibu mengalami simptom kehamilan yang sama, malah kehamilan pertama dengan kehamilan seterusnya adalah berbeza. Rajin²lah bertanya khabar pada isteri anda

sumber

yea..yea..some of them ade pada saye...hehe...tapi stakat nie, alhamdulillah..takde muntah-muntah....tapi sekarang sangatlah elergik dengan bau ayam goreng yang bertepung tu...ya Allah..mual sey......n 2 3 hari nie tak leh makan..takde selera...sume dah tinggalkan..susu, vitamin....

p/s : sori baby...mommy tak leh nak makan..baby sabar yea...baby mesti kuat macam mommy..

Wednesday, November 30, 2011

bestnyer berforum

huuh....akhirnya penat lelah 2 hari nier terbayar bile majlis Forum Perdana Maal Hijrah 1433H di tempat kije smalam berjalan dengan lancar......alhamdulillah..suke3~~

panel-panel yang hadir untuk forum, memang anak kelahiran KUSZA...wahhhh....termasuklah moderator sendiri...e pon nak tumpang bangga lah sebab jadi warga KUSZA dulu....suke3~~

sape panel-panel yang terlibat? meh kite tengok...


dari kiri :

Ustaz Syed Mohd Nor Hisyam bin Tuan Padang Al-Idrus

( Mursyid Imam Muda Astro Oasis )

Ustaz Dr Abdul Manam Bin Mohamad
(Pensyarah FKI)

Ustaz Badlishah bin Alauddin
(Penolong Pengarah JAIP)

Forum semalam? SUPERB..best gilak taw...asik duk gelak jea.....tapi mase last, untuk summary..ade beberapa point yang dapat capture e punye perhatian lah...

antara pesanan mereka :

1- Ustaz Badlishah berpesan :

ikutilah sifat lebah....kite kenal lebah kan? yang macam ni nie...


(cutenyer lebah...mentang ke skrg pregnancy mood..huhu)

lebah nie die ada 4 sifat yang boleh diikuti :
PERTAMA- di mana ada ranting, lebah akan pergi dan tidak patah ranting tersebut
maknenye : di mana bumi di pijak, di situ langit dijunjung
KEDUA - lebah tidak makan dari tempat dia menumpang
maknenye : jangan mengambil kesempatan
KETIGA - sekiranya mana-mana pokok mereka diserang, mereka akan pertahankan sarang
dan serang semula penyerang tersebut
maknenye : kita mahasiswa UniSZA, bawa nama UniSZA, perlu bangga,
perlu pertahankan
KEEMPAT - sebelum meninggalkan pokok tersebut, lebah akan meninggalkan madu
maknenye : sebelum tamat pengajian, tinggalkan sesuatu yang bermanfaat
untuk UniSZA

2- Ustaz Syed Bor Hisyam berpesan :

ingat pesan Rasulullah SAW...

LA TAHZAAN..INNALLAHA MAA'NA
maksudnya
"La Tahzan ( Jangan Bersedih ) sesudah kesulitan, pasti adanya kemudahan”

ingat..jadilah Baking powder..walaupon sedikit kuantitinya, tetapi sangat berpengaruh..
(nie point dr. manam..ustaz syed pinjam..untuk pergulungan..hehe)

3- Ustaz Dr. Manam berpesan :

Jangan merasa pandai, biarlah pandai merasa

Baik jadi orang penting, tapi penting lagi jadi orang baik

ustaz Azhar Yaacob( moderator )pon ade berpesan :

Jika air tidak mengalir menjadi air yang tak baik dan tak elok,
maka biarlah kami menjadi air yang mengalir supaya menjadi air yang baik lagi elok..

waaa...sungguh suke mendengar forum semalam..rase macam nak dengar sokmo2...suke sangat2..siyes..dop tipu.....suke sangat.....memang dop puas.....

tapi di sebalik kesukaan semalam..ade kedukaan jugak...

ayoh kene warded..tapi aku suke sebab akhirnya setelah 3 kali berulang alik ke Emergency, akhirnya barulah masuk ke hospital....tu pon lepas marah n tanye dr sebab ape dok tahan...
seb bek ade kawan joe yang kije dr tu....bulih ayah duk di ward..aku harap ayah cepat sembuh...

Friday, November 25, 2011

Kelengkapan BAYI dan IBU

CHECKLIST UNTUK BABY

Pakaian (new born + 0-3 bulan)
-baju lengan panjang : 2
-baju lengan pendek : 2
-baju berlubang ;p : 2
-romper : 2
-seluar panjang : 2
-seluar pendek : 2
-sarung tangan : 3
-sarung kaki : 3
-topi : 2
-barut : 5
-bedung : 2

Lampin
-lampin + pin
-lampin newborn pakai buang
-tisu basah
-krim ruam lampin

Penjagaan diri
-tuala mandi
-tuala muka
-sabun bayi
-syampu bayi
-besen mandian
-losen
-bedak
-minyak bayi
-minyak angin yuyie @ nonaroguy
-sikat
-pemotong kuku
-putik kapas
-bebola kapas
-tikar bgetah

Tidur
-bantal kepala
-bantal peluk
-tilam
-selimut
-kelambu

Lain2
-kabinet baju baby
-mainan baby
-stroller
-car seat

CHECKLIST UNTUK IBU

-botol susu Avent
-pam susu
-berus botol susu
-pad payu dara
-Coli menyusu
-bantal menyusu
-seluar dalam pakai buang
-tuala wanita
-set bersalin (bengkung)-pakai PB jea...
-jamu
-Dettol utk cuci luka
-Jeli gamat @ pati ikan haruan
-stokin
-baju untuk menyusu baby
-beg

sumber

another one (detail)


Baby Checklist


Feeding :
Steriliser
Feeding Bottles & Teats
Teat & Bottle Brush
Pacifier & Pacifier Holder
Drying Rack / Organiser
Bottle Cleanser / Detergent
Bottle Tongs

Breast-feeding
Breast Pump
Breastmilk Storage Containers / Bags
Breastmilk Storage Organiser
Electric Bottle & Food Warmer
Nursing Tops / Covers
Nursing Bras
Breast / Nursing pads
Nursing Pillows / Supports
Nipple Cream
Cooler Bag & Cooling Aids

Bottle-feeding
Formula Milk Container / Dispenser
Thermos Flask
Warmer Bag

Nursery :
Baby Cot
Playpen / Playard (Optional)
Mattress - Latex / Fibre / Foam
Mattress Protector / Waterproof Pads
Mosquito Nets
Bedding Co-ordinates (Cot Bumpers, Fitted Sheets, Comforters, Pillow & Bolsters)
Chest Of Drawers

Clothings :
Tops & Pants / Rompers / Sleep Suits
Mittens & Booties
Thermal Blankets / Swaddling Blankets
Hats
Bibs

Bathing & Grooming :
Bath Tub
Bath Seat / Bath Bed / Bath Net
Wash Cloths / Sponges
Toiletries (Baby Bath, Baby Oil/Lotion, Baby Powder etc)
Bath Towels
Cotton Wool Balls / Swabs
Cotton Buds
Baby Comb & Brush
Baby Nail Clipper / Scissors
Bath Thermometer (Optional)
Tummy Binders
Nasal Aspirator / Cleaner
Medicine Dropper / Dispenser

Changing & Diapering :
Changing Table & Changing Mat
Baby Wipes
Disposable Diapers / Nappies & Nappy Liners
Diaper Rash Cream / Barrier Cream
Safety Pins / Nappy Fasteners

Travelling Necessities :
Stroller / Pram
Car Seat
Baby Carrier
Nursery Bag With Foldable Changing Mat
Head & Neck Supports
Sunshades (Optional)

Safety & Monitoring :
Baby Monitor
Baby Thermometer

Laundry :
Nappy / Clothes Detergent
Nappy / Clothes Softeners
Clothes Hangers
Laundry Basket (Optional)
Pails

Stimulating Toys :
Toys
Play Gym / Mat
Bouncers / Swings / Rockers
Musical Mobiles / Rattling Toys
Mirror

Books :
Parenting Books
Babycare Books

sumber

n another one

Newborn Check List

Newborn Baby Check List
To download PDF format of the Newborn Baby Check List, click HERE.
EVERYDAY
BABY CARE / BATHING
ON THE GO
COT / BEDDINGS
Cot Bumper
MATERNITY
Nursing Dress
CLOTHING
TOYS



HOME SAFETY

sumber