click click


بسم الله الرحمن الرحيم
Ya Allah,
Jadikanlah anak kami anak yang soleh dan solehah ya Allah. Yang menyejukkan mata kami memandangnya ya Allah. Jadikanlah anak kami ahli syurga ya Allah. Dorongkanlah hati mereka untuk melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke syurga Mu ya Allah. Jauhkanlah hati mereka daripada melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke neraka Mu ya Allah. Tetapkan lah hati mereka untuk menunaikan solat. Janganlah Kau melalaikan mereka dengan perkara perkara yang tidak berfaedah ya Allah.

Ya Allah,
Kami tidak mampu untuk mengawasi anak anak kami setiap waktu ya Allah. Kami serahkan anak kami untuk berada dibawah penjagaan Mu ketika mereka tidak bersama kami ya Allah. Gerakkanlah hati mereka untuk berada di tempat tempat yang Engkau redhai. Dan jauhilah mereka daripada berada di tempat tempat yang Engkau murkai.

Ya Allah,
Perkenankanlah doa doa kami ini. Kami memohon kepada Mu kerana Engkaulah tuhan kami. Kami meminta kepada Mu kerana Engkaulah yang menciptakan kami. Kami merayu kepada Mu kerana Engkaulah yang Maha Mengkabulkan doa doa kami ini. Jika Engkau tidak memakbulkan doa kami ini, siapa lagi yang akan memakbulkannya. Jika Kau tidak mendengar doa kami ini, siapa lagi yang akan mendengarnya.
Bantulah kami ya Allah. Ya Rahman. Ya Rabbul Alamin.
......................... ..........................

Tuesday, January 31, 2012

Tips mengetahui jantina anak dalam kandungan

Soalan paling popular yang diajukan kepada ibu mengandung selepas pertanyaan bila due? ialah dah scan dah baby apa? hehe.. betul kan? Teruja sungguh orang sekeliling kita nak tahu baby yang kita kandung kan? kan? hehe.. tak kurang juga yang teruja nak meneka-neka baby apa dalam perut tu..

Baru tadi saya terserempak dengan member pompuan yang dah lama tak jumpa. Sebagaimana yang dinyatakan di atas, soalan pertama yang ditanya adalah bila due? Secondly..macam yang saya cakap gak..dah scan dah baby apa? Saya jawab.. dah scan..tapi encik asben tak kasi bagitau..surprise! hehe.. mungkin tak puas hati dengan jawapan saya..dia pun meraba la perut ni.. lagaknya macam mak bidan kampung..hehe.. pompuan katanya! Huyooo.. betul ke? kita tunggu jawapannya lebih kurang 4-5 minggu dari sekarang..hehe..

Macam mana dia bleh teka macam tu ek? Si mummy yang penah mengandungkan anak lelaki dan anak pompuan ni pun tak bleh nak teka baby apa yang dikandungkannya..hihi.. Buat ultrasound baru tahu baby apa..

Agak-agaknya petua apa yang dia ikut bagi meneka jantina dalam kandungan saya ni ye? Meh sini kita baca petua orang tua-tua dalam meneka jantina anak dalam kandungan..maklumla dulu kan takde kemudahan ultrasound ni.. Mungkin salah satu petua ni yang member saya ikut kot..

1) Melihat kepada perut si ibu. Kalau perut ibu kelihatan tajam iaitu meruncing ke depan, maka anak dalam kandungan tu lelaki. Kalau perut ibu bulat bundar / melebar ke tepi, itu kemungkinan anak perempuan. (Masa saya mengandungkan Rayyan dulu, ada member opis tegur.."perut ko ni akak tengok sekejap macam anak pompuan..sekejap macam anak lelaki pulak.." hehe..pandai sungguh perut ku ini mengaburi pandangan mata orang.. saje nak bagi orang pening meneka-neka)

2) Melihat kepada nipple breast si abang atau kakaknya. Kalau nipple abang atau kakaknya terbelah..maka anak yang dalam kandungan tu anak pompuan. Sebaliknya, kalau nipple tu bulat / timbul maknanya anak dalam kandungan adalah lelaki. Ingat..nipple abang atau kakak kepada anak dalam kandungan tau. Bukan nipple ibu ataupun kakak atau abang si ibu..hehehe... (Nipple Rayyan..unik skit. Sebelah timbul dan yang sebelah pulak terbelah. Atok dia kompius skit nak teka..adik dia lelaki ke pompuan..hehehe.. Yang Rania pulak nipple dia terbelah. Masa umur sebulan wat check up kat klinik kesihatan..nurse yang check tu siap cakap lagi yang adik Rania ni nanti pompuan.. Hhuhu..sperm ngan ovum blum jumpa lagi dia dah tahu kromosom mana yang menang ye..)

3) Melihat arah tidur si ibu. Kalau si ibu suka tidur mengiring ke kanan.. maka kemungkinan anak yang dikandung adalah lelaki. Sebaliknya, kalau suka mengiring ke kiri..hah mungkin anak pompuan.

4) Merasa arah berat perut. Kalau si ibu merasa bahawa anak dalam kandungan suka duduk kat sebelah kanan..mungkin anak lelaki. Sebaliknya..kalau baby tu suka dok sebelah kiri..mungkin pompuan.

5) Melihat perangai si ibu. Kalau si ibu semasa mengandung suka bersolek, bergaya.. hah kemungkinan anak dalam kandungan tu pompuan. Sebaliknya kalau malas nak bersolek, bergaya ni..anak lelaki la tu. (Masa pregnenkan Rania dulu.. saya tak la suka bersolek..sebab bukan jenis yang suka bersolek. Pakai pelembab dengan bedak je. Pun bukan jenis yang bergaya. Cuma berkenan kat kaler pink. saya beli maternity dress kaler pink. Blouse pun kaler pink. Masa pregnenkan Rayyan..takde langsung beli kaler pink. Encik asben siap cakap kat Rayyan..nampak gayanya adik Rayyan pompuan la ni..hehe..)

6) Melihat garisan pada perut ibu. Kalau garisan tegak dari bawah ke atas tu terang dan tak putus-putus maka anak dalam kandungan tu kemungkinan lelaki tapi kalau terputus..kemungkinan pompuan.

7) Melihat pada wajah si ibu. Kalau wajah ibu berseri-seri orang kata anak lelaki tapi sebaliknya kalau muka tak berseri orang kata anak pompuan..sebab anak pompuan tu telah menarik seri wajah ibu dia..sebab tu muka ibunya tak berseri..

8) Melihat kepada buku lali si ibu. Kalau kelihatan licin dan putih berseri, kemungkinan anak lelaki. Jika kelihatan kehijauan mungkin anak perempuan (ni dapat kat http://aidura.blogspot.com)

9) Melihat kepada response baby lelaki atau perempuan terhadap ibu yang mengandung. Katanya, kalau baby pompuan tu suka kat ibu mengandung ni..anak dalam kandungan kemungkinan lelaki. Tapi sebaliknya kalau baby pompuan tu tak suka kemungkinan ianya sama jantina dengan dia..pompuan. Begitulah sebaliknya..

Ni hanya petua orang tua-tua. Hanya ramalan mereka aje. Janganlah percaya bulat-bulat.. Tak kisah la anak lelaki ke pompuan..yang penting sihat. Apa jua jantina..itulah ikatan kasih sayang antara suami isteri..kan?

sumber

No comments:

Post a Comment

tQ :D